Dintre toți așii pe care îi poți avea la naștere în pokerul vieții, e clar că doi sunt: să fii bărbat și să fii alb.
Este bărbatul alb favorizat în societate?
Da. Și acest fapt este binecunoscut pe baze istorice. Iar valul de “politically correct”, chiar dacă ar fi tsunami și tot n-ar putea să șteargă această obișnuință din conștiința publică în câteva generații.
Google’s Ideological Echo Chamber
A fost scris cu grijă, astfel încât cuvintele să nu fie interpretate într-un fel în care să inflameze spiritele și mai mult decât prin sensul pe care vrea să îl transmită. Totuși, prea multe amănunte și justificari l-au făcut stufos și e ușor să pierzi mesajul, până la urmă, adică riști să nu mai vezi pădurea din pricină că sunt prea mulți copaci în ea.
De ce a apărut această reacție?
Pentru că, trecând de faza declarativă, unele companii au aplicat cu tenacitate politici de reducere a decalajului care există între oameni datorită diferențelor de sex și/sau rasă, în scopul de a atinge performanțe pur tehnice, financiare și/sau sociale. Și se pare că au ajuns aproape de punctul în care așii inițiali ai bărbatului alb nu mai sunt atât de valorizați by-default.
Erou sau fricos?
A te poziționa împotriva “diversității” și egalității în drepturi de orice fel, este un pas foarte riscant. Deși motivația documentului vine din frica de a nu pierde din prerogativele istorice care îi dau acum avantaje competitive pe piața muncii, cel care și l-a asumat în numele grupului este fie curajos-inconștient, fie își dorește mai mult celebritatea decât jobul.
Este bărbatul mai bun în IT?
Din câte știu, din punct de vedere financiar, situația este în continuare favorabilă bărbatului alb. “Pe medie” el câștigă mai mult decât orice altă categorie de oameni, în condiții de performanțe similare.
În manifest se argumentează că performanțele n-ar fi chiar similare, pentru că bărbatul ar fi mai dotat de la natură cu anumite caracteristici favorizante – care l-ar face să fie efectiv mai bun în anumite domenii tehnice, cum ar fi IT-ul.
Sunt femeie și lucrez în IT de 20 de ani. Am fost și programator și director, am angajat oameni pe posturi de programatori sau altele din acest domeniu. Am văzut chestiunea asta cam pe toate laturile, și nu numai la mine în curte.
“Pe medie” bărbații și femeile sunt la fel de buni profesioniști. Și, tot pe medie, bărbații sunt mult mai eficienți când vine vorba să-și negocieze salariul. Asta e. Și femeile ar face bine să devina și ele mai bune, în loc să se plângă de asta.
Ce e în neregulă?
O singura chestie îmi dă cu virgulă în treaba asta cu manifestul – dar de fond. Tocmai pentru că declară că bărbatul este mai dotat de la natură. Și tocmai pentru că și eu, ca și o bună parte din populația lumii credem, conștient sau nu, că bărbatul alb chiar este mai dotat de la natură și educat să aibă niște atribute necesare pentru succes financiar și social: competitivitate, ambiție și credința că, dacă e vorba să reușească cineva pe lumea asta – atunci el e ăla.
Tocmai de aceea mi se pare că manifestul îl apără pe bărbatul alb invocându-i propria “culpă” – ceea ce nu este permis în instanțele de judecată.
Pe scurt, el spune cam așa: “Vă rugăm să nu ne mai defavorizați, pentru că noi suntem mai buni și mai puternici”. Sună cam ciudat, nu? Și de aceea, o mulțime de bărbați s-au dezis de acest manifest, preferând să fie în continuare buni și puternici, dar în liniște și fără să se smiorcăie în public.
Dacă am fi într-o fabulă, bărbații albi ar fi tabăra leilor. Cum ar fi să iasă în piața din mijlocul pădurii și să declare: “fraților, suntem oprimați”…
Guest post by Simona Florescu
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști
Cred că sunt pregatită să ies din anonimat și să îmi trec numele la sfârșitul poveștii
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.