Bun venit în lumea sărutului, așa ar putea suna ziua de ieri, care s-a declarat ca o zi în care mesajele, cadourile, felicitările să conțină ceva cu buze împreunate într-un singur gest firesc, plin de dragoste. Dar ce se ascunde într-un sărut? Poate doar un schimb de biochimie profundă, parfum de trupuri, miresme de romantism, pasiune, relaxare? Sau mai mult decât atât?
În Italia Medievală, dacă doi oameni erau surprinși sărutându-se, erau obligați să se căsătorească. Oare de atunci a apărut sărutul „în vânt”? Pentru că el presupune un contact intim minimal și se folosește însoțit de onomatopee: “ttt”, “muah”, pe la englezi în special; în Italia și Franța, sărutul e mai puțin convențional, ba s-ar părea că e chiar la el acasă. Cine n-a auzit de sărutul franțuzesc? Acel sărut francez – maraichinage, derivat de la maraichinis, locuitori ai districtului Pays de Mont din Vendee, Bretania. De ce această comunitate a trebuit să fie nominalizată drept inventator al sărutului profund, rămâne un mister!
De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, nu există o rețetă pentru sărutul ideal, există doar modalități de a-ți face momentele de tandrețe mai speciale. Sărutul în sine simbolizează suma dorințelor carnale și sentimentale ale celor doi membri ai unui cuplu. Prin sărut se transmit mai multe informații, se produc o serie de hormoni care ne priesc, 1ce mai! Un sărut e o adevărată sursă de sănătate! Dacă va fi să furi, fură o sărutare, spunea Pablo Neruda. Știa el ce știa… Un proverb italian exprimă bine toate acestea: „un sărut, odată dat, nu e pierdut niciodată!” În faza lui cea mai pură, un sărut este o fuziune simbolică, o alegorie fizică ce-i face pe participanți să-și unească sufletele, să devină unul singur.
De ce au sărutările o aură de poveste, ei bine, dacă magia ar exista într-adevar, foarte probabil că s-ar folosi de sărut, s-ar juca la granița dintre substanță și nesubstanță. Deși nu putem vorbi în timpul sărutului, sărutul în sine spune mii de lucruri, sărutul devine tăcere – închide, dar și prevestește o deschidere într-o nouă dimensiune a imaginației…
„O gură dă-mi, iubito și-ncă una!
Spre sărutare gura-ți se încreață,
Și ochii tăi privesc întunecat
Și visători. Iubito, tu, glumeață
Nu știi c-a săruta e un păcat.”
(Mihai Eminescu)
Guest post by Simonne
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Să ne mai lăsăm și duși de val…
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.