Selfie

3 March 2016

lelia munteanuCum a căzut omenirea în patima auto-fotografiei? Sărind peste explicațiile tehno-mondeno-psihiatrice, multe aruncate pe Facebook și transformate, din like în like, în lucrări științifice, răspunsul evident este: pentru că smartphone.

Setea de selfie nu e deloc nouă. Pe pereții peșterilor există dovezi că strămoșii noștri au coborât din copac croiți pe selfie. Sigur, rezoluția era slăbuță, dar intenția cât se poate de clară. Cerc, suliță, mamut. Sau: mânuță, piatră, tigrul zăpezilor. Doar tastatura virtuală le-a lipsit, ca să ceară share încă de pe vremea aia.

Gândiți-vă, însă, că – de la Albrecht Dürer la pictorul cu nume de pizza, Parmigianino și până încoace la Picasso – doar câțiva oameni au fost în stare să-și facă un selfie mai ca lumea. La valoarea lui, un Lorenzo de Medici – șmecher de Florența, nu de Floreasca – și-ar fi pus profilul și nițel din biceps peste juma de Renaștere, dar n-a avut cu ce. Practic, a fost silit să apeleze la alde Michelangelo, Boticelli, Leonardo, care oricum au scos niște chestii departe de orice junghi chinezesc de 5 inch. Hm! Un android scăpat prin secolul XVI în Italia ne scutea de tot ce s-a pictat de la baroc la Photoshop.

Last Supper Selfie

Fotografie: Last Supper Selfie

Dar ce ocazii de selfie pur și simplu istorice s-au pierdut numai prin părțile noastre! Vizualizați-l doar pe Mihai Vodă – securea în dreapta, mobilul în stânga – la intrare în Alba Iulia, cu urechile calului prinse haios în prim-plan. Clar: like de la Frații Buzești, doamna Stanca and 7 millions others.

Câtă frustrare s-a acumulat numai în ăștia cinci-șase sute de ani în restul populaţiei! E normal, deci, să ne fotografiem singuri și pentru generațiile anterioare, care au inventat toate prostiile, mai puțin camera frontală de doi nenorociți de mega.

De fapt, ce-i atât de rău că ne lipim mutrele pe net, cu disperarea stăpânului care și-a pierdut şnauţerul?

Bine că n-am dat încă în damblaua imprimantelor 3D. Atunci o să umplem lumea de statui.



Citiţi şi

Ochii Monei – o carte despre salvarea prin artă

Voi ați observat cât de greu e pentru unii să suporte fericirea, binele sau succesul altora?

Magie sau minciună?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro