Simona Tivadar: „Dieta Ryna e o prostie, nici măcar nu are o bază științifică”

7 January 2019

Ce sunt dietele de slăbit, cum se face, de fapt, o cură de slăbire, ce principii există la baza ei și cui se adresează? La toate aceste întrebări ne-a răspuns Dr. Simona Tivadar, medic specialist în boli de nutriție și diabet.

Sfaturile oferite de Dr. Simona Tivadar ar trebui să ne dea de gândit și să ne îndrume să facem ceva. Iar începutul de an poate fi un moment prielnic.

Există vreo dietă care să fie ok pentru organism și pe care ați recomanda-o?

Întrebarea asta e puțin fără sens: Cum să recomand o dietă bună pentru oricine? Așa, în mulțime? Să ridic mâinile și să binecuvântez mulțimea cu o dietă pentru toată omenirea? Așa ceva nu există și dovadă au fost multiplele diete care au circulat: Dukan, Atkins…

Ryna?

Ryna e o prostie, nici măcar nu are o bază științifică. E o prostie încălțată fără niciun fel de logică și de chimie. Atkins, Dukan sunt diete care au o chimie corectă la bază, adică reducerea carbohidraților și creșterea cantității de proteine, ca să nu ne consumăm din masa musculară. Dieta Atkins este o dietă nerestrictivă din punct de vedere al cantității de mâncare, dar foarte restrictivă în ceea ce privește compoziția, de aceea poate fi folosită pe perioade limitate. Dieta Dukan este o dietă cu grăsimi puține, dar cu aceeași chimie: glucide puține, proteine mai multe și care poate fi ținută mai mult decât Atkins, dar tot pe o perioadă limitată.

Simona Tivadar

Nu există niciun fel de regim care poate fi prescris tuturor oamenilor. În primul rând, atunci când faci o cură de slăbire cuiva, trebuie să identifici comportamentul alimentar al acelei persoane și să-i atragi apoi atenția: uite asta nu mai poți să faci niciodată pentru că te îngrași, asta nu mai poți să faci niciodată pentru că te îmbolnăvești. După ce ai identificat ce e greșit în comportamentul lui alimentar (de obicei ceea ce pacientul ignoră: de multe ori pacienții vin și spun „știu că asta fac greșit”, dar, de fapt, nu aceea e cea mai mare greșeală pe care o face, ci altele, pe care nici măcar nu le sesizează), trebuie să stabilești o strategie și abia apoi pacientul poate să înceapă o cura de slăbire. De fapt, aceasta are două etape:

Aceea în care pacientul slăbește (pastile de slabit), ceea ce e o agresiune pentru organism, deoarece organismul nu vrea să-și piardă grăsimea, lucru demonstrat istoric: acela care avea rezerve de grăsime a supraviețuit, cel care nu avea rezerve de grăsime a murit la prima foamete.

Noi avem toate mecanismele de protecție împotriva scăderii ponderale și nici unul împotriva îngrășării. Ne putem îngrășa până pocnim. Ca dovadă, cel mai gras om de pe planetă, viu, are 450 de kilograme: o singură inimă, un singur ficat, o singură splină.

Prin urmare, trebuie să împarți un program de slăbire în două etape diferite: trebuie să-l faci să slăbească, respectând chimia și biologia organismului (glucide mai puține, proteine ceva mai multe și grăsimi puține), apoi să se mențină. Aceasta este chimia curei de slăbire. Și din această chimie creezi meniuri în funcție de o mie de lucruri. Dacă pacientul călătorește timp de o săptămână, de exemplu, va primi o dietă mult mai permisivă decât dacă ar fi acasă. În plus, meniurile în timpul curei de slăbire trebuie alternate. Dacă folosești același meniu pe o perioadă lungă de timp, organismul învață să se apere împotriva restricției pe care ai făcut-o și pacientul începe să piardă din ce în ce mai puțin în greutate, moment în care, de obicei pacientul abandonează, când ar trebui de fapt să-și crească puțin efortul fizic și să-și schimbe compoziția meniului.

Apoi, după ce ai terminat, iar pacientul și-a atins obiectivul – sau medicul consideră că atât trebuia să slăbească – ori atunci când pacientul pur și simplu nu mai poate, începem o realimentare în așa fel încât, treptat, să se ajungă la o dietă completă. Nu se fac cure de slăbire mai mult de trei-patru luni, cure care trebuie urmate de minimum șase luni de menținere.

Omul care a slăbit trebuie să fie mereu atent să nu iasă din disciplina nouă pe care am stabilit-o, iar medicul trebuie să-i reamintească ce greșeli să nu repete.

Figurine

Altfel, oamenii iau o dietă de pe internet, o țin, iar apoi se întorc la viața lor anterioară care i-a făcut să se îngrașe. Rezultatul este: pierd puțin, se îngrașă mai mult și tot așa, se ajunge la un dezastru pentru sănătate.

Deci nu există o dietă pe care să o pot recomanda, în afară de cele care se referă la a mânca sănătos.

Citește tot articolul aici

 



Citiţi şi

Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?

Românii și educația

Dr. Adrian Copcea: “Alimente care păcălesc foamea”?!?


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. alina dea / 10 January 2019 9:25

    Nici dietele atkins si dukan nu functioneaza la persoane cu tendinta accentuata de ingrasare. Slabesti un timp dar apoi pui kilogramele la loc.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro