Stai într-o localitate verde, netranzitată de turiști motorizați, departe de lumea dezlănțuită și n-ai treabă cu poluarea și cu stresul conex? Atunci nu e pentru tine acest articol cu toate informațiile din el. 🙂 Fericito, fericitule!
Și acum să vorbim cu restul lumii, cu majoritatea adică. Despre amenințări, dar și despre soluții.
Fapte
55% din populația lumii trăiește deja în medii urbane. Dacă urbanizarea continuă în acest ritm, se estimează că până în 2050 aproximativ 70% din populație va trăi în medii urbane.
Sigur, există beneficii incontestabile ale traiului în mediul urban (accesul crescut la asistență medicală, oportunități educaționale îmbunătățite, salarii mai mari), dar acestea vin la pachet cu niște dezavantaje deloc de neglijat. Pe care e musai să încerci să le anulezi ori minimizezi pentru a rămâne întreg la minte și la trup. Pentru că, deloc surprinzător până la urmă, dacă vorbim doar de calitatea aerului au fost stabilite niște legături periculoase: o calitatea scăzută a aerului în interiorul casei, acolo unde petrecem atâta timp și unde practic am putea avea controlul, a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, care de care mai neplăcute: boli respiratorii, boli cardiovasculare, chiar afecțiuni oncologice. Iar cercetări recente au arătat că și sănătatea mintală este afectată. Expunerea îndelungată la poluare poate crește cu 17% tulburările bipolare, cu 6% diagnosticele de depresie și cu 20% cazurile de tulburare de personalitate.
Cum e posibil? Păi, poluanți precum PM2,5 (particule în suspensie), COV (compuși organici volatili) și oxizi de azot pot cauza depresie; timpul petrecut în prezența COV poate crește nivelul de anxietate și expunerea la poluanți precum PM2,5 și oxizi de azot pot accelera tulburările de personalitate.
Pe mine, una, m-au speriat și cele mai recente studii care investighează calitatea aerului din interiorul locuinței care arată că acesta poate fi la fel de nociv ca pe stradă la ora de vârf a traficului rutier! Cum e asta?
Ce putem face pentru a reduce impactul negativ al aerului de proastă calitate asupra sănătății
- Aerisim, e cea mai veche metodă de primenire a aerului dintr-o încăpere, doar că azi nu mai e la fel de eficientă ca altădată.
- Facem curățenie în mod regulat, mai precis îndepărtăm praful purtător de tot felul de pericole. O metodă eficientă, dar, din nou, uneori nu e suficientă.
Inspirăm alergeni, dormim cu acarieni, nu suntem bine chiar la noi în casă. Ce-i de făcut? Curățenie!
3. Și atunci îți cumperi un purificator! Și nu unul oarecare, ci unul inteligent Dyson cu filtru HEPA, capabil să capteze 99,95% din particulele cu dimensiunea de 0,1 microni! Filtrul acesta conține un strat de cărbune activ care îndepărtează mirosurile și gazele, inclusiv compușii volatili organici (aceia care pun în pericol sănătatea mintală). În plus, purificatorul folosește un senzor cu stare solidă pentru a detecta moleculele de formaldehidă de 500 de ori mai mici de 0,1 microni și pentru a menține precizia pe toată durata de viață a aparatului.
Și acum, cu un astfel de aparat în casă, încă un lucru minunat se va întâmpla: problemele de somn se vor rezolva și ele
Știam că un dormitor aerisit înseamnă un somn mai profund, dar asta numai dacă ne permitem să dormim cu ferestrele deschise. Altfel, odată închise, ce să vezi? Peste noapte, devenim noi înșine un agent de poluare destul de însemnat prin ceea ce expirăm în urma proceselor metabolice, pe lângă ceea ce alegem să păstrăm în dormitor și nu e deloc bine – calculator, TV, hainele de peste zi.
Dacă mai era nevoie de confirmări științifice, s-a demonstrat că o noapte petrecută într-un dormitor bine ventilat înseamnă o mai bună performanță în activitățile de a doua zi.
Ce înseamnă bine ventilat? Ca aerul să circule, iar în acest circuit al lui să fie și purificat. Iar purificatorul Dyson de ultimă generație asta face – generează puterea de circulație pentru a atrage în aparat chiar și poluanții îndepărtați și întoarce în întreaga încăpere aerul purificat. Vă gândiți că poate generează și zgomot? Nu! Este prevăzut cu modul Nocturn, cu afișaj estompat, când aparatul monitorizează și purifică folosind cele mai silențioase setări.
V-am povestit, sunteți informate, acum voi alegeți.
Citiţi şi
1 din 10 tineri vor suferi de pierderi de auz grave până în 2050. Ce recomandă specialiștii
De ce ai nevoie de un purificator de aer la tine acasă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.