Fenomenul schimbărilor a fost dintotdeauna sursă de conflict, dacă nu interior, cu siguranță, exterior. Ceea ce ne face să înțelegem că schimbarea nu este un aspect pe care să ni-l dorim tot timpul de bunăvoie, pentru că de fiecare dată psihicul nostru percepe schimbarea ca pe un pericol, capabil să ne amenințe supraviețuirea. Și chiar și atunci când ne dorim schimbarea, și o provocăm cu bunăștiință, chiar și atunci opunem rezistență și este nevoie de o perioadă de adaptare.
Așa s-a întâmplat când te-ai mutat de la părinți într-o locuință nouă, pe care deși ți-o doreai, tot ai mai avut impulsul în primele zile să pornești pe drumul cel vechi, către locuința părinților, și a trecut o perioadă până când să mergi de suficiente ori pe noul traseu încât să îți devină obicei drumul spre noua casă. În timpul de acomodare ai avut nevoie de efort susținut de conștientizare și de voință intenționată să ajungi la noua ta casă. Uneori chiar a trebuit să te întorci din drum și să o iei pe drumul nou, pentru că îți era atât de familiar celălalt încât nu mai erai conștient de fiecare stradă, și de fiecare dată când trebuia să faci stânga sau dreapta. Și dacă nu te-ai mutat de la părinți, atunci poate ai schimbat jobul, sau locația biroului tău. Oricum, cu siguranță ai experimentat până acum schimbarea în viața ta.
Exact așa se întâmplă cu toate schimbările din viața noastră și cu perioada de adaptare la noua realitate. Cu schimbările pe care le provocăm noi, din proprie inițiativă, motivația este mult mai puternică și asta ne ajută mai mult în adaptare. Dar atunci când „ești forțat” să faci schimbările pe care nu le-ai inițiat tu, motivația de a te adapta este mult mai redusă, iar calitățile personale sunt cu greu mobilizate ca să susțină procesul.
Monica Bellucci, Dolce & Gabanna, Harper’s Bazaar, Spania, iulie 2013
Venind vorba despre calități, iată care sunt cele mai importante în susținerea procesului nostru de adaptare:
- autocunoașterea punctelor forte specifice ție, astfel încât să integrezi schimbarea în realitatea ta cât mai repede și bine. (ex: comunici ușor cu oamenii, stabilești cu ușurință relații, găsești partea constructivă a lucrurilor, ești orientat/ă spre soluții și rezultate, persuasiv, integru, de încredere, oamenii se pot baza pe tine etc.). Îți vei cunoaște aceste puncte forte întrebându-te: „ce fac cel mai bine? la ce mă pricep foarte bine încât am și rezultate?”
- încrederea în sine (a nu se confunda cu stima de sine) înseamnă că ai capacitatea de a acționa fără teamă de eșec sau de judecata altora. Cu această calitate vei interpreta „eșecul” ca o „experință de evoluție”, din care vei învăța și înțelege aspecte despre tine pe care le ignorai în alte situații. Să continui să mergi la interviuri după ce la ultimul ai primit un răspuns nemulțumitor, înseamnă că tu crezi în tine, în calitățile și capacitățile tale, iar acest intrviu a fost o ocazie prin care să înțelegi ce ai putea îmbunătăți la tine.
- curiozitatea sau „mintea deschisă” – este calitatea prin care îți propui mereu să descoperi lucruri noi, înțelesuri noi, fațete noi ale aceleiași situații, aceleiași persoane etc. În felul acesta reușești să îți extinzi punctul de vedere astfel încât să devină o perspectivă mai largă, prin care să privești lumea și tot ce trăiești ca etape în evoluția ta.
Pe măsură ce vei rafina și asimila aceste calități, vei ajunge să accepți faptul că Schimbarea este singura constantă în lume, iar Adaptarea, cea mai puternică dintre toate calitățile umane.
Guest post by Alice Cornea, psiholog și lector al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul Strategii de adaptare la schimbare.
Citiţi şi
Era bine să fii deșteaptă, că frumoasele sigur ajungeau niște c*rve. Și am ajuns deșteaptă
“Sunt într-un proces de dezvoltare personală.” Sună COOL, nu-i așa?
Când știi că ai nevoie de o schimbare în viața ta
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.