Nimeni nu e liber niciodată. Mimi știa asta. Ea trăise și în comunism, și în cea mai puternică democrație din lume, unde se pune mare preț pe căutarea fericirii și libertatea de expresie. Doar că poți vorbi liber fără să fii liber. Asta tot în America a învățat. Și ea nu este dintre sclavii plătiți bine să fie fideli corporațiilor, ea e patroană de companie ceea ce nu-i dă de fapt nicio libertate în plus. Taxe, salarii, concedii și asigurări medicale particulare plătite pentru angajați, anxietate, frica de faliment, nici în concedii nu poți pleca de teamă să nu pice businessul. A schimbat o colivie meschină cu una mai mare, mai aerisită, elegantă, cu gratii de turtă dulce. Poate cânta orice arie, are dreptul să zboare în orice direcție, poate avea câte arme dorește, poate înjura pe cine vrea când vrea, dar tot în colivie se scoală dimineața, și deși nimeni nu-i interzice aproape nimic, începe să-și pună ea limite și interdicții. Trebuie să-și cenzureze limbajul, să-și aleagă cu grijă cuvintele pentru a nu jigni pe cineva, și sunt mulți care se pot simți lezați din te miri ce. Dacă în comunism nu-i păsa de nimic, aici îi pasă de orice. Libertate ar fi să te poți urca într-un avion sau pe un vapor și să dispari fără nicio grijă de ce lași în urmă. Libertatea e doar după moarte.
****
„Victoria e uneori amețitoare. Aburii ei te fac să pierzi realitatea sau s-o modelezi cât să servească orgoliului sau intențiilor, acțiunilor trecute sau planurilor de viitor. Câștigătorii au întotdeauna dreptate în momentul victoriei, pot rescrie istoria, pot ascunde sau mistifica acte din trecut, până când vor fi detronați de următorii câștigători, care vor face același lucru, și tot așa. Adevărul are momentul lui. Ce azi e adevărat, mâine poate fi contrazis și detronat. O lume mișcătoare, relativă prin motivație. Într-o zi, realitatea virtuală va rezolva dilema dintre a fi și a pretinde, dintre existență și aparență, eliminând limitele temporale, suprapunând planurile realului într-o singură percepție, anulând timpul și făcând motivațiile inutile, trecutul și viitorul vor fi unul și același moment din prezent, totul va fi posibil. O nouă ordine a haosului, pe măsura forței tehnologiei de a deturna orice realitate într-o entitate folositoare, ignorând norme morale, contrazicând matrice biologice, ori înfruntând legi naturale. Ne îndreptăm spre autodistrugere? Ne pregătim pentru o resetare? Nimic nu ar reuși fără participarea individuală. Ne-am abandonat esența și visurile, suntem ușor de numărat, ușor de clasificat, ușor de manipulat. Nu vreau să văd cum va arăta lumea post-umană după apocalipsa umanității.”
Fragmente din romanul “Singurătatea bărbaților” care a fost lansat la Bookfest 2022.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.