O familie de bucătari evrei deţine în cartierul Marais din Paris un mic restaurant cu produse tradiţionale est-europene. Printre ele şi-au făcut loc plăcinta cu mere bucovineană şi salata de vinete, dar nu oricum, ci cu mici modificări de formă, nu de substanţă, cât să se plieze după gusturile pretenţioşilor francezi.
Poate e firesc pentru un popor cu personalitate, aşa cum este cazul francezilor, să caute noutatea de prin alte colţuri ale lumii, dar să o adapteze propriilor cerinţe. Iar comercianţii care ştiu că aşa stau lucrurile s-au conformat. La fel este şi cazul membrilor familiei Finkelsztajn, care au plecat din Polonia în anii ‘30, ducând cu ei la Paris elementele tradiţionale ale culturii est-europene. Printre acestea se numără şi două produse româneşti – salata de vinete şi plăcinta cu mere, care au devenit, în meniul franţuzesc, caviar d’aubergines à la roumaine, inclusă la categoria „delicatesses”, respectiv strudel roumain, la „patisserie fine”. Preparatele au fost rafinate, după modelul franţuzesc, păstrând doar esenţa reţetei tradiţionale. Aşa au ajuns să fie incluse în meniu, alături de strudel viennois, strudel polonais sau caviar de poivrons aux herbes, de prin părţile Salonicului.
Nu am găsit reţeta de vinete a lui Sacha Finkelsztajn, pe care doar acolo o puteţi degusta, în schimb, ca să ne facem o idee, iată cum se prepară o salată de vinete cu accent franţuzesc – caviar d’aubergine, variante aux anchois:
(Reţetă pentru 4 persoane):
- 2 vinete
- o jumătate de lămâie
- 2 căţei de usturoi
- 4 anşoa
- ulei de măsline
- sare, piper
Puneţi vinetele, nedecojite, pe grătarul din cuptor. Lăsaţi-le să se coacă până se înmoaie. Scoateţi-le din cuptor, tăiaţi-le pe jumătate şi scoateţi pulpa cu o lingură. Amestecaţi apoi căţeii de usturoi zdrobiţi cu pulpa de vinete, anşoa şi sucul de lămâie. Adăugaţi ulei de măsline, cu care îi daţi consistenţa dorită. Adăugaţi sare şi piper şi lăsaţi preparatul la răcit. Îl puteţi servi pe felii de pâine prăjită sau, la antreu, ornat cu felii de roşii, lămâie sau măsline.
Bon appétit şi, de ajungeţi prin Marais, spuneţi-ne şi nouă cum a fost 🙂
Citiţi şi
Destinaţii de city-break: Copenhaga, orașul unde ar trebui să trăiască toate femeile
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.