Alexandru Hogea, 19 ani, a fost victima cu numărul 60 a incendiului de la clubul Colectiv. Tatăl lui, Narcis Hogea, îi scria în 2015 o scrisoare care a rupt inimile oamenilor:
Cum e Raiul azi, cum se vede lumea asta de acolo, Alex?
“Astăzi filmul colectiv a fost nominalizat la două categorii în cadrul premiilor Oscar. Este primul film românesc nominalizat la Oscar.
Aș fi vrut că filmul colectiv să nu existe. Aș fi vrut să fim aceeași familie fericită, dintr-un mic oraș de munte, ca până în 2015. Din păcate, la sfârșitul acelui an, viața noastră s-a schimbat dramatic.
Am decis să fiu parte din filmul colectiv pentru a le transmite tuturor să învețe din tragediile trecute și să lupte pentru viața lor și a copiilor lor. Nu vreau să mai treacă nimeni prin durerea noastră!
Mi-aș fi dorit să vadă acest film și Arafat, Bănicioiu, Cârstoiu, Ponta, să conștientizeze efectul criminal al deciziilor pe care ei le-au luat în 2015.
Mi-aș dori să vadă acest film și procurorii și judecătorii implicați în dosarele tragediei de la Colectiv. Poate se gândesc să urgenteze procesele prin care criminalii copiilor noștri să fie pedepsiți.
Mi-aș fi dorit să vadă acest film președintele țării Klaus Iohhanis înainte de a acorda medalii și sprijin lui Arafat și Cârstoiu.
Dadule, vreau să mulțumesc întregii echipe care a realizat acest film pentru căldură și empatia cu care ne-au înconjurat permanent. Felicitări, oameni buni! Sunteți minunați!
Mi-e tare dor de tine, dragul meu băiat!
Te îmbrățișez tare, tare!
tati”
Dacă tatăl lui Alexandru Hogea a găsit puterea să felicite echipa care a făcut documentarul, nimeni altcineva nu are dreptul să conteste oportunitatea realizării lui pentru că ar fi despre o tragedie. În aceeași logică strâmbă, despre marile tragedii ale omenirii n-ar fi trebuit vreodată să se scrie cărți ori să se facă filme. Mai degrabă s-ar folosi notorietatea lui pentru a se cere imperativ soluționarea cazului prin pedepsirea exemplară a vinovaților (în sfârșit!), dar, mai ales, să se pună presiune pentru ca marii arși să fie îngrijiți și salvați în România. Pentru că după șase ani de la Colectiv și un singur mare ars dacă avem, nu zeci, ca în 2015, tot în străinătate îl trimitem și tot cu întârziere.
Citiţi şi
Anastasia: o poveste de dragoste
Alexandra Furnea – autor Humanitas cu cartea “Jurnalul lui 66”
Primul om care va împlini 150 de ani probabil s-a născut deja
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.