Românul vrea ceva cu sare și piper

30 March 2014

stelian tanaseAm găsit pe blogul lui Stelian Tănase un text exact, o radiografie crudă a lumii noastre. Din dorința de a-l ști citit de cât mai multă lume, îl redăm mai jos.

“Asta suntem, o nație tare în fabulație. Citesc frecvent aiureli în presă, dar aud bazaconii și în diverse locuri prin care inevitabil mă preumblu. Cineva te trage de mînecă și te întreabă – P-asta ai auzit-o? Și vezi cum un om care pare normal dă crezare unor basme cu personaje cunoscute. Nimeni nu pare interesat de faptul concret. Zilnic sunt somat de diverși jurnaliști să răspund la tot felul de fabulații care circulă prin redacții. Unele sunt atît de stranii că te apucă durerea de cap. Mass media e avidă de fantasmagorii dintr-o nevoie de audiență și tiraje într-o vreme în care criza financiară face ravagii. Gazetele, televiziunile, posturile de radio abia mai trăiesc. Din cauza asta rar se mai preocupă să ofere publicului informații verificate. Costă mult. Zvonul e mai ieftin. Cu cît povestea e mai abracadabrantă, cu atît are mai mare șansa de a fi citită, răspîndită, dezbătută.

În cartea ei ”The haunted land” Tina Rosenberg numea Bucureștii “capitala mondială a zvonurilor”! Din păcate, constat că are dreptate. Ar fi trebuit să mai adauge și boala “surselor” și bîrfa neobosită, că indiscreția face ravagii. Pe acest teren, zvonurile capătă rolul de a umple conversațiile, de a da un conținut vieții, în general cam searbădă prin zonă. Zvonurile se zbenguie în voie în spațiul public. Ele sunt mai interesante decît știrile seci, așa că înfloresc. Cine vrea la București o știre stil BBC? Mai nimeni. Românul vrea ceva cu sare și piper. O bîrfă cu ingrediente – violență de limbaj, cu sex, cu intrigi politice. Cine are chef să asculte fapte reale cînd mult mai apetisante sunt cele imaginare. Astea da, sună bine, ne capturează într-adevăr atenția. Cine are nevoie de realitate așa cum este ea? Zvonistica face bine. Dă o gură de oxigen, este și un refugiu, îți dă o preocupare, că tot nu ai una. Un zvon bun, o bîrfă reușită, pot să confere un sens vieții, să îți dea chiar iluzia că trăiești de-adevărat. E ca în sala de cinema. În plus ne și place al dracului să credem toate răutățile care se spun despre ceilalți! Ne dilatează eul. Este?

socrate

Părerea mea este că, dacă am fi mai interesați de fapte, dacă am fi mai aplecați spre empiric, ne-ar fi mai bine. Dacă ne-am deda mai puțin plăcerii fabulației cred am fi mai puțin săraci și cu siguranță mai fericiți.”

Pe Stelian Tănase îl găsiți ad integrum aici.



Citiţi şi

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Oamenii vor să fie fericiţi, dar…

Eseu despre trezire


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Simone / 5 April 2014 15:28

    Problema NU e ca romanul consuma aiureli, ci ca .. presa romaneasca si-a pierdut rolul in societate, cand informatia circula fara frontiere (consumatorul roman are e ales: poate urmari BBCul ori citi Financial Times si pe altii, nu-l asteapta pe Dl. Tanase sa-l informeze!) Ai nostri insa au devenit businessmen care se dau dimineata jos din pat din cauza cifrei de afaceri a ziarului la care scriu, nu din vreo nevoie de a face jurnalism de investigatie ori macar de a prezenta cetateanul cu fapte. Iar anii urmatori sunt un test ptr breasla locala, daca pot sa intre in competitie cusucces cu mediul online unde sunt toti big dogs internationali ori continua cu manelismul..asa ca, mult succes!

    Reply
  2. o femeie / 3 April 2014 9:22

    Eu cred ca e gresit sa judecam o intreaga natie.
    Din grupul meu de prieteni din Bucuresti, mai mult de jumatate nu citesc presa romana dar citesc BBC-ul online.

    Eu consider ca cititorii de presa romaneasca au ajuns asa pt ca nu au multe de ales: pt unii meseria implica sa cnoasca bine presa/viata locala, asa ca citesc..ce se ofera. Cititorul se formeaza si de catre autor.

    Cand ai timp, vezi cat de multi cititori si abonati au reviste gen decat o revista . Si cati dintre romani nu au deschis niciun ziar in ultima luna / nu au deschis televizorul.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro