Feminismul a lovit în trei valuri. Prima dată prin anii ’20, apoi prin ’60 și ’80 ai minunatului secol XX. De bună seamă ne aducem cu toții aminte de sufragete. Patosul, nuanța de solidă argumentare într-o societate bazal patriarhală. Și au învins. Ceva mai târziu, exact când Ares mugea din nou dupa 21 de ani de refacere, au îmbrăcat pantaloni. La început largi, însă pentru că nu se mai contura atât de evident clepsidra, aceștia au devenit pană. Tot nu a fost de ajuns. Încă era un deficit enorm de bărbați vii și aici mă refer ca număr și nu ca disponibilitate. Căutarea se dovedea din ce în ce mai anevoioasă. Ok! Și s-a trecut la moda anilor ’60-’70. Poate maximul posibil, astăzi aproape de neacceptat. Pantofi cui cu vârf ascuțit și cea mai mini fustă mini, asortată cu bluză decoltată și sutien, și el ascuțit, și coc, plus smoked eyes. Și ciorapi de nylon cu dungă! Anii în care toți domnii mergeau la întâlnire în costum și cămașă albă, cu loden sau balon și freză.
Apoi s-a inventat postmodernismul. Trebuia! Și astfel lucrurile au început să se amestece vertiginos. Bărbații au început să poarte plete și pantofi cu talpa groasă, femeile să redescopere bob-ul sau castronul în coafură. Cocul și părul lins împletit cu floricele a fost înlocuit de o coamă de fixativ prin care se întrevedea culoarea scalpului. Discotecile erau pline de pantofi balerini, blue-jeans cu talie înaltă și machiaj fluture, cu codița până la tâmple, dacă se putea, de sisichechi, sandre și băieti răi albaștri.
S-a inventat (iar!?) și apoi demonstrat și supra argumentat științific dezirabilitatea deplasării către magazinul din colț în papuci de casă, training, cu părul vâlvoi și plânsă. Nu mai există cuvântul proastă și nici îngălată. Sunt șterse din dex și puse la index, alături de multe alte cuvinte. Acum bărbații și-au pus o pensulă în cap sau și l-au ras macho cu cioc, și-au plisat cămășile pe care toarnă tone de parfum. Femeile se îmbracă în nemuritorul negru, în ciorapi groși numiți colanți și rup barurile dând shot după shot peste cap, urându-l pe Făt-Frumos din poveste, scanând în gol și strâmbând superior din nas la vederea cuplurilor, cât și a celor singuri, care le oferă o marguerita sau un martini sec cu măslină.
Cine mă iubește mă urmează. Jesus Jeans.
Săritura peste gard a devenit sport mondial, emoțiile se accentuează cu jointul crescut ca plantă decorativă oriunde și de către oricine, dialogul a devenit on-line, gratis și cu toate astea ideea de cuplu se prăbușește. Maternitatea se neagă sau se amână sau, și mai grav, i se aduc docte contraargumente.
Sexul se discută și nu se mai practică. Dar și mai interesant este că a devenit ieftin, gratis de multe ori și mai ales extrem de accesibil. De foarte mare luare aminte doamnelor! Dar la fel de ieftin este să ne plângem de milă că nu mai sunt bărbați culanți și manierați și romantici și răzbătători și gladiatori. Asta numai dacă le-ați dat vreo șansă vreodată! Dacă știți sau mai ales ați fost învățate să dați o șansă cuiva. O șansă adevărată! O carieră și un doctorat, o poziție, un chip și un trup de invidiat, toate asezonate de un IQ și o EQ de excepție nu garantează chiar nimic, nimeni și nimănui. Generația tânără vine în forță din urmă superpregătită și supermotivată folosind două arme noi: propunerea directă și inițiativa.
Maritișul cu alogeni (n.red. străini) este lozul câștigător, dar ne petrecem patriotic sărbătorile pe plaiurile natale, dând sfaturi și scriind cărți. Zâmbim superior din spatele unei diplome care ne arată compețentele și încă universitare în lingvistică, croșetând cuvinte, dar umplem barurile în noaptea de Revelion de grupuri și grupulețe de femei singure, lustruind smartphone-ul. Poate cel mai dezolant spectacol văzut de mine, cu toată acceptarea excepțiilor de rigoare. Bărbații golesc florăriile de sărbatori și cardurile, iar când ajung acasă sunt întâmpinați cu tradiționala pizza, iar cozonacul crește în cutii. Anul este prost, dacă nu se bifează o excursie afară, neapărat cu noi veseli în centrul pozei plasată on-line. A apărut parenting-ul, doar-doar se mai mișcă ceva. Și da, se mișcă la primărie către hârtia care se cheamă hotărâre de divorț, în care niciodată, dar niciodată nu există doar un vinovat. Prea multe cupluri tinere, sănătoase, cu resurse masive, copii superbi, aleg eticheta de familie dezorganizată, programându-și inconștient viitorul, dar mai ales cel al propriilor copii.
Existența soluțiilor și acceptarea lor este direct proporțională cu voința celui care le solicită, îndeosebi cu acceptarea limitelor proprii. Că întotdeauna va exista o femeie mai inteligentă, mai tânără sau mai frumoasă decât oricine este evident. Însă, doamnelor, bărbații nu caută în femeie doar frumusețea, inteligența, feminitatea sau maternitatea. Acestea sunt doar definiții. Există posibilitatea ca acel mult trâmbițat mister să nu existe chiar deloc. Norii și misterele se risipesc când se rostesc cuvinte și când se discută cu atenție despre trecut și cu speranță către viitor. Când se fac planuri și se urmăresc în doi. Aceasta este doar o variantă din mai multe. Iar vorba veche “cine ridică primul piatra” înseamnă experiență trăită. Iar eu o ridic. Sunt singur!?
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Seexul după 40 de ani sau despre sfârșitul cumințeniei
Ai fi flatată sau ofensată dacă ai afla ce face înainte de întâlnirea cu tine?
10 greșeli pe care nu le mai facem în pat după o anumită vârstă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.