Scenariul vesel “Parisul sub asediu”

Mădălina Andreea VulpeAcum că s-a încheiat filmul, pardon operațiunea de la Paris pentru prinderea și neutralizarea teroriștilor, putem înțelege – ca la școală – următoarele:

1. francezii știau foarte bine identitatea, apartenența și preocupările teroriștilor și nu au făcut nimic;

2. francezii știau foarte bine despre vizitele în Siria, acolo unde – pe lângă scopul turistic “evident” – probabil că se perfecționau în asalt armat;

3. americanii îi aveau trecuți în evidența teroristă;

4. dacă un stat alege să prezinte poporului său o reușită de genul: “am capturat și neutralizat o grupare teroristă care avea de gând să arunce în aer șapte obiective importante din Paris”, oamenii vor rămâne impasibili. Dacă, însă, statul închide ochii puțin, suficient cât să se pună în scenă un scenariu bine gândit și – întâmplător – niște teroriști sângeroși și fără milă măcelăresc o duzină de oameni, datele se schimbă.

royaume-uni-charlie-hebdo_5183183

Pentru că războaiele acum se duc și se câștigă în mediul on-line (Facebook, Instagram, Twitter etc.), trebuia aleasă o țintă care să suscite interesul tuturor: redacția unei publicații de satiră. Astfel, tinerii empatizeaza prin nota de umor care le este stimulată, ateii sunt vizați de caricaturile vulgare și grobiene, opozanții politici sunt și ei răzbunați pentru indecența decadentă a publicației, iar oamenii de rând văd în victime doar intelectualitatea cu aripi tăiate. Acum, că s-au mobilizat cam toate categoriile sociale importante, trebuie pornită și vânătoarea de vrăjitoare. Desigur, teroriștii nu puteau fi capturați în viață, trebuiau neapărat uciși. Au fost și ei niște pioni care trebuiau să se întoarcă în cutia cu piese de șah. Nebunul și-a jucat piesa cu măiestrie, rezultatul a fost șah mat la Regină.

scenariu paris

Începând de acum, poți să justifici orice: de la legi similare “Big Brother” pentru telefonia mobilă, până la războaie duse în numele luptei pentru libertate, continuând cu o cursă furibundă pentru înarmare și bifând și o schimbare a politicii care vizează minoritățile. Care minorități? Toate!

Acesta a fost un film în regia unei minți strălucite. A oferit umor, sânge și acțiune multă. Prețul biletului nu a constat în pierderea de vieți umane, ci în consecințe pe care – încă – nu le intuim, dar le vom resimți cu toții.



Citiţi şi

Inside out

Când știi că ai nevoie de o schimbare în viața ta

Salutări din Parisul olimpic

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro