Romantismul post-Tinder: cei 5 ani care au schimbat dating-ul

15 March 2019

Din 2013, de când a devenit disponibilă pentru orice smartphone, aplicaţia de dating Tinder a început un nou şi diferit capitol în istoria romantismului. Acesta este subiectul unui articol The Atlantic, în acesta sunt prezentate concluzii documentate despre modul în care Tinder a transformat felul în care cel puţin o generaţie înţelege startul unei relaţii.

Redăm câteva dintre ideile principale din articol:

“La cea de-a 20-a aniversare a rubricii ‘Vows column’ din New York Times, care are ca specific consemnarea celor mai importante nunţi şi logodne, editorul acesteia susţinea că secţiunea se voia mai mult decât o furnizoare de ştiri despre evenimente de viaţă. Aceasta voia de fapt să puncteze poveştile cuplurilor căsătorite şi să exploreze felul în care romantismul se schimbă odată cu trecerea timpului. Bob Woletz, editorul rubricii, scria în 2012: ‘În urmă cu 20 de ani, majoritatea cuplurilor îmi spuneau că s-au cunoscut prin intermediul prietenilor sau al familiei. După aceea, spre finalul anilor ’90, tot mai mulţi mărturiseau că s-au cunoscut datorită anunţurilor matrimoniale’.

Însă, în 2018, 7 dintre cele 53 de cupluri profilate în editorialele ‘Vows column’, au dezvăluit că sunt împreună după ce s-au cunoscut cu ajutorul aplicaţiilor de dating – Tinder, Bumble, Hinge, Coffee Meets Bagel, Happn sau prin cele destinate micilor comunităţi – JSwipe pentru persoanele singure de confesiune iudaică şi MuzMatch, echivalentul disponibil pentru populaţia musulmană.

[…]

Aplicaţiile de dating au început să apară, iniţial, în comunităţile gay; Grindr şi Scruff, lansate în 2009 şi 2010, ajutau bărbaţii singuri să îşi găsească parteneri dintr-un anumit areal geographic. Însă, din 2012, odată cu lansarea Tinder, deţinătorii de smartphone, cu orice fel de orientare sexuală, au început la rându-le să caute iubire, sex sau întâlniri ocazionale, ceea ce a transformat rapid aplicaţia într-una dintre cele mai populare de pe piaţă. Însă marele impact cultural a început să apară în anul imediat următor, când Tinder a devenit disponibil şi pe Android, adică pentru aproximativ 70% dintre utilizatorii de smartphone la nivel mondial. La scurtă vreme, alte aplicaţii de dating au început să invadeze piaţa.

Au existat multe păreri despre felul în care Tinder poate reinventa felul în care se întâlnesc oamenii; că s-ar putea transforma într-un fel de Amazon pentru cupluri, unde aceştia să îşi ofere cadouri unul altuia sau că va deveni un fel de Uber pentru sex. Însă, realitatea este mult mai nuanţată de atât. În mod cert, s-a schimbat felul în care oamenii se găsesc sau se curtează, dar, în principiu, dorinţele au rămas aceleaşi: cuplarea şi/ sau satisfacţia sexuală. În acelaşi timp, singurătatea, plictiseala, speranţele şi dezamăgirile încă există. Doar şi-au schimbat forma.

Sead Rad şi Justin Mateen, doi dintre fondatorii Tinder, au mărturisit că inspiraţia pentru dezvoltarea aplicaţiei le-a venit ca urmare a insatisfacţiilor personale în ceea ce priveşte oportunităţile de a cunoaşte noi partenere.

Tinder a ajutat, într-adevăr, în acest sens. A facilitat întâlniri între persoane care, altfel, nu s-ar fi putut intersecta niciodată. Spre exemplu, Jess Flores (30 de ani) s-a măritat în Octombrie 2018 cu prima şi singura persoană cunoscută cu ajutorul aplicaţiei, fără de care recunoaşte că acest lucru nu ar fi fost posibil.

Femeie singură de 30 de ani, caut partener sau care a fost experienţa mea pe Tinder

Femeia a povestit cum bărbaţii cu care se întâlnea prin 2014 erau plini de tatuaje, însă actualul ei soţ, Mike, nu are niciunul. “Este complet diferit de ceea ce cunoscusem până la el”. Jess a explicat că a decis să-i acorde acestuia o şansă după ce i-a citit descrierea de pe Tinder, pe care astăzi nu şi-o mai aminteşte.

Mike locuia în oraşul vecin celui în care trăia tânăra, însă aceasta nu obişnuia să îşi petreacă timpul pe acolo. Însă, după câteva discuţii pe chat şi o tentativă de întâlnire eşuată, cei doi s-au văzut pentru prima oară în tribune, la un meci dintr-o ligă inferioară de baseball, unde au băut bere şi au mâncar hot-dogs.

Pentru Jess Flores şi Mike, accesul la o arie mult mai largă de persoane singure a fost un mare avantaj. În primii ei ani de colegiu, cu mult înainte de a-l întâlni pe Mike, aceasta trăia aceeaşi rutină zilnică “în compania aceloraşi oameni, tot timpul”. Dar apoi a apărut Tinder şi mai apoi Mike.

[…]

Psihologul Madeleine Fugère, profesor la Universitatea de Stat Eastern Connecticut, spune că există atât avantaje, cât şi dezavantaje în acest tip de întâlniri:

“O arie mai mare de posibili parteneri este ceva grozav, dacă vrei să îţi petreci timpul cu personae diferite de cei pe care îi cunoşti. În mod normal, când cunoşti oameni la şcoală sau la muncă, probabil că ai foarte multe în comun cu aceştia. De aceea, când te vezi cu cineva datorită geo-localizării, sunt şanse foarte mari ca acesta să fie destul de diferit de tine.

Dacă Gigel află că ai cont pe Tinder…

Persoanele care nu au multe elemente comune cu partenerii romantici prezintă un risc mult mai crescut de divorţ sau despărţire”.

Într-adevăr, anumite persoane care au practicat întâlnirile pe Tinder deplâng faptul că totul se petrece într-un soi de vacuum contextual. Prietenii, colegii sau rudele apar în peisaj abia mai târziu, deoarece este puţin probabil că o persoană întâlnită “orbeşte” va fi prezentată apropiaţilor prea curând. Spre deosebire de versiunea clasică a întâlnirilor, unde doi oameni care se cunoşteau organic aveau măcar o cunoştinţă comună.

Alţii cred că relativa anonimitate oferită de întâlnirile prin intermediul aplicaţiilor a transformat spaţiul într-unul mult mai necioplit, cinic şi crud. Spre exemplu, povesteşte Matt Lundquist, terapeut de cuplu: “Îmi aduc aminte că o pacientă mi-a spus cum, la o întâlnire, partenerul s-a aşezat lângă ea, i-a spus că nu arată deloc aşa cum îşi imaginase şi a plecat imediat”.

De asemenea, alţi utilizatori se plâng de astfel de atitudini chiar şi în fazele incipiente ale procesului, precum neaşteptatele poze cu zone intime […]”.

Aşadar, Tinder şi celelalte aplicaţii de dating pot fi pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă. De aceea, precauţia la utilizarea acestora nu strică, mai ales în urma atâtor experienţe neplăcute mărturisite de alţi utilizatori. Totuşi, întâlnirile realizate prin intermediul platformelor rămân o loterie, însă şi o bună ocazie de a întâlni persoana pe care nici nu ştiai că o cauţi.



Citiţi şi

Soacră-mea

Dragostea doare. Nu, cea interzisă doare

Poate că nu vei fi primul, ultimul sau unicul ei bărbat


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro