Fata a privit mirată în acea zi mâna acoperită cu o mănușă albă, impecabilă, care i-a ținut larg deschisă ușa magazinului de lux în care urma să pășească la îndemnul tovarășilor de călătorie. Era anul 200X, decembrie, iar ea venea dintr-un oraș mic sau mare sau poate un sat, și o adusese acolo un concurs banal, câștigat la ziar sau poate orice altă împrejurare. Unii i-ar spune noroc. Alții, oportunitate. Iar fata se regăsește în multe sau mulți dintre noi.
Pentru că, adesea, vizitatorii simpli ai magazinelor pe care le vom vedea spun despre o astfel de zi că a fost aceea în care au conchis că singurul lucru cu care omul se poate obișnui și de care nu se plictisește este LUXUL. Suntem de acord sau nu, este clar că obiectele vestimentare și accesoriile de lux transmit ceva fără ca persoana care le etalează să deschidă gura.
Sigur că, în zilele noastre, luxul înseamnă și mărci de lux, care ne surprind privirea la tot pasul, dar de la distanță te întrebi dacă sunt sau nu falsuri.
Și da, este o replică deja celebră în filmul „GUCCI (House of Gucci)”, când un personaj îngrijorat îi spune unui acționar că brandul este copiat și inscripționat cu însemnele companiei la scară largă. Iar acesta răspunde că este OK, pentru că dacă tot poporul vrea să poarte GUCCI, atunci să poarte, în forma în care și-o permite.
Ne vom plimba azi prin magazinele celebre la Paris și Londra, tocmai pentru că toate fetele care visează să poarte branduri de lux știu că luxul are și showroom, fără asta nu se poate.
Așa că, pe lângă propriul sediu, de obicei atât de frumos împodobit de Crăciun, la Paris avem Galeriile Lafayette și La Samaritaine, iar la Londra ne întâlnim cu Harrods.
Să le vizitezi este gratis, iar gluma mea preferată este că, dacă nu îți permiți un produs GUCCI, atunci e musai să cumperi un Yves Saint Laurent. Din același loc. Și este o glumă pentru că amândouă sunt la fel de scumpe, însă privitul nu costă, așa că iată-ne în căutarea luxului, în luna decembrie.
Este cadoul nostru vizual pentru voi. Și pentru noi, să recunoaștem!
PARIS, PARIS
La Samaritaine este în sine o colecție de magazine de lux, iar spațiul a fost redeschis în anul 2021, după o pauză de 16 ani. Stația de metrou cea mai apropiată este Pont-Neuf și vizitatorii magazinului chiar o folosesc. Nu vă grăbiți cu concluziile, am spus vizitatorii, și nu clienții. El este deținut în prezent de LVMH, o companie producătoare de bunuri de lux, care i-a valorificat excelent stilul arhitectural Art Nouveau. Balustrada din fier forjat și treptele din lemn, lumina care inundă interiorul, toate te transpun într-o atmosferă aparte.
De Crăciun, este un minunat loc de promenadă și de ședințe foto pentru oamenii de pretutindeni. Ah, și de probat pantofi sau oricare alt produs de lux de către puținii care își permit – eu am remarcat că 80% dintre aceștia erau asiatici. Și am asistat la un dialog în glumă, pe care vi-l reproduc:
„Chiar mă întrebam cum ai vindecat-o pe G de răceală. Coniac?”
„Instant. Powerful.”
„Ai dus-o la Samaritaine? Știi că l-a deținut Cognacq.”
„Bla!”
Și cum să nu te vindeci?!
VOILA!
Galeriile Lafayette vă urează bun venit și vă invită să vă bucurați de o experiență de cumpărături de neuitat în cea mai fabuloasă capitală a modei, Paris. Acolo, sunteți invitat să vă plimbați prin frumoasele colecții de designer și să admirați cupola de oțel și sticlă veche de o sută de ani.
La etajul 4, doritorii se pot așeza la o coadă mereu mare, controlată de un angajat care, cu rigoarea pe care doar uniforma ți-o poate da, îi invită să pășească pe pasarela amplasată imediat sub cupolă pentru a admira de sus interiorul, iar preț de 3-4 minute se pot fotografia în acel decor. Dacă nu știați, la Cupolă se organizează și o prezentare de modă săptămânală, în fiecare vineri de la ora 15:00. Așa devin publice tendințele celor mai importante nume din lume în materie de modă.
Cum arată Galeriile de Crăciun? Să vedem! Imaginile sunt din 2019, 2022 și 2024.
LONDRA
Harrods este ca un palat deschis gratis pentru toată lumea.
După ce treci de mirosul intens al parfumurilor comercializate la parter, motivele mitologice de la scările rulante și manechinele care poartă produse de designer, așezate la balcoanele interioare, parcă te întâmpină pe un covor roșu imaginar. Flori peste tot.
Dacă ești curios, galeria parfumurilor de nișă este una dintre cele mai elegante din lume, iar dacă din întâmplare traversezi celebrele The Tea Rooms, nu-ți mai trebuie multe. Poate doar dorința de a lua loc la o masă, însă este obligatoriu nevoie de rezervare prealabilă, pentru că șederea include un serviciu gourmet, cu durata de două ore.
Vestea bună este că poți rămâne în acea atmosferă oricât de mult dorești, să admiri de pe margine decorul completat în mod desăvârșit de un pianist care cântă în surdină.
Sau te poți plimba printre cliente îmbrăcate și machiate de parcă merg la un bal și printre haine de lux pe care poți cere să le probezi. La plecare, îl admiri pe ursulețul Harrods, emblematic în lume.
Unde să mai mergi la Londra în decembrie? Pe străzile Oxford, The Duke și The New Bond. Îți faci loc cu greu prin mulțimea ieșită ca și tine, să admire îngerii luminoși sau decorațiunile de pe clădirile unor firme de lux. Dar la final, conchizi că a meritat.
Vouă care imagine vă place mai mult?
Crăciun fericit!
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format word, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază rafinamentul
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.