Dați-mi voie să fiu sceptic: habar n-aveți unde e Sofia pe hartă. Nu știți dacă e mai aproape de Grecia, Macedonia de Nord, România, Serbia, Marea Neagră sau Turcia. Bun, de aici plecăm. Și cum ar spune și colegii de la revista “Vice”: “Am fost eu în Sofia ca să nu trebuiască să mai mergi și tu”.
Bulgarii, deși nu îi știm prea bine, sunt vecinii noștri, dacă nu chiar gemenii noștri. Ce facem noi, fac și bulgarii și viceversa. Am întors noi armele în ’44, au întors și ei, am avut noi dictator bătut în cap, au avut și ei, am intrat noi în UE & NATO, au intrat și ei, avem noi leul românesc, au și ei leva bulgărească, adică tot leul, dar bulgăresc. Am făcut noi isprăvi la mondialul american din ‘94, bulgarii au făcut și mai și – au ajuns în semifinale. L-am avut noi pe Hagi, ei pe Stoicikov.
Suntem asemănători cu bulgarii la aproape toate. Ne desparte limba, dar în rest ne unesc toate cele. Arătăm la fel, gândim la fel, simțim la fel, mâncăm la fel, votăm la fel. E posibil ca noi să fim tot ei. Și, firește, viceversa. Ne-au călărit deopotrivă rușii & turcii.
Sofia aceasta e mai aproape de Macedonia de Nord & Serbia, nu vă mai țin în suspans. A băgat Ryan Air curse low cost din București către dânsa, că altfel nu ajungeam vreodată (eu călătoresc pe banii mei, da?). Dar uite că am ajuns. Turistic, în două-trei zile n-ai ce face la Sofia, o faci pe toată, chiar și la pas. Nu e un oraș așa de mare. Nu e o metropolă. Dar noi nu suntem turiști, suntem călători.
Iar călătorii au ce face. În primul rând, constată: Sofia e mult mai în Orient decât Bucureștiul. Suntem categoric în Balcani și, cultural, infinit mai aproape de Orientul Mijlociu decât de Stockholm. Se văd ruinele Imperiului Otoman.
Sofia stă mai bine decât Bucureștiul la parcuri și la apă caldă, dar în rest infrastructura e mai proastă, orașul pare cu cincisprezece ani în urmă (întinerește Sofia, dacă mergeți la mall – eu am fost, am văzut Top Gun – Maverick pe bulgărește – puteți să vă îmbrăcați iar de la Kenvelo, ca în 2007, frumos), bulgarii încă merg la striptease, gest frumos.
Au avut și bulgarii comunitatea lor evreiască (și nu au făcut cu dânsa ce au făcut românii, au fost mai blânzi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai omenoși bulgarii). Astăzi încă puteți vizita Sinagoga din Sofia. E cea mai mare și poate cea mai frumoasă sinagogă a sefarzilor din partea aceasta de lume.
Măcar au apă caldă (și murături)
Totodată, bulgarii au și chinezi. I-am văzut eu pe stradă. Când vă cazați, luați în considerare că un hotel bulgăresc de patru stele are practic o stea, hai două în Europa de Vest. Prosoapele nu șterg, micul dejun e o formă de război civil și tot așa. Dar, cum ziceam, măcar au apă caldă.
Sofia trebuie parcursă la pas, pas cu pas. Ai unde să faci promenadă, nimic de zis. E verde, e mai la munte. Plouă de trei ori pe zi, ca la noi la Bușteni, Prahova sau ca la Londra, la monarhie. De altfel, bulgarii au o simpatie vizibilă pentru Anglia, mulți plecând în dânsa la muncă.
Biserica romana Sfântul Gheorghe (Rotunda/Rotonda), cea mai veche clădire din Sofia (Trabantos/Shutterstock)
Aeroportul sofioților e mai nou și mai frumos decât Otopeniul, prețurile sunt mai prietenoase cu omul, bulgarii sunt balcanici, dar măcar nu au fumurile și spoiala de europenitate pe care le vezi la tot pasul în România.
Și nici nu s-au supărat pe Eminescu al nostru că i-a făcut bulgăroi cu ceafa groasă, drept dovadă am găsit pe un zid scrise versuri din Glosa poetului nostru nepereche. Dar au și bulgarii poetul lor nepereche – alde Hristo Botev.
Să mergeți, deci, pe bulevardul Hristo Botev din Sofia, vă uitați stânga-dreapta, faceți două poze să le puneți pe instagram și aia e. Cum arată Hristo Botev-ul, așa arată toată Sofia. Cei de acasă vor înțelege.
PS: Și da, au și murături.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Citiți și Salutări de la Marsilia, Florența, Napoli, Paris, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, Budapesta și vederile din Rodos, Atena, Torino și Polonia.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Țara în care nu te poți compromite
Ora în care sunt Brigitte Bardot
Bulgarul Vasil – model de branding cultural inteligent
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.