Un proverb evreiesc spune așa: „Lumea va dispărea nu din cauza insuficienței de oameni, ci din cauza abundenței de neoameni”. Se adeverește, din ce în ce mai des, că asistăm la un fenomen de dezumanizare în masă. Chiar spuneam la un moment dat că traficul este un bun criteriu de măsurare a bunului simț.
În fiecare dimineață, luni de zile, întâlnesc cazuri și cazuri de oameni care nu doar că nu au nimic în comun cu șoferia, dar, dintr-o dorință sălbatică de a le arăta asta și celorlalți, apelează la tot felul de mijloace pentru a ieși în evidență:
- Claxonează nebunește când nici măcar nu s-a pus bine culoarea verde a semaforului;
- Nu acordă prioritate pietonilor;
- Insistă și te forțează să-i lași înaintea ta;
- Nu semnalizează;
- Trec de pe o bandă pe alta cu viteză și fără nici cea mai mică intenție de a-i atenționa în vreun fel pe ceilalți;
- Nu se asigură când pornesc de pe loc, fiind ferm convinși că nu o să-i lovești, iar dacă-i claxonezi trebuie să-ți acoperi urechile dacă nu vrei să auzi reacția;
- Blochează intersecția;
- Se opresc, brusc, punând avariile și te obligă să-i ocolești;
- Blochează traficul cu scuza că se întorc repede, nepermițând accesul mijloacelor de transport în comun, care încep să claxoneze până vine proprietarul să-și ia mașina din drum;
- Se prevalează de faptul că nu se mai ridică mașinile, pentru a le parca oricum și oriunde;
- Te șicanează și nu-ți acordă prioritate mai ales când te văd femeie la volan.
Referindu-mă la parcări, aici apare o altă problemă, cea a abuzului în a parca pe locurile destinate persoanelor cu handicap, bicicliștilor sau chiar pe trecerea de pietoni. Și la acest capitol excelăm și putem trece cu succes orice examen, pentru că parcăm extraordinar de bine în locuri nepermise. Aveți câteva exemple în pozele de mai jos.
(sursă poze – pagina de Facebook „Ai parcat ca un bou”)
Nu pot înțelege această agresivitate vădit manifestată în traficul de zi cu zi, mai ales pentru că obiectivul fiecărui om normal este să ajungă în condiții cât mai bune acasă, fără incidente. Asta presupune să avem grijă atât de noi, cât și de cei din jur, pentru că nu suntem singuri pe stradă. Și când spun cei din jur, mă refer la autoturisme, motoare, biciclete, pietoni, pentru că legislația în vigoare și regulile ni se aplică tuturor, în egală măsură. De asemenea, nu pot înțelege cum foarte mulți oameni aleg să treacă strada aiurea, chiar prin fața mașinii, evident gândindu-se că nu vei da peste ei. Sunt mulți care aleargă, care sar, pur și simplu, în trafic, și te obligă să reacționezi foarte prompt, pentru a-i ocoli. Iar dacă-i atenționezi, din nou, vina e doar la tine și nu obții decât toate nuanțele de înjurături posibile, în niciun caz o mulțumire că tocmai i-ai salvat viața omului.
Se întâmplă foarte multe accidente și suntem recunoscuți la nivel de Europa pentru numărul de accidente în trafic și numărul mare de victime. Suntem șmecheri, avem mașini puternice, bem și ne suim la volan, călcăm accelerația fără să fim capabili de a controla mașina, nu ne aliniem condițiilor de trafic, nu suntem atenți, butonăm telefoane, vorbim la telefon, ascultăm muzica la maxim – toate acestea nu fac decât să ne pună viața în pericol. Și nu doar pe a noastră, ci și pe a celor din mașină, de care suntem sau ar trebui să fim responsabili, și pe a celorlalți participanți la trafic, victime colaterale.
În orice țară civilizată, toți cetățenii trebuie să fie responsabili. Responsabilitatea înseamnă asumare, inclusiv a consecințelor ce derivă din lipsa conduitei la volan, nerespectarea legislației, lipsa de respect a celorlalți participanți la trafic, etc. La noi a devenit un obicei să credem că merge și așa, că nu ne vede nimeni, că nimănui oricum nu-i pasă și chiar dacă-i pasă cuiva, nu face nimeni nimic. Dacă de vorbă bună nu funcționează lucrurile, cred că poate funcționa sancțiunea, chiar și pentru cei mai șmecheri, care consideră că lor nu li se poate întâmpla niciodată, pentru că totul se rezolvă cu șpagă. Lipsa de responsabilitate, de omenie, de bun simț, de conduită, au devenit deja etalon pentru un popor care nu cunoaște și nu aplică regulile, pentru că încă mai merge și așa.
Mai cred că trebuie să punem accentul pe cum se ia permisul de conducere, pentru că în acest moment consecințele se observă foarte ușor în lipsa de experiență a multor conducători auto. Trebuie să înțelegem că nu este vorba doar de legislație, ci și de coordonare, de capacitatea de adaptare, de reacție, de promptitudine, de atitudine și conduită la volan și multe altele. Și, nu în ultimul rând, cred că trebuie să devenim mai toleranți și mai înțelegători în trafic, dar și mai corecți în respectarea regulilor, pentru a preveni o consecință firească: aceea a creării haosului.
Pe Corina o găsiți cu totul aici.
***
Campania “Cum să rămâi o doamnă la volan” continuă!
Dacă ai trăit asemenea povești în trafic, spune-le într-un comentariu. Adunăm “supărările” provocate de proastele obiceiuri, ca mai apoi să le facem să dispară. 🙂
Citiţi şi
Ceilalți să moară – în căutarea umanității pierdute
4 noiembrie, ziua simțului comun la americani (common sense day)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.