De la ghidul bunelor maniere în societate, la tot felul de liste și obiective pe care ar trebui să le bifeze femeile, uneori chiar din adolescență, sfaturi sunt peste tot. Așa că, volumului din 1865 al lui Mark Twain, „Sfaturi pentru fetițe”, ar fi o lectură cu adevărat reconfortantă.
Scrisă în 1865 și trecută cu vederea până în 2011, când a fost descoperită de o editoare americană într-un teanc de cărți la mâna a doua în Italia, povestioara e o satiră-ghid pentru fetițele cărora le place să gândească singure și nu să asculte de alții. Iar de Mark Twain chiar n-ar trebui să asculte, pentru că scriitorul american le învață că trebuie să-și „suporte” părinții pentru că ei le hrănesc și le îmbracă sau cum să-și pedepsească eficient frățiorii. Fetele ar trebui să calculeze de mici ce beneficii vor avea după o anumită acțiune și care sunt tehnicile de manipulare. Ilustrat de Vladimir Radunsky, volumul publicat anul acesta în America este o încântare.
Ce-nvățăm de la Twain? De exemplu, că n-are niciun rost să-ți pedepsești fratele aruncând cu noroi în el. Așa nu faci decât să-i murdărești hainele. În schimb, autorul recomandă opărirea. Da, ați citit bine: „Așa ai parte imediat de atenția lui pentru ca lecțiile pe care i le dai să rămână, iar apa fierbinte va reuși să îndepărteze obrăzniciile lui și, în unele cazuri, bucăți de piele.”
În plus, nu trebuie niciodată să îi furi guma de mestecat cu forța fratelui. Mai degrabă îl amăgești cu gândul că-i vei da primii doi dolari și jumătate pe care-i găsești plutind pe râu. Pentru că, nu-i așa, lui i se va părea o tranzacție corectă. Twain știe însă că, de cand e lumea, „această născocire extraordinar de plauzibilă l-a ademenit pe copilul mai greu de cap spre ruină financiară și dezastru.”
Cât despre mame, și ele ar trebui să fie la fel de ușor de dus cu pluta: „Dacă mama ți-a zis să faci un lucru, nu e bine să spui că nu-l faci. Mai bine îi răspunzi că vei face ce te-a rugat și apoi îți vezi liniștită de treabă așa cum ți se pare ție de cuviință.”
Câte fetițe n-au procedat oare la fel?
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Sfaturile unei mame pentru fiul ei căsătorit
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.