O domnişoară cu nume de floare – să-i spunem mai departe „Floarea” – m-a întrebat de curând pe facebook de ce sunt bărbaţii nesimţiţi. Nu toţi, ci ăia pe care-i întâlneşte ea.
Nu pricep de ce lumea mă întreabă diverse chestii. Probabil mă confundă cu Radio Erevan. Mă rog…
Fiind obosit şi neavând dispoziţia necesară, nu i-am răspuns atunci, dar, iaca, mă revanşez şi o fac acum.
Dragă Floarea,
Nu am un răspuns exhaustiv, dar una din cauze ar putea fi cea de mai jos.
Un prieten de-al meu, acum ceva ani, s-a-ncurcat c-o tipă.
Tipa era mai deşteaptă decât amicul meu, arăta mai bine decât el, era mai stilată, mai citită, avea şi un salariu mai bun, un job mai de soi, provenea dintr-o familie mai bună decât el… în orice privinţă ai fi făcut comparaţie între ei, el ar fi ieşit în dezavantaj.
Singurul aspect unde el o domina era criteriul fizic al înălţimii. Tipul jucase handbal, era atletic şi avea cam 1.95 metri. Adevărat, şi tipa avea 1.75, deci era şi ea destul de înaltă.
©Brassaï
Cu toate că, la prima impresie, păreau, scuză-mi expresia de kkt, „doi oameni frumoşi”, în fapt, nu se potriveau deloc. Pentru că el nu avea chef de ea. Trecuseră două luni şi se plictisise. În vreme ce ea, pierdută în mrejele unei lumi fantasmagorice… vedea în el pe Făt Frumos.
Să visezi năzbâtii are noimă câtă vreme ele se sprijină pe o fundaţie reală. Când observi, însă, că aşa ceva nu se întâmplă, renunţi. Înghiţi în sec, citeşti nişte cărţi despre cum să-ţi revii după ce ţi-ai luat-o-n freză, îl vizitezi puţin şi pe nenea psihologu’, dacă te pasionează să trăncănești vrute şi nevrute unuia care-i plătit să te-asculte, şi mergi mai departe.
Pentru că, fireşte, nu va interveni nicio schimbare.
Încetul cu încetul, el, ca să termine cu ea, a devenit tot mai mitocan, în vreme ce ea, de teamă să nu-l piardă, a devenit tot mai docilă. Şi, cu cât el împrumuta în relaţia cu ea mai multe trăsături de mârlan, cu atât ea se supunea mai mult toanelor lui.
În această fază i-am cunoscut eu, faza în care el o umilea, iar ea înghiţea cu stoicism orice măgărie. În capul fetei, probabil, asemenea docilitate era asociată cu dragostea, spera că, făcându-i pe plac şi neripostând, el va sfârşi prin a-şi da seama că era cea care merita să fie aleasa.
Râdem, glumim… dar în capul unora chiar aiureli din astea se petrec.
Acum, hai să îţi explic cum îşi bătea joc de ea!
O trimitea să-i cumpere bere („Dar să fii înapoi în cinci minute!”), o gratula cu apelative pe care le-ai fi adresat doar unui argat, o plesnea peste fund de ziceai c-o rupe-n două (el zicea că-şi manifestă tandreţea), când ieşeau în oraş, la 12 noaptea o trimitea acasă, că el avea chef de distracţie şi prezenţa ei îl incomoda… etc.
Şi ea nu zicea nimic.
Umilinţa la care o făcea parte era aşa strigătoare, încât mulţi din cei prezenţi, scoşi din sărite, îi spuneau să se calmeze. Tipul râdea neghiob şi ne făcea semn că totul e-n regulă, după care o apuca de mijloc şi-o săruta.
– Nu-i aşa, iubire, că e totul în regulă?
Ea zâmbea.
Vrei să ştii care e treaba cea mai de neînţeles dintre toate? Până la urmă, tot el i-a dat papucii. Iar ea l-a jelit aproape un an. Perioadă în care, când lui i se scula, îi trimitea mesaj că o aşteaptă acasă şi ea se îmbrăca repede, lua un taxi şi în jumătate de oră era în apartamentul lui. Chiar dacă mesajul îl primea la ora când Moş Ene, bătrânul ăla pervers, văzând că se băgase-n pat, începea să flirteze cu ea.
Ştiu, pentru că, într-o zi, amicul ăsta al meu i-a trimis un mesaj la 12 noaptea pe care ea l-a văzut abia a doua zi dimineaţa. Şi zile întregi s-a scuzat faţă de el că nu a văzut mesajul. El, fiind supărat, nu i-a răspuns deloc. Evident. Un tip de caracter.
Abia după o lună, generos, a chemat-o, tot noaptea, la el acasă. Cerându-i să aducă şi nişte bere.
Şi ea a fost foarte fericită.
Atât că a fost ultima oară.
Acum, ca să-ţi răspund la întrebare: De ce sunt bărbaţii nesimţiţi?
Pentru că, uneori, femeile sunt cam proaste.
Mihnea există virtual doar AICI.
Citiţi şi
Dragostea, compasiunea și blândețea
6 semne că relația se apropie de sfârșit
Despre dragoste și bărbați, fără crize de emancipare
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.