Amestecate sunt toate zilele acestea de doliu aproape planetar. Dar ce nu poate fi interpretat/acceptat/explicat altfel decât cum se vede cu ochiul liber este această emoție și această nemimată tristețe pentru acest apus regal. Ce se răsfrânge în milioane de suflete care i-au dat un loc reginei în sufletele lor, chiar simbolic. Pentru fiecare “supus” din Regatul Unit e un moment istoric. Unii o știu, de o viață, singura Regină. Demnă și la postul ei de monarh în slujba poporului până în ultima zi. Așa ceva nu se uită repede și merită tot fastul și toate momentele plănuite a se întâmpla în timpul acestor funeralii de stat care par exagerat de lungi. Dar nu sunt lungi, lumea e acolo, așteptând cu orele să treacă pe la catafalc. Și nu vor apuca să treacă toți. Acum am putea un strop înțelege și noi ce simt englezii. L-am înmormântat și noi cu oarece pompă pe Regele Mihai și în cele trei zile de doliu s-a vorbit și s-a simțit altfel. Să-i lăsăm așadar pe “supușii” Majestății Sale Fosta Regină să-și ia rămas bun cât și cum vor și să cheltuiască oricât timp și bani vor pentru a o omagia. Iar cârcotașii de serviciu să nu se uite. Dacă vor putea. 🙂
Dar să ne întoarcem la subiectul nostru – în fața capetelor încoronate, eticheta regală spune că trebuie să te comporți într-un anume fel. Civilizat, în principiu. Pe site-ul Familiei Regale britanice nu există coduri de comportament obligatorii la întâlnirea cu monarhul, ci doar obiceiuri pe care oaspeții ar dori să le respecte. Lista este scurtă, patru puncte, între care primul este despre interacțiunea cu cel/cea care îi este prezentat/ă. Cât a fost Regina Elizabeta în rol, bărbaților li se recomanda o scurtă înclinare a capului, fără să se aplece din trunchi, iar femeilor, o mică reverență (o mișcare discretă și scurtă). Pe care au repetat-o înainte și au executat-o cu mândria de a o fi cunoscut pe Regina Marii Britanii multe femei celebre la rândul lor.
1954, o fetiță face o reverență și îi oferă un buchet de flori reginei Elizabeta la ieșirea din primăria din Brisbane, Australia
În DEX, la cuvântul reverență apar aceste două sensuri:
1. Salut ceremonios care se execută prin înclinarea bustului și îndoirea genunchilor; plecăciune în semn de respect.
sinonime: plecăciune, temenea, închinăciune
2. Considerație, respect, stimă, venerație.
sinonime: considerație, respect, stimă, venerație
2.1. Pronume de reverență = pronume de politețe.
Pe site-ul Casei Regale a României, regăsim aceleași reguli de protocol, aceeași etichetă în prezența membrilor ei, doar că ceva mai elaborate, mai explicite.
Revenind la Regina Elizabeta a IIa, vă imaginați că în șapte decenii a întâlnit sute de vedete, politicieni și alte capete încoronate din lume. Noi am ales, în semn de omagiu, doar câteva dintre acestea și vă invităm să trecem împreună prin anii de domnie ai acestei femei extraordinare care a crescut și s-a modelat pe tronul Marii Britanii. Să-i admirăm zâmbetul, ținuta, eleganța. Și să ne întrebăm cum am fi reacționat fiecare dacă am fi avut șansa să-i fim prezentate. (Eu am dat mâna cu Regele Mihai și am schimbat câteva vorbe și pot să vă spun că am fost tare emoționată. :))
Era anul 1956…
La aceeași premieră a participat și Brigitte Bardot, care face o reverență grațioasă.
1957, Sophia Loren se înclină adânc în fața reginei
©Jack Garofalo
1o iunie 1958, Regina se întânește cu Maria Callas după un spectacol de gală la Royal Opera House în Covent Garden, Londra
Foto: Paul Popper/Popperfoto via Getty Images/Getty Images
1962, Claudia Cardinale
mai 1965, Regina o reîntâlnește pe Jacqueline Kennedy, care schițează o reverență
o paranteză, patru ani mai devreme
5 iunie 1961, Palatul Buckingham
Președintele american JFK împreună cu soția făceau prima vizită oficială la Londra.
În fotografie, două femei frumoase, Elizabeth, 35, regină de 9 ani și Jacqueline, 32, primă doamnă de câteva luni, zâmbind larg, sigure pe ele. Ar fi putut să se placă. N-a fost așa.
Regina n-a spus nimic, doar era Regină. Jackie, însă, s-a exprimat: n-a fost impresionată de felul în care era mobilat palatul și nici de rochia și coafura reginei, pe care a descris-o ca fiind “pretty heavy going” (cam dificilă). “Cred că regina nu m-a plăcut. Philip a fost drăguț, dar agitat. Nu se simțea nicio relație între ei.” Despre asta se știe că a spus.
Știți serialul The Crown. Acolo s-a inventat, s-a exagerat, dar în realitate criticile primei doamne n-au ajuns la urechile Reginei.
În martie anul următor, Jackie a vizitat-o pe Regină neoficial și au luat prânzul împreună. Iar la doi ani după ce JFK a fost asasinat, Jackie a participat împreună cu copiii la memorialul deschis de regină în Berkshire, locul unde s-a semnat Magna Carta. (prima fotografie)
am închis paranteza, revenim la prezentarea cronologică
Catherine Deneuve, 1966 foto: Getty Images
Ursula Andress și Regina Elizabeth premiera Born Free, 14 martie 1966 ©Getty images
1969, Regina o întâlnește pe cântăreața franceză Mireille Mathieu după concertul ei la Londra
Photo by – / AFP) (Photo by -/AFP via Getty Images)
Barry Humphries ca Dame Edna, 1977
1979, Londra, Regina o întâlnește pe Meryl Streep la premiera filmului “Kramer contra Kramer”.
©Graham Turner/Getty Images
Streep va primi primul ei Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar.
1985, Regina, invitată la cină, e întâmpinată de primul prim ministru femeie, Margaret Thatcher în Downing Street nr.10. Reverența e impresionantă.
1998, Regina o întâlnește pe Natasha Richardson la premiera filmului “The Parent Trap”
Ken Goff/Getty Images
2001, Regina o întâlnește pe Jennifer Lopez în culisele emisiunii televizate Royal Variety Performance la care vedeta americană a cântat “Ain’t It Funny”.
PA Images via Getty Images
2009, Regina o întâlnește la aceeași emisiune cu scopuri caritabile pe Lady Gaga. Aceasta a cântat atunci “Speechless”.
©WPA Pool/Getty Images
2009, vizita de stat a cuplului prezidențial american în UK. A fost o întreagă poveste cu faptul că Michelle a luat-o pe Regină pe după umăr la un moment dat, încălcând protocolul, dar Regina a răspuns pe loc cu același gest. Nicio ofensă. 🙂 Două femei de foarte bun soi.
Anul următor, executa foarte corect o reverență. 🙂
6 octombrie, 2010, Biroul Oval, Casa Albă Președintele Barack Obama și Prima Doamnă Michelle împreună cu familia sergentului Robert J. Miller, înainte de a-i acorda postum Medal of Honor. Foto: Pete Souza)
2011, Regina o întâlnește pe Helen Mirren la o recepție la Palatul Buckingham.
Dominic Lipinski/WPA Pool/Getty Images
Mirren, care a devenit Dame în 2003, a jucat în 2006 rolul Reginei Elizabeta în filmul “The Queen” și a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță.
Madonna, 2012
Joan Collins, 2012, la Jubileul de Diamant
Dar ele aveau o istorie deja. 🙂 Aici, la Royal Albert Hall în 1982
©Richard Young
2013, Regina o întâlnește pe Carey Mulligan la castelul Windsor, la o recepție pentru British Film Institute.
Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images
2014, regina o întâlnește pe Angelina Jolie și îi oferă titlul onorific de dame pentru munca ei în scopul opririi violențelor sexuale pe timp de război.
Anthony Devlin/Getty Images
Uma Thurman, 2014
©Getty Images
Foto: Dominic Lipinski/PA Wire
13 iulie 2016, Theresa May este numită oficial în funcția de prim ministru, succedându-i lui David Cameron. May a fost mereu subiect de controversă referitoare la amplitudinea reverenței.
2022, 6 septembrie, Liz Truss, ultimul prim ministru din viața Reginei, ultima reverență în fața ei
Pe 8 septembrie a sosit anunțul că Regina s-a stins în pace.
Citiţi şi
100 de ani de la nașterea lui Marcello Mastroianni – povestea unei legende
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.