De multă vreme voiam să fac un tur al Italiei, dinspre nord înspre sud, înspre tocul Cizmei.
Lombardia e una dintre cele mai frumoase regiuni din Italia (aș spune, de nivelul Toscanei sau insulei Sicilia). Sunt zboruri multe, dese și ieftine către Bergamo.
Iar Bergamo însuși e un oraș care așteaptă să fie descoperit. Și Stendhal a călătorit cândva aici și s-a îndrăgostit, iar Stendhal știa să vadă marea frumusețe.
Brescia, Verona…
Apoi, e Brescia. Intrată în imaginarul românilor mai ales prin fotbal. Brescia a avut o echipă mare în anii 1990, o echipă pe la care au trecut, lăsând urme importante, Mircea Lucescu, Hagi, Lupu, Sabău, Răducioiu sau Mateuț.
Iar Brescia continua să fie mare în fotbal și la începutul anilor 2000. La urma urmei, aici și-a încheiat cariera cel mai mare estet al jocului de la cumpăna mileniilor: Roberto Baggio.
Brescia a fost binecuvântată: nu e pe hărțile turiștilor, la ea ajung doar călătorii.
Există un Dumnezeu al călătorilor și el le scoate în cale orașe cum e Brescia. Am ajuns acolo în duminica de dinaintea Paștelui catolic și poate și de aceea mi s-a părut că Brescia e frumoasă ca o primăvară, ca o înviere.
Și, desigur, întotdeauna mai e și Como, cu lacul său făcut după indicațiile inspirate ale lui Dumnezeu. Întotdeauna mai e și domul din Milano.
Mai departe, către Veneția, găsiți Verona. Eu am văzut – și am văzut bine, de multe ori – sute de orașe din Italia. Verona n-a ieșit niciodată dintr-un top zece personal și sentimental. Și nu doar pentru povestea lui Shakespeare cu Romeo și Julieta…
Ați văzut Alberobello?
Înspre sud, popas în Puglia. Un loc pitoresc, spun italienii – au dreptate. Cu Bari, Monopoli sau Matera – și, desigur, cu Alberobello, locul unde veți găsi cele mai spectaculoase trulli din lume. Ce sunt acelea? Cel mai bine este să mergeți să vedeți cu ochii voștri minunea (The Trulli of Alberobello – UNESCO World Heritage Centre). E la doar o oră de Bari care e la nici două ore de București, cu avionul.
Și am mai intrat și în Schengen – aerian și maritim. Dar ca să faceți un tur al Italiei de la nord la sud (sau viceversa) – deocamdată e de ajuns.
Frumusețea, frumusețea adevărată, nu pleacă nicăieri. E de mii de ani acolo – și așteaptă, așteaptă.
Citiți și Salutări de la Marsilia, Florența, Napoli, Paris, Sicilia, Sevilla, Sardinia, Praga de aur, Roma, Budapesta, Sofia, Torino, Andaluzia , Istanbul, Toscana și Liguria, Sicilia Orientală, Liguria și vederile din Rodos, Atena, Polonia, Coasta Amalfi și, din nou, Sicilia.
Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.
Curaj, și tu poți scrie pe Catchy!
Trimite-ne un text încă nepublicat, în format .doc, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Stelian Tănase – De ce nu mai vor venețienii turiști
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.