Sir George Iacobescu, chapeau!

1 January 2012

La 31 decembrie 2011, cu ocazia Anului Nou, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a conferit distincţii şi titluri onorifice unor personalităţi britanice care s-au remarcat pe parcursul anului 2011.

Acesta este începutul comunicatului oficial primit de la Ambasada României din Marea Britanie, din care am aflat ÅŸtirea formidabilă că “Iacobescu, inginer È™i om de afaceri, cetăţean român, preÅŸedinte ÅŸi director executiv al Grupului Canary Wharf, al doilea centru financiar al Londrei, a primit titlul de Cavaler (Knight Bachelor) pentru aportul său în slujba activităţilor caritabile, comunităţii ÅŸi industriei serviciilor financiare. Sir George este primul român distins de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu un astfel de titlu, care îi dă dreptul la folosirea apelativului “Sir” înaintea prenumelui.

George Iacobescu s-a născut în anul 1945 în București, la câteva luni după terminarea celui de-al doilea război mondial, în familia unui medic hematolog. A învățat la școala primară din Tunari. A emigrat în Canada în anul 1975 unde a lucrat inițial timp de doi ani ca inginer la firma canadiană Homeco Investments din Montreal, după care, timp de cinci ani s-a ocupat de construcția primei fabrici moderne de granit din America de Nord, la Toronto, apoi a Olympia Center și al Neiman Marcus Buildings (clădire de 64 de etaje) la Chicago, precum și la câteva proiecte mari în Dallas, Boston și Houston.

ÃŽn anul 1983, odată cu începerea lucrărilor de construcÈ›ie a centrului “World Financial Center”, s-a stabilit la New York, devenind È™i vicepreÈ™edintele executiv al companiei care s-a ocupat de finalizarea acestui proiect. ÃŽn anul 1987, a fost iniÈ›iat, ca urmare a deciziei premierului Margaret Thatcher, un proiect de reconversie È™i reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit “Canary Wharf” È™i care a fost încredinÈ›at firmei pentru care lucra George Iacobescu. El s-a mutat la Londra, devenind vicepreÈ™edinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea È™i construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf.

În anul 1994, a fost promovat ca membru în Consiliul de Administrație al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepreședinte executiv în anul 1996 și președinte executiv în martie 1997 al unei companii ce are active de peste 5 miliarde de lire sterline.

Canary Wharf este considerat ca fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după centrul financiar istoric “City” care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacÈ›iilor financiare, Canary Wharf a ajuns să deÈ›ină o treime din cel derulat în City, depășind însă volumul de tranzacÈ›ii derulate în Frankfurt.

În iunie 2003 a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în anul 2007 a fost numit custode al British Museum.

ÃŽn numele tuturor românilor din Marea Britanie, Ambasada României doreÅŸte să adreseze cele mai sincere felicitări lui Sir George Iacobescu. Suntem mândri de toÅ£i românii care, prin munca ÅŸi inteligenÅ£a lor, reprezintă Å¢ara cu cinste, distincÅ£ie ÅŸi caracter. Domnul George Iacobescu este unul dintre cei mai străluciÅ£i exponenÅ£i ai comunităţii româneÅŸti din Marea Britanie. Vă mulÅ£umim, Sir George!”

Adăugăm felicitările noastre şi mulţumiri pentru sentimentul încercat în momentul în care am aflat vestea. Şi am mai putea face ceva să arătăm lumii că ne bucurăm. Cum Facebook-ul are 800 de milioane de utilizatori, haideţi să le arătăm că ne susţinem valorile. Daţi like aici. Unul din cele multe pe care le tot dăm toată ziua pentru lucruri mult mai neînsemnate. Acum are doar 53 de oameni care îl plac. Şi nici măcar nu ştiu dacă şi câţi sunt de-ai noştri.



Citiţi şi

God Save the Queen!

Regina, la 94 de ani

Regina Elisabeta a renunţat la hainele de blană

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro