Expresia latinească 𝐀𝐦𝐨𝐫 𝐟𝐚𝐭𝐢 îi aparține filosofului german din secolul al XIX-lea, Friedrich Nietzsche. Apare în lucrarea “Ecce homo”, publicată în 1908, în care filosoful construieşte o întreagă concepţie despre viaţă, pe care o sintetizează astfel: “Formula mea despre măreţia umană este Amor fati: a nu dori nimic altceva decât ceea ce este, a nu dori nici în sine, nici în afara sinelui, nici în eternitate. A nu te mulţumi să suporţi inevitabilul, cu atât mai puţin să-l ascunzi, ci să-l iubeşti (…) Trebuie să devii omul care eşti. Fă doar ceea ce tu singur poţi să faci. Fii mereu cel care eşti, tu eşti singurul stăpân şi modelator al sinelui tău”.
Iată ce scria despre Nietzsche Joseph Campbell, cercetător al miturilor și religiilor, scriitor și orator american, a cărui filosofie este adesea sintetizată în îndemnul “Urmează-ți fericirea” (Follow your bliss).
“Nietzsche m-a învățat o lecție fundamentală de viață: „amor fati”, iubirea propriului destin.
La un moment dat în viața sa, Nietzsche a conceput această idee puternică: indiferent de destinul tău, indiferent de ce se întâmplă, trebuie să-ți spui: „De asta am nevoie”. Chiar dacă totul pare să meargă prost, abordați fiecare situație ca și cum ar fi o oportunitate, o provocare care trebuie întâmpinată cu dragoste și nu cu descurajare.
Aducând iubirea în acele momente dificile, veți descoperi că puterea de a le înfrunta se află deja în voi. Fiecare dezastru pe care îl depășești devine o îmbunătățire a caracterului tău, a staturii tale și a vieții tale. Ce privilegiu incredibil!
Uitându-te în urmă la trecutul tău, îți vei da seama că acele momente care păreau mari eșecuri, urmate de haos, au fost de fapt cele care ți-au modelat viața actuală. Și vă veți da seama că acesta este într-adevăr cazul: nu vi se poate întâmpla nimic care să nu aibă o latură pozitivă. Chiar și atunci când totul pare a fi o criză negativă, de fapt nu este. Criza te obligă să reacționezi, iar în acel moment de nevoie, forța ta interioară iese la iveală.”
Citiţi şi
Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare
Ziua în care am divorțat de mama
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.