Între 11 și 22 mai 2016 va avea loc a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, la al cărui mare premiu – Palme d’Or – râvnesc regizori și actori din toată lumea. Frunza de palmier a fost introdusă pentru prima dată, în locul unei simple diplome, în 1955 (când a fost câştigată de Delbert Mann pentru filmul său, Marty), înlocuită de premiul Grand Prix pentru scurtă vreme, pentru a fi reintrodusă în 1975.
Mai mulţi artişti au fost invitaţi să realizeze designul obiectului care avea să devină emblema festivalului. Versiunea iniţială a fost creată de Lucienne Lazon care a remodelat tulpina frunzei, astfel încât să formeze, la bază, o inimă. Suportul a fost realizat de către Sébastie, din teracotă. De-a lungul timpului, designul premiului a fost schimbat de mai multe ori. La începutul anilor 1980, piedestalul a luat forma unei piramide. În 1992, Thierry de Bourqueney a realizat premiul din cristal tăiat manual, pentru ca în 1998, designerul „Palme d’Or” să devină Caroline Scheufele, co-preşedinte şi director artistic al Chopard of Geneve.
Caroline Scheufele
Astfel, actualul premiu „Palme d’Or”, evaluat la 20.000 de euro, este realizat manual în fiecare an în atelierele Chopard (partener oficial al Festivalului) și este prezentat într-o cutie îmbrăcată în piele marocană albastră.
Caroline Scheufele a creat o versiune mai uşoară, însă cu volum şi adâncime mai mari. Tija cu 19 frunzulițe sculptate în aur de 24 de carate are 118 grame, iar postamentul din cristal de rocă veritabil cântărește un kilogram. Până ajunge să fie înmânat câștigătorului, premiul cel mare petrece 40 de ore în mâinile a șapte meșteri, de la cel care injectează aurul în matrița de ceară şi până la cel care face ca suportul de cristal să pară un uriaș diamant tăiat ca un smarald. Cum în natură nu se găsesc niciodată două cristale de rocă identice, fiecare suport este un unicat. De asemenea, există un „Palme d’Or” de rezervă, fără nicio dată înscrisă pe el, iar din anul 2000 se acordă şi două mini-Palmes, copii mai mici ale „Palme d’Or”, celui mai bun actor şi celei mai bune actriţe.
Din 2014, „Palme d’Or” este realizat din aur certificat „Fairmined”, această iniţiativă fiind introdusă de Chopard pentru a promova sustenabilitatea dezvoltării sectorului de lux. Astfel, „Palme d’Or” nu reprezintă numai excelenţa cinematografică, ci şi pe cea a artei bijutierilor.
În lume, doar şase cineaşti au câştigat două premii „Palme D’or”: Alf Sjöberg (1946, 1951); Francis Ford Coppola (1974, 1979); Bille August (1988, 1992); Emir Kusturica (1985, 1995); Shohei Imamura (1983, 1997); Luc and Jean-Pierre Dardenne (1999, 2005); Michael Haneke (2009, 2012), în timp ce Jane Campion, originară din Noua Zeelandă, este singura femeie regizor laureată a „Palme D’or” pentru filmul The Piano (1993).
Citiţi şi
Bijuteriile de aur: o istorie de fascinație și putere
Un bărbat care poartă bijuterii e mai puțin bărbat? Nicidecum!
Anatomie d’une chute / Anatomy of a Fall
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.