Iată ce poate face acest super erou alimentar:
- reduce riscul de atac de cord
- reduce riscul diabetului de tip 2 și a cancerului de intestine
- menține în limite normale greutatea
- menține în limite normale tensiunea arterială
- menține în limite normale nivelul colesterolului.
- luptă eficient împotriva constipației.
Da, despre fibre vorbim, ați ghicit. Modestele fibre, cele care, pe lângă cele de mai sus, mai dau și neprețuita senzație de sațietate, care absorb grăsimile în intestinul subțire și care servesc drept hrană bacteriilor din intestinul gros.
Gândiți-vă acum dacă nu sună perfect logic ca organismul nostru să fie programat să consume fibre, de vreme ce au atâtea roluri importante. Or, problema alimentației moderne este că tinde să le excludă cu toate dietele low-carb (cu aport redus de carbohidrați) care au devenit foarte la modă.
Bun, dar câte fibre ar fi indicat să consumăm ca să trăim și mai mult, și mai sănătoși?
Cercetătorii olandezi și englezi recomandă un consum zilnic de 25-30 de grame și chiar peste. Pentru că, chiar în țări cu o mai bună educație alimentară decât se face la noi și cu o mai mare grijă pentru sănătatea cetățenilor, consumul mediu este mai mic de 20g… De exemplu, în Marea Britanie, mai puțin de 10% din populație consumă doza zilnică recomandată de 30 de g, iar femeile consumă în medie 17 g și bărbații, 21 g/zi (n-am explicație, dar poate are berea fibre și n-am aflat :)).
Acum, poate vă gândiți că-i o nimica toată să faci suma asta de 30 de g/zi. Hmmm, ca să vă faceți o idee, o banană, deși cântărește 120 de grame, nu are mai mult de 3 grame de fibre… iar 30 de grame de fibre arată ca în fotografie:
Sau o așa:
- o jumătate de cană de fulgi de ovăz – 9g
- două batoane cu cereale integrale – 3g
- o felie groasă de pâine neagră – 2g
- o ceașcă de linte gătită – fibre de 4g
- un cartof copt cu coajă cu tot 2g
- o jumătate de cană de spanac – 1g
- un morcov – 3g
- un măr cu coajă – 4g
Nu este ușor, dar nici imposibil, chiar dacă, pentru a consuma zilnic 30 de grame de fibre este nevoie de o schimbare serioasă în stilul de a mânca. Pentru început, să facem cea mai simplă schimbare – înlocuirea pâinii albe cu cea neagră sau integrală, precum și a pastelor din făină albă cu cele din făină integrală.
Beneficiile?
Rezultatele publicate în Lancet Medical Journal, după analizarea a 185 de studii și după 58 de teste clinice spun că dacă în dieta a 1000 de persoane crești consumul de fibre de la 15 g/zi la 25-29 g/zi, timp de un deceniu sau două, asta previne 13 decese și șase cazuri de boli cardiace. Vi se pare puțin? Mie, nu. Pentru că una dintre persoanele salvate aș putea fi chiar eu…
Mai multe informații, aici.
Citiţi şi
Cel mai prost sfat din nutriție
Dezumidificatoare și umidificatoare: esențiale pentru sănătatea și confortul casei tale
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.