Și cel mai neînsemnat bărbat, când este iubit, devine important

6 October 2016

Cosmin NeidoniDin ele am ieșit și la ele ne întoarcem, și mintea noastră se rotește mereu și mereu numai în jurul lor” – sunt cuvintele lui Mircea Cărtărescu la care subscriu fără rezerve.

Din miloanele de oameni care iubesc în acest moment, fiecare bărbat, întrebat fiind, ar spune cu ușurință ca femeia pe care o iubește este unică, supranaturală și fermecătoare. Prin multiplicare, așadar, am spune, fără să greșim, că trăim în proximitatea imaculată a celor mai sublime femei. Ei bine, acest lucru devine lesne de imaginat extrapolând simţirea ta, când iubeşti, asupra unei lumi întregi care, la rândul ei, iubește.

Femeia nu este un obiect, ci un proces, o stare de spirit, un fluviu – nu le iubim pentru ceea ce sunt în sine, ci pentru ceea ce nasc ele în mintea și sufletul nostru, invadându-ne, milimetru cu milimetru, întregul cord, rotind în noi și în mintea noastră un întreg univers de simțiri și senzații. Dacă ai fost, fie şi o singură dată, copleșit până în ultima celulă a ființei de iubirea unei femei, atunci poţi spune că nu ai trăit degeaba. Femeia, cu deosebire cea pe care o iubești, devine imaginea perceptibilă a frumosului, ideea platonică a acestuia. Chiar și cel mai umil şi neînsemnat bărbat, atunci când se știe iubit, devine important.

Dragostea pentru o femeie se hrănește din nevoia permanentă de a ști ce e cu ea, de a o însoți, fiind în stare să îți petreci timpul pălăvragind despre cele mai frivole lucruri ori despre fizică și metafizică, acordând fiecărui gest o dimensiune aproape istorică: lucrurile prin excelență banale devin adevărate forme ale pierderii de sine în universul mirific al oricărui gest. Ai sentimentul că, și atunci când întinde rufele la uscat, femeia iubită practică ritualic un gest de seducţie.

femeie

Analizând pe verticală stările psihice ale unei femei care iubește şi se ştie iubită, ai avea tendința de a crede că se află sub efectul deviant al unor narcotice, fiind în posesia somnambulă a unei indescifrabile halucinații. Nu am ştiut, dar astăzi ştiu că cea mai minunată dintre toate femeile lumii este, cu toate imperfecţiunile inerente oricărei ființe umane, femeia pe care o iubeşti din tot sufletul tău. Iubirea, atunci când se manifestă, este un  minunat factor revelator pentru că ne dezvăluie axiomatic cele mai frumoase ipostaze din ceea ce putem fi.

Orice femeie, privită din interiorul ei, este incomparabil mai vastă decât acea femeie care ți se dezvăluie atunci când te limitezi la a-i privi înfățișarea fizică. Din această prespectivă, a iubi devine, de la un anume punct încolo, un fermecător exercițiu de imaginație pe care îl dezvolți pornind, cel mai adesea, de la o realitate nespectaculoasă. Când iubesti, femeia îți asigură saltul într-o realitate complexă, este ca şi cum ai plonja sub lumina difuză a cerului înstelat într-o mare al cărei luciu de apă te-ar menține mereu la suprafaţă, având senzaţia uşoară de plutire lentă.

Până nu iubim, nu ştim ce zace în noi, ce resurse minunate avem: de răbdare, de înduioșare, cuprinşi fiind de o dinamică pe care, aflați la temperaturi afective mai joase, nu le putem înțelege. Ingineria complexă din structura afectivă a unei femei devine de neînțeles pentru orice bărbat care nu știe să iubească.

Este îndeajuns un singur gest ezitant al femeii pentru a înțelege că doar iubind-o cu infinită răbdare, cu pasiune, îi poți descifra suspinul.

Nu scriu pentru a intra în grația femeilor, nu scriu pentru a arăta cu degetul înspre bărbații care iubesc stângaci, ci mă încumet a vorbi (de)spre femeie având o rațiune simplă: aceea de a-i înfrumuseța chipul cu un zâmbet de tandră și discretă complicitate, știind că, uneori, a zâmbi e la fel de vital cu a respira…

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

De ce și-ar face cineva implant de păr – convingeri, pe bune!

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro