Știți care este „familia tradițională” cea mai durabilă din România?

11 November 2018

Mircea CiunguParis. O sută de ani de la Armistițiul din 1918. Participă 72 de șefi de stat. Situație foarte tensionată între Macron și Trump, pe tema armatei europene, pe care Macron o opune expansiunii ruse și izolaționismului SUA, tensiuni între Macron și comunitatea evreiască, din cauza includerii (negată în cele din urmă) mareșalului Petain în ceremonia de omagiere a soldaților „Marelui Război”. (Petain, erou în 1918, trădător și criminal de război în 1945), tensiuni între Putin și toți ceilalți, tensiuni interne în Franța pe tema creșterii prețului la carburanți, cu un blocaj general anunțat pentru 17 Noiembrie. O sărbătoare a păcii, într-un climat de război…

În ce ne privește, Întâi Decembrie nu ar fi existat fără 11 Noiembrie. Știți ce spun. Sute de mii de români au plătit prețul suprem pentru Transilvania, pentru Banat. Germania este prezentă la Paris, prin Angela Merkel. Imaginați-vă cum ar fi să vină Viktor Orban la Alba Iulia. Ar fi pasul istoric al reconcilierii…

ziua armistițiului

Istoria nu face cadouri. Națiunile angajează opțiuni care au consecințe. Franța și Germania s-au aflat de trei ori în război în ultimii o sută cincizeci de ani. Alsacia și Lorena au trecut dintr-o parte în alta. Astăzi sunt împreună, motorul care mai ține la suprafață arca europeană. România și Ungaria s-au aflat în tabere diferite în 1916. Imperiul austro-ungar a fost învins după ce a declanșat războiul. Ungaria a luat-o pe calea comunismului cu Bela Kun (Bela Cohen….). Românii au ocupat Budapesta și au decapitat bolșevismul maghiar. Români și maghiari ar trebui să adopte modelul franco-german.

Statutul Ardealului nu este negociabil. Ar fi o trădare față de soldații români morți în război. Un nou dictat, ca cel din 1940 este inimaginabil. Cel puțin cât trăiește Uniunea Europeană. Dar oare suntem în stare să facem o patrie în care maghiarii să se simtă acasă? Să facem din Harghita o Alsacie românească? Știți care este „familia tradițională” cea mai durabilă din România? Un oltean cu o unguroaică (ungro-vlahi). Am cunoscut câteva cupluri, pe care le-a despărțit doar moartea, după zeci de ani de casă de piatră.

Întâi Decembrie este pentru noi omagiul adus sutelor de mii de soldați români morți în Marele Război. Ei au întregit țara. Ca să devină și Zi Națională, trebuie să ne regăsim unitatea. Și liderii politici din 1918… Pentru că, astăzi, suntem mai dezbinați ca niciodată. Iar România, o mamă bolnavă, ai cărei copii pleacă argați pe la curțile altora…

Vedeți aici admirabile momente din derularea evenimentului închinat încheierii Primului Război Mondial. 

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

De obicei, 1 decembrie e despre România

România eternă și deloc fascinantă. Cum se încheie războiul proștilor cu lumea

Fundația Alexandrion anunță laureații celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Constantin Brâncoveanu

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Florin Niculescu / 7 May 2021 18:35

    Nu va necajiti ca nu sunteti inteles,traiti frumos,ganditi si simtiti frumos in continuare,eroii va vor rasplati cu iubirea lor vesnica si intregitoare de neam in sanul Tatalui!

    Reply
  2. Mazarine / 11 November 2018 21:32

    Părerea ta

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro