Indiferent cum ne vedem, fiecare ştim că, atunci când ne gândim la obiceiuri ce ţin de un stil de viaţă sănătos, este întotdeauna loc de mai bine. Oricând putem începe cu schimbări aparent mici ce ar putea aduce, în timp, rezultate deloc de neglijat. Dacă stăm să privim statisticile din România, care ne spun că ocupăm locul al treilea în Europa în topul supraponderarilor (30 la sută din femei, 20 la sută dintre bărbaţi) – chestia asta nu ne arată campioni ai traiului sănătos -, câteva idei de a ne păstra în formă şi departe de drumuri pe la tot felul de medici vin la fix.
În cartea Up: How Positive Outlook Can Transform Our Health and Aging, dr. Hilary Tindle prezintă cele mai simple, ieftine şi la îndemână deprinderi ce ne ajută să rămânem suple, ceea ce înseamnă, precizează dr. Tindle, sănătate. Dacă reuşim asta, şansele de a ne sărbători cât mai multe zile de naştere cresc corespunzător, ne asigură ea.
Încrederea
Probabil cea mai importantă piesă în acest puzzle al sănătăţii perfecte este să credem în noi şi să rămânem optimiste, ne spune de la bun început dr. Tindle.
“Modul în care privim viaţa are un efect pozitiv sau negativ asupra creierului nostru, deciziilor pe care le luăm, lucrurilor pe care le facem zi de zi.”
Putem să-i spunem mantră, dacă vrem. Chiar dacă nu avem prea mult optimism şi nici tone de încredere în ADN-ul nostru, acestea se pot exersa dacă ne gândim la succesele din trecut. “Propriul nostru trecut e dovada clară că am obţinut rezultatele dorite, prin urmare putem repeta oricând aceste reuşite”, notează Hilary Tindle.
Somnul
Una din cele mai simple (şi plăcute) deprinderi care ne ţin sănătoase este odihna. Ne aşezăm în pat şi, în timp ce dormim, organismul nostru îşi face treaba mai departe şi putem slăbi. Fiindcă atunci când ne odihnim, acelaşi lucru îl face şi pancreasul, organul responsabil de reglarea nivelului de insulină eliberată de corp, ce influenţează greutatea.
“Profilurile metabolice ale oamenilor care au dormit în medie numai patru ore pe noapte timp de şase zile s-au schimbat şi arătau ca ale unor persoane mai în vârstă, în faza de prediabet“, prezintă Hilary Tindle, pe scurt, concluzia unui studiu. Prin urmare, un pancreas obosit nu îşi poate face treaba aşa cum trebuie.
Dieta
Printre alte deprinderi, dieta rămâne în top. Putem dormi opt ore, dacă meniul pe care îl avem zi de zi înseamnă în special hamburger şi cartofi prăjiţi, vom rămâne la fel de somnoroase ca atunci când ne-am odihni câteva ore. Cerealele integrale, legumele şi fructele continuă sau cel puţin ar trebui să fie de bază în viaţa noastră, fiindcă ne asigură şi energie, şi supleţe.
Gândurile
În acele deprinderi rele care ne fac viaţa grea, Tindle include gândurile şi grijile inutile. Mereu ne îngrijorăm pentru lucruri care probabil nu se vor întâmpla niciodată. Şi ne creăm în minte tot felul de presupuneri.
Exemplul ei este convingător. Să ne imaginăm că suntem la o petrecere dată de compania unde lucrăm. Îl vedem pe şef şi el ne vede, dar nu ne răspunde la salut. De aici, ar porni un şir întreg, personalizat de scenarii: am făcut ceva şi l-a deranjat; sigur nu mă place, cum nu mă plac mulţi alţii; este supărat pe mine… Inima o ia razna, respiraţie devine tot mai grea, mai, mai să facem un atac de panică sau, cine ştie, poate ceva şi mai grav.
Cea mai bună atitudine în astfel de situaţii, spune Hilary Tindle, este să facem un plan de acţiune rapid (în acest caz, să stabilim pentru următoarea zi o întâlnire cu şeful) dar, până atunci, în loc să ne prăpădim cu tot felul de gânduri negative, de ce să nu închinăm un pahar de şampanie în cinstea noastră şi să ne distrăm.
Prietenia
Prietenia unei persoane în care să avem încredere nu poate să fie decât o altă modalitate de a trece mai uşor peste perioade de stres. Ceea ce este cât se poate de bine, deoarece ştim că stresul nu este pe placul sănătăţii şi creşte riscul unei boli de inimă.
A avea o prietenă apropiată şi a putea povesti cu ea şi despre lucrurile mai puţin plăcute din viaţă pare a fi una din condiţiile esenţiale ce ne ajută să fim noi stăpâne pe probleme şi nu invers. Iar persoanelor care nu sunt prea sociabile, autoarea cărţii le recomandă să adopte un animal de companie ce poate ţine locul unei prietenii umane.
Plimbarea
Ceea ce avem întotdeauna la îndemână şi nu ne costă un leu este plimbarea în aer liber, în natură. Se spune că oamenii din comunităţile mai sărace care nu pot să aibă prea multă grijă de sănătatea lor alegând, de exemplu, o dietă echilibrată, recuperează aceste diferenţe prin simplul fapt că petrec mai mult timp în mijlocul naturii.
Activitatea fizică şi echilibrul psihic pe care îl oferă o banală plimbare printr-un parc ajută mult la menţinerea unei stări de sănătate bune, cu alte cuvinte riscul unei boli de inimă cauzate de stres şi sedentarism este mai redus. “Are ceva Mama Natură de scade nivelul stresului în noi. Iar când eşti în natură tot ce vrei să faci este şi mai multă mişcare“, spune dr. Tindle. Să o credem, zic.
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
Stilul de viață Friluftsliv și câteva imaginare expresii norvegiene pentru stări reale (UMOR!)
Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.