„Vitejia soldatului trece prin stomac”, spunea Napoleon. Acum văd că există tot felul de adaptări, se spune că „drumul către inima unui bărbat trece prin stomac”. În orice caz, rămâne foarte clar și dincolo de orice supoziții și prelucrări, faptul că drumul vieții trece prin stomac. E vară, și ce bine e la soare. E amiază, și ce bine prinde o pauză. Dacă n-avem un bistro prin apropiere, tot acasă ajungem. Astăzi gătim all’italiana, tocmai mi-am amintit o scenă dintr-un film de nota 200: Avanti!, după Samuel A. Taylor care m-a inspirat.
Carlo Carlucci: În Italia, pauza de prânz e de la 1 la 4.
Wendell Armbruster: Trei ore ca să mănânci de prânz?
Carlo Carlucci: Domnule Armbruster, aici noi nu alergăm la farmacie pentru un sandviş cu pui şi Coca-Cola. Noi nu ne grăbim. Gătim pastele, presărăm brânză parmigiano, bem vin, facem dragoste…
Wendell Armbruster: Şi seara ce faceţi?
Carlo Carlucci: Seara mergem acasă, la nevestele noastre.
Turbați italienii ăștia! În fine, încercăm rețeta lor, aș zice, printre cele mai simple: penne all’arrabbiata. Se pare că locul din care provin e Roma, iar numele e dat de „iuțeala” pe care o conferă sosul de roșii „încins/turbat” cu chilli, în funcție de rezistența fiecăruia.
Sursă foto: m.brigitte.de
Ingrediente:
250 gr. paste – suficiente pentru o porție „normală”
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
1/2 căței de usturoi (nu vă speriați, dacă e lăsat atât cât trebuie în uleiul încins, chiar la început, până să capete o culoare ușor gălbuie, nu va mai mirosi așa puternic și nu va fi indigest. Prin urmare, nici antisocial)
400 gr. roșii sau conservă de roșii plus sos de roșii extra
2/3 păstăi de chilli sau fulgi(dacă nu aveți proaspete, puteți pune la înmuiat în uleiul de măsline cele uscate, până se pregătesc pastele). In extremis, puteți folosi și pudră, dar gustul nu va fi același.
frunze de busuioc proaspete
un sfert de linguriță de oțet balsamic sau din vin roșu (opțional)
sare, piper
Mod de preparare:
- se fierb pastele all dente, în apă cu sare, timpul e specificat pe ambalaj, se strecoară;
- se încinge uleiul, se rumenește usturoiul mărunțit, se adaugă fulgii de chilli pentru câteva secunde, apoi roșiile tăiate sau date prin blender, se lasă la foc mic, amestecând, timp de aprox. 15 minute (timp în care, oricum, pastele fierb).
- se adaugă pastele fierbinți, oțetul, sarea, piperul, apoi se lasă încă 5 minute, amestecând cu grijă, astfel încât sosul să infuzeze în paste.
- la sfârșit, se rade pe deasupra parmezan proaspăt sau pecorino și busuiocul mărunțit, după ce a fost trecut printr-un duș de apă fierbinte, ca să-și activeze aroma.
Atenție însă, chiar dacă se pregătește într-un timp rezonabil, mâncarea italiană e extrem de riguroasă și de pretențioasă la calitatea ingredientelor. De pildă, ei nu folosesc decât paste de calitate superioară, acum fiind în trend cele din grâu dur, iar opțiunea pentru forma acestora ține de fiecare rețetă în parte. Pentru acum, aveți posibilitatea, după recomandarea maeștrilor, să alegeți penne (ca în foto, rețeta originală), tagliatelle (paste late) sau chiar spaghetti No.5, cu condiția să le fierbeți all dente, fără să se înmoaie, și, în niciun caz!, să nu le „speriați” cu apă rece, pentru că sosul nu le va mai putea îmbrăca la fel de bine. Roșiile să fie bine coapte și aromate, puteți folosi inclusiv o conservă de roșii întregi, și sos de roșii pe lângă. Oricum, puteți să le treceți prin blender, dacă vreți ca sosul să iasă mai fin, adăugând sarea, piperul, ceea ce, în definitiv, ar putea să vă economisească timp. Chilli e de preferat să fie proaspăt, pentru că are o savoare particulară și va da un gust mai degrabă fructat, pe când cel uscat va da doar „iuțeală”. Orice plantă aromatică e obligatoriu să fie proaspătă, de asemenea, și se adaugă doar înainte de servire. În rest, atenție la parmezan, poate fi de multe calități, de obicei cu cât e mai maturat, cu atât e mai gustos (și mai scump, negreșit!), mai cu seamă că trebuie ras exact după ce pastele sunt așezate în farfurie, fiind nepermis, pentru italienii autentici, să stea în recipiente pentru mai multe ore.
Și apoi, mamma mia! Ce răsfăț!
A, și nu uitați un pahar de vin roșu, robust, demisec, merge perfect la paste.
Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂
Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.
Citiţi şi
Citiți la timp, altfel copilul interior și nevoia lui de povești îți pot face surprize
Salutări din Lombardia, Veneto și Puglia
Transformă-ți spațiul culinar într-un loc de vis: 10 IDEI de amenajare a bucătăriei
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.