Cartea Metamorfoza și alte povestiri, traducere din limba germană de Mihai Isbășescu, a fost publicată la editura Polirom.
Dragă domnule Kafka, se întâmplă uneori să nu citesc niciun cuvânt din scrierile dumneavoastră ani la rând. Aceștia sunt ani mai degrabă pierduți.
Apoi îmi aduc aminte, cu o forță de neoprit, cu o forță de destin, că ați existat, că literatura dumneavoastră există, că am cărțile acestea. Și atunci trebuie să vă recitesc deîndată și vă recitesc și de fiecare dată vă descopăr mai bun și mai bun și mai bun.
Și când mă gândesc la faptul că nu ați trăit decât patruzeci și unu de ani pe acest pământ nerecunoscător…
Textele dumneavoastră sunt atât de aproape încât par scrise ieri sau astăzi sau mâine. Am trăit multă vreme încredințat că Un artist al foamei este cea mai bună proză scurtă scrisă vreodată. N-am mărturisit nimănui această credință intimă. O scriu acum aici.
Am recitit Metamorfoza și nu știu încă nicio nuvelă care să fie la aceeași altitudine literară la care ați ajuns aici. Poate Mantaua lui Gogol, poate că nici măcar ea.
Edward Watson în rolul lui Gregor Samsa într-o adaptare pentru un spectacol de teatru dans a piesei The Metamorphosis a lui Franz Kafka, coregrafiată și regizată de Arthur Pita la LInbury Studio Theatre Royal Opera House Covent Garden din Londra. (Fotografia de Robbie Jack/Corbis prin Getty Images)
Cel mai mult m-a încântat să vă redescopăr în Un medic de țară, în La galerie, în Unsprezece feciori, în O dare de seamă pentru o academie și în Colonia penitenciară. Aproape că uitasem umorul dumneavoastră, subtil, sublim.
Ați rămas în amintirea multora drept un autor posac, sumbru, înclinat spre grotesc și anxietate. E adevărat că ei, după cum bine spune o vorbă mereu valabilă, n-au citit nicio carte de la revoluție încoace (de la oricare revoluție). Și nici înainte n-au citit vreuna.
Umorul dumneavoastră este grozav. Și, vă mai fac o confesiune, nu mai pot să vă citesc la fel de când am aflat ce a spus după ce v-a citit un scriitor columbian din a doua jumătate a secolului XX, care a luat și Premiul Nobel pentru Literatură și este, probabil, deopotrivă cel mai bun și cel mai iubit dintre scriitorii timpului său: Fantastic, ăsta scrie exact cum vorbea bunică-mea!
Avea dreptate acela. Pentru că și eu am avut o asemenea bunică și ea vorbea exact așa cum scrieți dumneavoastră și nu știu, chiar nu știu, ce vă pot scrie mai mult ca să vă mulțumesc.
Citiți și Scrisoare către Amos Oz, Scrisoare către Nikos Kazantzakis, Scrisoare către Leonard Cohen, Scrisoare către Dino Buzzati, Scrisoare către Charles Bukowski, Scrisoare către Nabokov.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Scrisoare către Radu Cosașu (2)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.