A menține o relație de cuplu în ziua de astăzi, a ajuns să fie o artă pe care nu multe persoane, femei sau bărbați, reușesc să o stăpânească prea bine. Aceasta nu poate să existe într-un mod sănătos, dacă doar unul dintre parteneri este implicat și dedicat.
Chiar dacă ambele persoane sunt active în relație, datorită ritmului alert al vieții cotidiene, al programului de muncă și al societății per-total, au ajuns să se piardă, involuntar, multe “detalii care contează”. Astfel, din păcate, multe cupluri uită sau nu acordă destul atenție timpului petrecut împreună, iar când o fac, nu reușesc să îl facă “de calitate”.
O relație nu este compusă doar din două persoane care stau una cu cealaltă, ci din uniunea lor, care are la bază o prietenie solidă. Indiferent de statutul din societate (căsătoriți/necăsătoriți), este sănătos să vă cunoașteți cât mai bine. Asta înseamnă cât mai multe situații mai “publice” (ieșiri, evenimente, vacanțe cu prietenii/familia, etc.), dar și când sunteți doar voi doi.
Spre exemplu, lockdown-ul din 2020 a condus la multe despărțiri și divorțuri, în principal deoarece cuplurile respective nu erau obișnuite să existe, fără influențe din afară (prieteni, serviciu, familie, etc.). Astfel, când fiecare cuplu a rămas singur în casă, cele două persoane au fost supuse la diverse teste (involuntar), inclusiv în ceea ce a ținut de sprijinul reciproc în situații critice:
- Reacția la stres major
- Rămânerea fără serviciu
- Plictiseala
Iată cum ai putea să te apropii de iubitul tău, dar și să vezi dacă el este dispus să facă același lucru. După cum spuneam, menținerea unei relații de cuplu este o artă, pe care durează mult să o stăpânești. Însă, pe lângă teorie, va trebui să pui în practică cele învățate, atât tu, cât și partenerul tău.
Arată interes pentru pasiunile sale
Este important ca într-un cuplu, fiecare partener să își păstreze hobby-urile, să mențină activitățile care îl definesc, care îi aduc plăcere. Uneori, aceste pasiuni sunt comune sau devin de-a lungul timpului un punct de interes pentru amândoi.
Spre exemplu, poate prietenului tău îi plac sporturile extreme. Chiar dacă nu îți este confortabil să le practici, poți să te interesezi asupra lor. Întreabă-l cum au fost competițiile la care a fost el sau pe care le-a urmărit (dacă nu ai fost chiar și tu alături de el). Astfel, va simți că împarte mai multe cu tine și veți avea un liant mai puternic.
De asemenea, dacă de exemplu, iubește jocurile de noroc, poți să te informezi asupra celor care îi plac mai mult. Astfel, vei putea să îl surprinzi cu ponturi sau să îi recomanzi alternative, precum loteria Canada Atlantic Bucko ce începe să fie o alegere tot mai populară printre români.
Altfel spus, chiar dacă poate nu te atrag atât de tare pasiunile sale, poți să începi să te interesezi asupra lor. În cazul în care chiar și după ce le-ai încercat, tot nu îți plac, fă-l să simtă că ești acolo pentru el, că puteți măcar să vorbiți despre ele, deși nu le practici activ.
Ideal este ca acest interes pentru hobby-urile partenerului, să fie reciproc, adică și el să fie deschis pentru a descoperi pasiunile tale, dincolo de partea lor teoretică. Dacă iubești arta, invită-l la o expoziție sau la un spectacol; dacă este interesat de propunere, dar nu poate merge, vezi dacă te întreabă despre cum a fost sau începe direct să îi povestești. În funcție de reacțiile sale, vei vedea cât de interesat este să afle mai multe despre pasiunile tale, despre tine.
Este sănătos să faceți cât mai multe lucruri împreună, pentru a vă descoperi reciproc, dar și pentru a vă autocunoaște. Cu toate acestea, încercați să găsiți un echilibru în care să nu fiți dependenți unul de celălalt, ci să vă bucurați de momentele, de experiențele împărtășite.
Fii blândă, înțelegătoare, învață să vindeci rănile
Încă din cele mai vechi timpuri, s-a considerat că femeia este sexul nu doar frumos, ci și grijuliu, care poate să fie un sprijin de nădejde, să ridice un bărbat, indiferent cât de mult a căzut. Toate acestea nu mai sunt valabile literalmente, ci au fost păstrate ca metafore.
Oricât de mult ar încerca, un bărbat (cel mai probabil) nu va reuși să aibă aceeași sensibilitate și finețe ca o femeie. Ea este cea care are “puterea” deplină de a fi blândă, de a folosi cuvinte dulci pentru a încuraja și urechi suficient de atente pentru a ști cum să-și folosească vorbele.
Da, în ziua de astăzi, și femeile au serviciu, și ele au probleme, responsabilități și griji care le vor face să se izoleze. Cu toate acestea, odată ce ai găsit partenerul potrivit, veți putea să faceți cu schimbul, să vă susțineți reciproc, să vă alinați la nevoie. Într-o astfel de relație, când va avea nevoie de tine, va trebui să îți găsești puterea de a zâmbi și de a rămâne calmă, pentru că și el o va face când vei avea tu mai mult nevoie de asta.
Echilibrul, respectul și înțelegerea stau la baza unei relații sănătoase de durată, indiferent de tipul acesteia. Se aplică atât în cupluri, cât și în prietenii sau afaceri. Chiar dacă două persoane se iubesc, fără să își dea seama, ele se pot conduce spre o relație toxică. Nu vă pierdeți în cuplu, ci folosiți-vă de acest legământ (oficializat sau nu), pentru a vă cunoaște mai bine, pentru a evolua, împreună, dar și individual.
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.