1865 – Scriitorul și matematicianul britanic Lewis Carrol (1832 – 1898) publică „Alice în Țara Minunilor”.
1891 – Se naște compozitorul, dirijorul și pianistul român Mihail Jora (1891 – 1971), membru al Academiei Române. Cea mai mare sală de concerte simfonice și corale din România – Studioul de Concerte al Palatului Radio îi poartă numele.
Mihail Jora și George Enescu
1932 – Se naște actorul britanic Peter O’Toole (1932 – 2013). Este cunoscut publicului român mai ales pentru rolurile sale din filmele „Lawrenece al Arabiei” (1962), “Becket” (1964)„Cum să furi un milion”(1966), „Caligula” (1979), „Ultimul împărat” (1987) și ultimul său film „Căsuţa de Crăciun” (2008).
1936 – La Berlin începe cea de-a XI-a ediție a Jocurilor Olimpice (2 – 16 august), ediție la care România a obținut o medalie de argint (Henri Rang – călărie, dresaj individual).
„Inimile bat să se spargă“
Camil Morţun, primul jurnalist român trimis special la Jocurile Olimpice, descria momentul în detaliu: „O medalie de aur pentru România? Şi, iată, acum e rândul lui Rang. Inimile bat să se spargă. Delfis porneşte frumos, se apropie întins de primul obstacol şi-l sare elegant, fără sforţare. Apoi porneşte încălzit mai departe. Nemţii au înlemnit într-o tăcere grea. Locotenentul Rang călăreşte minunat, ajunge la al treilea obstacol, îl sare!… Fuge întins înainte, trece şi al patrulea obstacol fără nicio dificultate şi se pregăteşte pentru obstacolul cel mai greu. Îl va trece?… Sus… aşa… ah! Cei 120.000 de spectatori, care până acum au tăcut ca peştii, izbucnesc în urale. A greşit şi românul… Dar cine a câştigat? Iar egalitate? Iar baraj? Întrebarea flutură pe toate buzele. Tot speakerul ne dumireşte: «Deoarece lt. Hasse a parcurs distanţa într-un timp mai scurt (59,2 secunde, faţă de 72,8) i se acordă medalia de aur pentru superioritate în viteză. Românul Rang câştigă locul doi şi medalia de argint“.
Cursa lui Rang şi condiţiile în care germanul luase medalia de aur aveau însă să ridice mari întrebări. La numai o zi de la această cursă, lui Rang avea să-i fie înmânat, drept un soi de recompensă, un cadou ce avea să i se dovedească fatal. Iar omul ce-i dăduse acel cadou era nimeni altul decât Adolf Hitler.
1943 – Se naște regizorul și scenaristul român Stere Gulea. Este scenaristul și regizorul filmului „Moromeţii” (1987). „Vulpe-vânător”(1993), „Stare de fapt” (1995) și „Sunt o babă comunistă”(2013) sunt doar câteva dintre numeroasele filme a căror regie o semnează.
Luminița Gheorghiu (stânga), alături de Stere Gulea, Ana Ularu şi Valeria Seciu, la filmări.
1951 – Se naște actorul român de teatru și film Marcel Iureș. A primit de două ori titlul pentru cel mai bun actor de teatru din România. A jucat pe scena Teatrului Național din Cluj, apoi, din 1981, la București, pe scena teatrelor Național, Bulandra, Odeon, Comedie și ACT. Joacă în numeroase filme, începând cu „Aurel Vlaicu” (1977), printre care se numără și „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii…” (2007).
1953 – Se fondează la București Stadionul Național (din 1990 – Stadionul Național Lia Manoliu); este dărâmat și reconstruit între anii 2007 și 2009, cu un cost al lucrărilor estimat la 100 de milioane de euro.
1969 – Are loc vizita președintelui american Richard Nixon la București. Este primul președinte american care vizitează România.
Pe 2 august se sărbătorește Ziua Națională a Macedoniei.
Citiţi şi
O întâmplare de acum 43 de ani cu un bărbat de rasă
Dejunul unei frunze – jocuri proaspete de cuvinte, ironie fină și umor de bună calitate
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.