Dacă şi voi v-aţi întrebat vreodată de ce ni se face uneori pielea ca de găină fără să aflaţi, poate, un răspuns, iată că acesta există! Cică sub fiecare firicel de păr, se ascund mici, tare mici muşchi, care reacţionează când ne este frig sau (re)trăim varii emoții şi dau aspectul buburuzat al pielii. Însă, surpriză, pielea de găină arată așa abia după ce a fost opărită şi i s-au smuls penele, și nu cât este vie, oricât ar tulbura-o vreun cocoş. Pentru că pentru a arăta așa, trebuie să ai păr, nu pene!
Animalelor cu blană li se poate face pielea ca de găină, însă cu un rost foarte clar, deloc romantic: când le este frig acele bobiţe ajută la izolarea corpului pentru a-i păstra căldura, iar în cazul unui pericol, zbârlindu-se, arată mai mari decât în realitate și își sperie atacatorul. Cum însă, cu rare excepții, oamenii nu mai sunt păroşi precum cimpanzeii, această reacţie este… inutilă. Specialiştii îi spun reflex vestigial, care a ajutat cândva la supravieţuirea speciei. Așa o fi, dar, cu rost sau fără, ne place când apare acest reflex, care pentru noi rămâne unul al marilor și frumoaselor emoții… 🙂
Citiţi şi
Nu spune! Nu spune ce gândești, ce faci, ce simți! (reminiscențele comunismului)
Un kilogram de… bucurie, vă rog!
Ea ar fi trebuit să vadă, să știe, să mă vadă
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.