Să le oferim demnitate

23 January 2016

Una dintre problemele despre care se vorbeşte cu pudoare prost înţeleasă, deşi afectează toate femeile lumii şi în special pe cele aflate la marginea societăţii, în sărăcie sau chiar fără adăpost, este problema menstruaţiei şi a igienei deficitare care provoacă nenumărate infecţii, boli şi, uneori, chiar moarte. În ţările în curs de dezvoltare, ruşinea şi ignoranţa complică şi mai mult viaţa femeilor, fetele evitând până şi mersul la şcoală în perioada menstruaţiei. Însă şi în Statele Unite, pentru femeile cu venituri mici sau pentru cele care nu au o locuinţă, menstruaţia este o problemă cu care au de luptat lună de lună, afectându-le sănătatea şi demnitatea, din cauza lipsei accesului la produse de igienă intimă specifice pentru această perioadă.

În San Francisco, pe lângă alte servicii sociale, iniţiativa Lava Mae a fost de mare ajutor: vechi autobuze retrase din circulaţie au fost reamenajate în băi mobile care traversează oraşul şi care oferă posibilitatea femeilor de a avea acces la atât de necesarele toalete şi duşuri curate şi sigure. Femeile sunt tratate cu delicateţe de către echipele mobile care însoţesc autobuzele, făcându-le să se simtă respectate ca fiinţe umane. Tot în sprijinul acestor femei a venit şi Conscious Period, oferindu-le gratuit pachete de tampone.

autobuz albastru

autobuz albastru2

Jennifer Weiss-Wolf și Laura Epstein-Norris au stat de vorbă cu câteva dintre femeile care au beneficiat de ajutor şi au aflat astfel că lipsa de intimitate, dar şi a băilor sigure şi curate reprezintă probleme cu care se confruntă în mod regulat. Pe de altă parte, preţul ridicat al tampoanelor le împiedică să şi le procure.

În California există în acest sens o propunere legislativă în vederea eliminării taxelor pentru produsele de igienă destinate femeilor aflate în perioada menstruaţiei, deşi femeile care locuiesc în stradă au, desigur, nevoie de mai mult decât atât. În lipsa legislaţiei care să delege adăposturilor rezolvarea acestei probleme, donaţiile sunt capitale. Ele permit femeilor mai puţin favorizate de soartă să-şi păstreze sănătatea şi demnitatea în cele mai dificile momente ale vieţii pe străzi.

De ale noastre se ocupă cineva?



Citiţi şi

Zavaidoc: iubire și muzică în anul 1923. Un roman insolit, semnat de Doina Ruști

Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea

Am divorțat. Așa, și?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro