Prințul saudit Alwaleed bin Talal, 60 de ani, nepotul regelui Salman al Arabiei Saudite, a anunțat pe 1 iulie că își va dona întreagă avere (32 miliarde de dolari!) în scopuri caritabile. Beneficiari? Organizații de femei (știu, femeile din regat au încă multe drepturi de câștigat…) și grupuri care promovează sănătatea, care ajută la eradicarea bolilor, populațiile lovite de dezastre, dar și la o mai bună înțelegerea culturală între oameni. Acest Warren Buffet al Arabiei, așa cum este supranumit bogatul om de afaceri, a înființat o organizație caritabilă – Alwaleed Philanthropies – după modelul celei înființate în 1997 de Bill și Melinda Gates. Foarte frumos! Și filantropii se vor înmulți, e sigur, pentru că diferențele prea mari, fie ele averile cinstit făcute, nu pot genera decât conflicte și nesiguranță, iar pe de altă parte, oamenii care-și construiesc imperiile în zeci de ani înțeleg altfel mersul lumii.
Știrea aceasta, oarecum extravagantă și greu de digerat pentru oameni preocupați de ziua de mâine și care s-ar putea imediat gândi la ce-ar putea face cu o porție cât de mică, m-a determinat să fac o mică incursiune în istoria caritabilului prinț de astăzi, care e însurat și are doi copii. Adică, ar avea cine să protesteze în fața unei asemenea decizii uluitoare. Și am aflat, fără nicio surpriză, că a pornit în afaceri în 1979, cu 30.000 de dolari cadou din partea tatălui și cu un împrumut de 300.000 de dolari. Zece ani mai târziu intră în topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei. În 2005, valora deja 10 miliarde, în 2013, 19,5 miliarde (un contestat loc 26, averea reală depășind 25 de miliarde) și în 2015, 32 de miliarde. În total, 36 de ani! Lăsând la o parte originea și țara, nu poți să nu te gândești la cât de rapid și-au făcut milionarii și miliardarii noștri în dolari averile chiar fără aceste atuuri și cât de departe se află ei și de legile capitalului, și de filantropie ori mecenat.
Averi fabuloase strânse în 5-10 ani, despre care, când aflăm, ne pălește stupoarea! De parcă n-am fi știut că fără furt nu e era posibil, că nu geniul antreprenorial i-a îmbogățit, ci lipsa noastră de atenție și apoi de reacție la inimaginabilele spolieri, care le-au oferit liniștea să fure nestingheriți și să se acopere unii pe alții. Între timp, ajutați de o mass media deturnată complice de la scopul ei nobil, noi am monitorizat tâmp-invidios ținute extravagante, am aruncat priviri jinduitoare din elicoptere de paparazzi la proprietăți kitchos înecate de marmură, am comentat mașini, ceasuri, yachturi, avioane particulare, vacanțe exotice, nunți, botezuri, aventuri, știind că din salariul de parlamentar ori de ministru, de 3-4 ori mai mari decât cel mediu, plus plățile pentru sinecuri – de n ori mai mari -, ar fi trebuit s-o ducem proporțional mai prost. Dar nu băieții ăștia deștepți, printre care s-au mai infiltrat și câteva fete pentru reprezentativitate, ne-au făcut pe toți ceilalți să părem proștii din curtea școlii planetare, ci, se vede treaba, noi chiar suntem…
Pentru că, iată, ANAF-ul, spaima micului întreprinzător și a omului de rând, în loc să se preocupe de recuperarea furtișagurilor grosolane de la stat, ne servește încă din toiul arestărilor nerușinata reclamă în care ni se transferă senin buna funcționare a țării. Iar noi o înghițim. Nu avem “îndrăzneala” să protestăm în cel mai eficient mod – Greva Fiscală! Să se descurce statul o vreme cu banii furați de câteva sute de deștepți! Să fim ținuți public la curent cu ritmul recupărărilor și când om vedea seriozitate, transparență și bună credință, om reveni la comportamentul normal de plătitor de taxe și impozite, fără penalitățile de întârziere, se înțelege.
Termenii contractului social cu puterea se cer revizuiți, poziția contribuabilului s-ar cuveni mai bine precizată. Trebuie să ne reparăm singuri onoarea. Pașnic, inteligent, dintr-o lovitură. Altfel nu vom avea nicicând respectul vreunei autorități, pe care tot noi am investi-o cu putere! E nevoie de această reparație care să șteargă rușinea tuturor comploturilor împotriva bunei cuviințe!
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Testele genetice – soluția pentru o viață lungă într-o stare bună de sănătate
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.