România este una dintre cele trei țări din UE (împreună cu Grecia și Slovacia), care încă nu au implementat un program național de screening pentru cancerul de sân, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este de 36%, mai mare decât media europeană (29%), atrage atenţia opiniei publice Coaliția pentru Sănătatea Femeii.
Mai mult decât atât, medicamentele noi destinate tratării cancerului nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate în țara noastră, deși sunt disponibile în regim compensat pentru pacientele din majoritatea țărilor europene, inclusiv pentru cele din regiune, precum Bulgaria sau Grecia. Potrivit concluziilor unui studiu InoMed realizat în acest an, dintre cele 62 de medicamente noi pentru cancer aprobate în ultimii opt ani în UE, doar şapte se regăsesc în acest moment pe lista medicamentelor compensate din România, însă niciunul nu este destinat tratamentului cancerelor de sân, de col uterin sau ovarian. În plus, în România, timpul mediu de aşteptare pentru tratamentul cancerului de sân este de două ori mai mare față de media Uniunii Europene.
Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective reafirmarea priorității prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor de sân, de col uterin și ovarian prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.
Mai multe informaţii găsiţi aici şi aici.
Citiţi şi
Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales
Misterul prințesei de Wales elucidat: Kate a declarat că face tratament pentru cancer
Trăiți ca și cum ziua de mâine nu mai vine!
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.