Sprâncenele ideale. Ce se poartă și ce nu se mai poartă

28 September 2019

Promiteam într-un articol anterior că va voi vorbi despre sprâncene. 

Felul în care forma sprâncenelor schimbă fizionomia

Puternic arcuite, ele alungesc o față rotundă, aplatizate, ele scurtează o față oblongă; scurtând segmentul descendent din sprânceană, de pildă, putem ridica pleoapele căzute, inclusiv pomeții; apropiind sprâncenele corectăm ochii îndepărtați, iar îndepărtându-le corectăm ochii apropiați. 

În contextul acestor informații as vrea să demontez un mit: cel al sprâncenelor șablonare. În lipsa unor cunoștințe temeinice de anatomie și simetrie a feței, am acceptat trendul sprâncenelor de tip matriță, care, evident că nu se potrivesc oricărei fizionomii.

În ultimii ani, acest trend a fost descurajat, o contribuție decisivă în acest sens având-o artiștii plastici care și-au extins talentul în industria machiajului. Grație lor, astăzi, regulile și simetriile de la portretistică fac parte din construcția unui machiaj corect. Dispar din ce în ce mai mult machiajele de zi și de seară decorative și cred eu că e un lucru îmbucurător. 

Țin să precizez că am omis din start din discuția noastră machiajul de podium, de tip avant-garde, machiajul de teatru ori de circ, unde funcția decorativă îndeplinește cu totul alte criterii.

Revenind la sprâncene, este interesant de urmărit evoluția formei lor, care a evoluat în paralel cu moda vremii. Perioada Elisabetană, de pildă, se remarca prin sprâncenele extrem de subțiri, în formă de arc, modă care a revenit în anii 1920-1930; începând cu anii 40, se îngroașă colțul intern al sprâncenelor, anii 50 ne aduc aminte de sprâncenele faraonilor, puternic îngroșate cu negru (antimoniu); în anii ’60, se întorc sprâncenele cu aspect natural, pieptănate ascendent, anii ’70 aduc în scenă sprâncenele mult subțiate în arcadă și spre segmentul descendent, în anii ’80, întâlnim sprâncenele stufoase, nepensate, iar în anii ’90 revenim la anii 30, 40 la sprâncenele puternic pensate.

Pro sau Contra tatuaj

Cu această scurtă incursiune în istoria sprâncenelor vreau să aduc în discuție un trend care a luat amploare spre mijlocul anilor 2000: tatuajul sprâncenelor. 

Moda anilor ’90 lăsase foarte multe femei cu sprâncene smulse aproape în întregime. Din păcate, regenerarea lor după ce au fost abuzate ani la rând este aproape imposibilă, motiv pentru care tatuajul unei noi forme de sprânceană a fost primit cu multă bucurie în rândul acestor femei.

Acum, eu aș vrea să fiu imparțială și să nu condamn susținătorii acestei industrii, însă cred că este imperios necesar să ne punem o întrebare fundamentală: câți ani va fi la modă forma sprâncenelor de azi? Conform istoriei din 10 în 10 ani avem forme diametral opuse și idealul de frumusețe se raportează în permanență la noi și noi valori.

Din acest punct de vedere imparțialitatea mea pălește și mă văd nevoită să vă avertizez că un tatuaj pe față este ultimul lucru recomandabil.

Noi trenduri la sprâncene în 2019-2020

Încă de câțiva ani buni, în America și Europa Centrală, mișcarea feministă a adoptat sprâncenele ”fără conotație sexuală”. Astfel, au ieșit din modă sprâncenele puternic arcuite, pe motiv că ele dau senzualitate privirii, incită partea masculină și într-o societate egală în drepturi manipularea prin seducție nu-și are rostul. Prin urmare, ne-am întors la sprâncenele stufoase din anii ’80. Cu ajutorul unor geluri transparente ele pot fi stilizate, respectând direcția de creștere a firului de păr.

Pentru anul 2020, cel puțin în Europa de Est, se poartă sprâncenele Audrey Hepburn: groase, formă ascendentă cu segmentul descendent arcuit obtuz, puternic scurtat pentru un efect de lifting al ochiului. Ele alternează cu sprâncenele anilor ’60: formă naturală, pieptănate ascendent.

Cum putem crea efectul natural de sprâncene groase?

Primul lucru la care trebuie să renunțăm este să ne tundem sprâncenele. Cu ajutorul tehnicii de laminare se pot aranja sprâncenele astfel încât, lungimea firului de păr ne asigură grosime și poate acoperi locuri în care lipsesc fire de păr. Pentru acest lucru aveți nevoie însă de un specialist în sprâncene, o persoană care să poată identifica ce formă este potrivită fizionomiei voastre și care sunt măsurătorile care se impun pentru a vă pune în evidență trăsăturile.

În cursul meu Machiajul de la A la Z, destinat începătorilor, curs pe care îl organizez lunar, puteți învăța totul despre felul în care se construiesc sprâncenele în funcție de particularitățile anumitor fizionomii.

În luna octombrie am decis să predau un seminar de stilizare și laminare sprâncene; prin urmare, vă aștept cursurile mele! Ca de obicei, programări și mai multe despre ceea ce fac găsiți pe Facebook sau Instagram.

MUA & Photo: Carmen Sveduneac

Model: Ni Luh Eka Sumartini



Citiţi şi

Întoarcere în trecut? NO WAY!

Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!

Câteva ponturi de frumusețe de la Andie MacDowell (66)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro