Scrisoare românilor risipiţi prin lume

18 December 2012

Asta da, încercare! Cine nu cunoaşte câţiva? Rude, amici, colegi, toţi avem nişte apropiaţi care şi-au luat hamul, praştia şi drumul în picioare. Din disperare, sărăcie, dezamăgire, rău sau silă, toţi au decis într-un fel, că altundeva le va merge mai în plin decât acasă. Le-o fi mai bine? De la caz la caz, eu aş spune că da. Cei mai mulţi aşa zic. Îi cred.

O tânără doctorandă la UCLA m-a năucit cu dreptatea ei: „N-am plecat de lângă ai mei că să trăiesc îndestulat, ci ca să trăiesc demn. În America am găsit respectul de care acasă n-am avut niciodată parte!” Să-i zici că bate câmpii? N-ai cum! Ce să-i spui unui tată cu copiii şcolari prin instituţiile serioase din lumea civilizată? Că a făcut rău când şi-a luat micuţii în cârcă şi lumea în cap? Că trebuia să-şi lase copii pe mâna unei învăţătoare cu carte cât un gunoier parizian? A unui învăţământ praf, care pregăteşte rataţi de prestigiu? Medicului ce să-i zici? Că de ce a renunţat la mândria de a veni acasă cu două chile de telemea, 10 ouă şi un bidon de vin? Că a fost neinspirat când a schimbat buzunarul îndesat cu bani mizeri şi blestemaţi, pe un cont bancar purtător de suficiente zerouri şi de demnitate cât încape?

Dar studentului plecat pe la burse pe afară? Ăstuia ce să-i spui? Că-şi pierde vremea pe la cine ştie ce universitate veche de câteva sute de ani? Că ratează şansa de a-şi trece acasă examenele pe 200 de euro bucata sau pe acceptat avansurile unui profesor cu burtă şi chelie cât nemernicia lui?
Sau româncei, ce să-i zici româncei? Că a făcut rău că nu s-a culcat cu toţi şefii ei de prin ţară? Că astfel ar fi promovat aproape sigur?
Eu, verişoarelor mele, ce să le zic? Că au greşit când au părăsit satul nostru, situat la cincizeci de kilometri de primul medic şi la o sută de primul liceu? Mi-ar zice să mă duc eu acolo şi, apoi, să le scriu cum îmi merge. Înainte erau ştirbe, deșelate de sapă şi de rânit la porci, înnegrite de arşiţă şi de amărăciune. Acum sunt nişte cuconiţe spilcuite, cu soţi ieşiţi din cazanul de ţuică şi din furatul paielor de pe câmp, cu copii spălaţi şi încălţaţi, care învaţă meserii adevărate în limbi străine.

„Binele omenirii începe de la binele meu”, a zis unul deştept tare. Să-l aud pe ăla în stare să-l contrazică argumentat! Să-l văd pe gânditorul capabil să comită voios şi senin un aforism potrivit căruia, binele omenirii ar trebui se înceapă cu nenorocirea sa. Eu n-am plecat! Motive aş fi avut. Cât de bine ai fi tu şi ai tăi, nu poţi absenta de la ceea ce este în jurul tău. Iar când în jurul tău este mizerie, indolenţă, minciună, prostie şi furt, ai toate şansele să devii cam apăsat. Revoltat, scârbit, dezamăgit, dezarmat, numele treptelor către depresia generală cenuşie şi resemnată.

N-am plecat, pentru că m-am gândit la cum voi sta pe acolo cu dorul. Ehe…cu dorul ăsta e jale mare! Mă şi vedeam lăcrimând cu urechea la plăcile Măriei Tănase, cu sufletul la părinţii rămăşi fără sprijin, cu gândul la mormintele bunicilor în paragină. Astfel, Mercedesul mi-ar fi părut un Trabant, în care curentul amintirilor m-ar fi tras de moarte, vila mi-ar fi părut un inutil cavou de lux, dumicatul de mâncare mi-ar fi părut iască.
Asta doar pentru că eu sunt păgubos de sentimental. Îi fericesc pe cei de nu-s aşa! Aud însă pe mulţi dintre cunoscuţii mei, care fac fală neamului în lume, că şi pe ei îi cam doare dorul. Ca să-şi ostoiască durerea, de la distanţa de unde sunt ei, se interesează mereu de ţară. Citesc ziare, urmăresc noutăţi, întreabă, sunt atenţi, se întâlnesc, participă, militează… fel de fel de chestii. Un psihlog ar explica simplu: fac asta de dor şi pentru că au de omorât oarece vinovăţii cuibărite în subconştient.

„A quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?”. „La ce bun să fi părăsit Coasta Boacii?”, s-a întrebat perfect retoric şi amar Emil Cioran. Coasta Boacii, dealul copilăriei, simbolul paradisului pierdut al gânditorului. La ce bun l-a părăsit? O întrebare pe măsura scepticismului rafinat al ilustrului român. Cioranieni şi mioritici în străfunduri, românii presăraţi prin lume par a-şi ascunde durerea teribilei întrebări în iluzia participării la viaţa ţării în care s-au născut.

Astfel, în mod legal, cei duşi pe afară, cetăţeni români cu unică sau dublă cetăţenie, votează! Perfect legal! Dar moral e? Este moral ca ei, doar din dor, din nostalgie, pur sentimental, adică iraţional, să-mi aranjeze mie şi copilei mele şi mamei copilei mele viitorul? Ei au un viitor material şi cultural asigurat. Eu şi ea şi mama ei nu avem! Ei trăiesc în medie, potrivit statisticilor din ţările de adopţie, fix cât restul populaţiilor de acolo. Adică binişor peste 70 de ani. În unele ţări, chiar şi peste 80. Eu şi ele două vom trăi în medie niţel peste 60 de ani: statisticile despre nădejdea de viaţă în România asta zic.

Preţul plătit, pentru ca să nu mă chinuie dorul şi remuşcările, a fost să accept să trăiesc acasă mai puţin şi mai rău. Chiar trebuie să accept în plus şi să-mi fie decis viitorul de nişte oameni informaţi indirect şi nu pe pielea personală, care raţional nu are cum sa-i ardă, doar pentru că ei se află prin nişte tribulaţii sentimentale, insuficient asumate? Întreb retoric: este moral să decideţi azi, în numele amintirilor trecute, viitorul copilei mele?



Citiţi şi

Eu cu cine votez?

Dragul meu, plăcerile costă…

6/24 sau drumul de la Dificultate la Excelență

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. EroticaXP / 10 September 2015 19:01

    da este moral …pentru ca noi suntem sansa voastra …noi oamenii astia umblati si cu perspective mai largi …. altfel alternativa este sa lasam pensionarii sa voteze de nenumarate ori pana senilizeaza ei sau pana ni se fura si restu de tara de sub nas…. voi …aveti datoria de a ne tine informati cu ce se mai intampla acasa …sa avem o privire obiectiva asupra lucrurilor si sa putem vota informati …

    Reply
  2. Irulan / 3 September 2013 13:32

    Poate un pic offtopic: am obosit sa tot citesc despre “elita” care paraseste Romania.
    In trecut era cu siguranta asa, insa acum banii iti pot cumpara cu usurinta un loc la Universitatile de peste hotare, iar multi dintre cei care pleaca acum (da, am exemple concrete) sunt doar blazati! Evident, acestia au o stare materiala care le permite -desi deseori nu recunosc asta- sa nu fie terorizati de credite si de foamea copiilor!
    Trist este ca ei insisi isi imagineaza ca intra in categoria elitei. Iar majoritatea sfarsesc de fapt prin a adauga pete noi pe obrazul imbatranit al Romaniei!

    Reply
  3. Simone / 12 January 2013 2:11

    Dl Curea, v-am citit si eu gandurile si am gandesc ca vorbiti despre o utopie. D-stra descrieti, folosind toate cliseele, o ruptura intre cei din tara si cei din afara, care nu-i decat e demagogie (promovata inclusiv de Ponta care considera ca poate sa guverneze tara asta, fara sa vorbeasca fluent cateva limbi straine, ori fara sa-si faca relatii cu cei din afara!?) sau poate credeti ca puteti spune “lasati-ne in pace” intr-un razboi deschis pentru resurse? Hehe..Daca da, de aici vi se trage necazul: imaginati-va ca binele lumii incepe de la d-stra insa limiteaza interesele unei elite selecte, care nu va permite (!) sa traiti bine! Iar ptr aceasta elita, Romania reprezinta ceva resurse, altfel patria tiganilor, a coruptiei, cu o locatie usor incerta (fostul bloc comunist, unde-o fi aia?), cu o populatie de vreo 20 mil, usor de manipulat si superba piata de desfacere.
    Insa, parafrazand pe Einstein, sa nu credeti ca solutiile la problemele Romaniei de azi se vor gasi folosind aceeasi mentalitate care a adus-o in situatia de fata. Si asta cauta cei care studiaza si traiesc in afara: sa ajute sa schimbe mentalitatea asta neputincioasa, patetica, care paralizeaza pe cei din Romania, cat isi mesteca micii/sarmalele lor, pe ritm de manea (ma tem ca verisoara D-stra nu intra in categoria asta!).
    Cat despre dreptul de vot, cum spune vorba: e un drept al cetatenilor si toti cetatenii sunt egali. Altfel spus d-stra nu aveti dreptul sa puneti sub semnul intrebarii drepturile altui cetatean, full stop. Nu va cere nimeni permisiunea daca romanii din afara sa voteze sau nu. Mentionez ca multi dintre cei din afara (in nou, nu verisoara D-stra si prietenii!) SUNT ce numiti D-stra Romania de astazi, care nu are nici o legatura cu spatiul geografic. Va place Maria Tanase, mie nu si nu fiindca nu mai traiesc in Romania, ci fiindca vremurile s-au schimbat si valorile sunt altele! Aveti o fetita si vorbiti de moralitate, daca va pasa de viitorul ei n-aveti treaba cu dreptul de vot al altor cetateni, educati-o corespunzator, sa fie de succes (nu ca vara ei!) si punem osul impreuna sa stergem memoria Romaniei comuniste din memoria colectiva! Noi astia din afara, mai mult, ca avem carte si clout!
    Toate cele bune!S

    Reply
  4. felicia doleanu / 19 December 2012 2:53

    Stai linistit Mirel ..ca oricum nu se inghesuie romanii din diaspora la vot ..! Costa ! Nu se face campanie ..Atatea milioane de romani ,ar putea strica jocurile “deja facute” ….! Este moral sa votezi ! Este necesar ..Este obligatoriu …Din respect pentru cei care s-au jertfit TOCMAI ca noi sa putem vota ! Cand Eu votez ..votez pentru viitorul copilei tale dar si pentru viitorul copilului ,nepotului ,finului …meu ! Si fac asta pentru ca inca simt romaneste si-mi pasa al dracului ..de tot ce se intampla acolo ..Si pentru ca mi-e mai rusine ca tie ,atunci cand apare CHIORUL si reprezinta tara mea ..cand fi-sa aia agramata si talamba ..deschide gura tot ca reprezentant al tarii mele …Voi poate va amuzati in timp ce eu SUFAR! De aceea este moral sa incerc sa fiu alaturi de voi ,ca impreuna sa schimbam ceva ..sa salvam ce se mai poate salva …

    Reply
  5. irlandezuzu / 18 December 2012 13:55

    Dacă ai impresia că noi cei din afară vă facem vouă viața celor din România mai grea, te înșeli, noi totdeauna am știut că e rău în România. Nimic nu s-a schimbat, iar cineva spunea că poate mai bine analizezi un joc când ești pe margine. Parlamentarele clar sunt irelevante pentru articolul tău. Cei din Diasporă de această dată au votat chiar pentru ei, nu pentru cei din România, și-au votat reprezentanții Diasporei în Parlamentul României. Pentru altfel de voturi, gen președenție, cei din străinătate care au votat, au votat cu gândul și speranța că într-o zi se vor întoarce acolo, și sperau ca votul lor să schimbe ceva, la fel cum și cei din România speră. Ai fi surprins să afli că de cele mai multe ori cei din Diasporă votează omul și nu partidele politice. Dar niciodată cei dinafară nu vor face soarta unor alegeri, sau a țării, iar dacă pe cei din țară nu îi interesează, atunci poate ar fi mai bine dacă cei dinafară ar decide.

    Semnat: un emigrant care visează să se întoarcă în România

    Reply
  6. Fratele Andryusha / 18 December 2012 11:31

    Cum să ieşi, domnule, din cazanul de ţuică?! Vă rog, nu mai faceţi reclamă unui asemenea comportament deviant !

    Reply
  7. daniela stefanescu / 18 December 2012 9:50

    stim ce este moral, dar… in tarisoara aceasta nu mai stim ceea ce este normal si…pana la urma,zicem si noi ca evreul, tara mea este acolo unde mi-e bine

    Reply
  8. Alexa / 18 December 2012 2:03

    Din cele cateva milioane de cetateni romani plecati in strainatate, a votat un procent foarte mic. De cand exista sistemul electoral bazat pe colegii uninominale, acesti cativa care au fost la vot au ales un numar de deputati si senatori care, in mod normal, au indatorirea de a-i reprezenta in Parlamentul Romaniei. Fie ca e vorba de minoritatea romaneasca din Serbia sau Ucraina, fie ca e vorba de Moldova sau cele cateva milioane de romani din Vestul Europei sau de pe continentul american, acesti cativa deputati si senatori au obligatia, pentru care au fost alesi, sa se asigure ca legislatia nationala ii ia in considerare si pe ei, cat timp raman cetateni ai Romaniei. La fel cum cei alesi in colegiul tau, vor avea obligatii fata de tine, copila, mama copilei si toti ceilalti din colegiu, indiferent de preferintele de vot. Idealist? Poate. Lucrurile nu functioneaza cum ar trebui sa functioneze. Dar asta nu din lipsa de moralitate a alegatorului din strainatate.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro