– 1756: S-a născut compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart (m. 1791). Ascultați-l aici.
“Muzica trebuie să aducă foc în inimile bărbaţilor şi lacrimi în ochii doamnelor.”
– 1832: S-a născut Lewis Carroll, scriitor, matematician, logician, cleric şi fotograf englez (m. 1898). Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd şi satiră. Alice în Ţara Minunilor (Alice’s Adventures in Wonderland) (1865), Prin oglindă (Through the Looking Glass) (1872)
“Who in the world am I? Ah, that’s the great puzzle.”
Lewis Carroll, Alice in Wonderland (filmul)
“Dacă nu știi încotro mergi, orice drum te va duce acolo.”
Lewis Carroll n-a fost doar cel care a scris Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor. Dacă n-ar fi făcut atâtea alte lucruri, nici poveștilel lui n-ar fi fost atât de pline de fantezie, umor absurd și satiră.
“S-a ocupat cu filozofia, logica și matematica. A ținut cursuri de matematică la Oxford și a scris tratate de algebră și de geometrie. A introdus logica implicației stricte în matematică și a descoperit două paradoxuri logice. A arătat că elementul demonstrativ în aritmetică prezintă o mare importanță pedagogică. A inventat o masă de biliard circulară. A perfecționat alfabetul numeric al lui Richard Grey din 1730.
Preocuparea sa pentru matematica recreațională este dovedită de numeroasele articole dedicate acestui subiect. Îi plăceau jocurile de cuvinte. A compus anagrame pentru numele diferiților oameni celebri. A scris acrostihuri pe nume de fete, ghicitori, șarade. Toate scrisorile sale către prieteni sunt pline de astfel de recreații. Pentru două fetițe care nu aveau cu ce să își petreacă timpul, cu ocazia Crăciunului anului 1877, a inventat jocul Dubleții.”
Mai vreți? Că mai sunt. 🙂
– 1901: A murit compozitorul italian Giuseppe Verdi (“Traviata”, Don Carlos”, “Nabucco”, “Othello”) (n.10.10.1813)
– 1967: Astronauţii americani Virgil Grissom, Edward Withe şi Roger Chaffee au murit carbonizaţi în incendiul izbucnit la bordul navetei spaţiale „Apollo 1”, în timpul simulării lansării la Cape Canaveral, SUA; “Apollo-1” făcea parte din programul spaţial american de explorare a Lunii cu ajutorul unor nave cosmice cu echipaj (programul se va desfăşura între anii 1969 şi 1972)
– 1972: A murit cântăreaţa americană de jazz Mahalia Jackson (n. 1911)
“E ușor să fii independent când ai bani. Dar să fii independent când nu ai nimic, acesta este testul lui Dumnezeu.”
Mahalia Jackson, pioniera și regina gospelului, a fost prietena, susținătoarea și confidenta lui Martin Luther King. Ei i se datorează partea cea mai emoționantă din discursul ținut de pastor în timpul marșului de la Washington din 1963 – I HAve A Dream.
Era pe scenă și când și-a dat seama că pastorul își va încheia adresarea către mulțime fără să pomenească de vis (despre care Martin i se confesase într-o convorbire telefonică) i-a strigat: “spune-le despre vis, Martin, spune-le!” Pastorul a lăsat atunci deoparte foile și a început să vorbească liber: Am un vis… Restul e istorie. 5 ani mai târziu, la doar 39 de ani, era asasinat.
– 1983: A murit actorul francez de film Louis de Funès (Louis Germain de Funès de Galarza) (n. 1914)
Citiţi şi
Soprana Rodica Vică şi ţiterista Barbara Laister-Ebner în turneul Stars in the sky
Comedii și filme de aventuri în aer liber pe Faleza Cazino din Constanța
Musica Ricercata, în turneu național „BaRockIN’ Transylvania”
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.