– De Crăciun ne îmbrăcăm frumos, în haine cu motive de sărbătoare, model nou cumpărat de la firma xyz.
Greşit: aceste haine au fost făcute de copiii din zone sărace şi noi nu vrem să încurajăm exploatarea, aşa că ne îmbrăcăm cu ce avem. Ne-am scos şi cu o economie la bugetul familiei.
– Cumpărăm jucării pentru copii, pe care le ambalăm frumos.
Greşit: sunt făcute în China, iar plasticul este toxic. Nici nu le împachetăm frumos pentru că este ineficient: hârtia şi funda costă bani şi, oricum, vor ajunge la gunoi. Deci, fără jucării.
– Cumpărăm cadouri pentru adulţi sub formă de cărţi. Greşit: trebuie să salvăm pădurile, că şi aşa nu mai avem şi revenim la ecologism.
Fără hârtie. Şi fără felicitări că şi alea tot hârtie înseamnă.
– Cumpărăm un brad (molizi or mai exista?) mare, bogat şi frumos.
Greşit: nu am zis mai devreme că nu mai avem de unde? Şi pentru ce: oricum se usucă şi ajunge în… sobă. Ai vrea tu sobă, da, na, ai vrut să fii la modă şi ţi-ai luat centrală pe gaz. Să te văd unde bagi acu’ pomu’!
– Mâncăm sarmale din porcul pe care l-am crescut şi sacrificat în curte.
L-ai crescut, brava ţie! Dar de sacrificat cred că ai folosit noile metode non traumatizante, nu? Doar nu suntem barbari să îl înjunghiem. Cum să mănânci carne de porc când tu ai devenit vegetarian acum câţiva ani? Rămâi, te rog, la boscheţii şi bălăriile tale. Şi la seminţele de chia (nu ştiu ce-s alea şi cum se mănâncă, dar îmi place cum sună!)
– Savurăm un cozonac proaspăt scos din cuptor.
Da, asta după ce verifici cu ce făină a fost făcut, ce tip de zahăr, dacă laptele a fost „proaspăt muls de la producător”… Şi, oricum, cald îţi pică greu la stomac, aşa că renunţăm şi la cozonac.
– Mergem cu colindul, că dacă tot nu am cheltuit, măcar să fim eficienţi şi să mai adunăm.
Greşit: la interfon nu răspunde nimeni, iar babele te iau la rost „ce căutaţi, măi, vagabonţilor, la uşa oamenilor?”. Lasă, că oricum nu ştiam toate versurile.
– Ieşim în oraş să vedem luminiţele la târgul de Crăciun din oraş. Şi bem şi un vin fiert. Deci, fără maşină (facem economie la combustibil). Apropo, când ai mers ultima oară cu transportul public? Să ştii că eu am cerut „un bilet cu două călătorii” şi am primit o cartelă. Afli tu cum se taxează aia….
Singurele chestii ecologice sunt coarnele soţului: sunt vechi, dar încă actuale. Întrebarea mea este: coarnele pe care le poartă soţul sunt pe bune? Şi, dacă da, cine le-a cumpărat: el, ca să transmită că ştie sau ea, ca să îi facă poză să o arate ăluilalt?
PS: Coroniţă cu coarne de ren, la ce v-a fugit gândul?
Vă rugăm să vă abţineţi de la comentarii răutăcioase, textul a fost conceput să vă facă să zâmbiţi. Nici măcar eu nu cred 100% din ce-am scris. 😉
Pe Gabriela o găsiți toată aici.
Citiţi şi
Cum să-ți valorifici biblioteca veche cu ajutorul unui anticariat de cărți?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.