Dacă urmați întocmai pașii, aveți cuvântul meu de femeie catchy că nu veți regreta! Câteva mâcăruri știu să fac, de te lingi pe degete, iar aceste sărmăluțe sunt de belea de bune. O combinație de rețete vechi, verificate, și inspirație proprie. 🙂
Vorbim despre 700 g de carne tocată de purcel rasa Mangalița, că tot e la modă. Mai slabă, deci să vedeți mai mult roșu-roz decât alb în tocătură. Nu vom folosi ulei, ci grăsime gălbioară de rață. Vă spun imediat unde. Și nu vom folosi strop de apă!
Necesarul de legume și verdeață:
- 4 cepe roșii (de apă) destul de mărișoare (tocată)
- partea albă a unui praz mediu (tăiată rondele subțiri)
- cozi de ceapă verde (cam de la 3 legături) (tăiate mărunt)
- un morcov mare
- un păstârnac mediu
- o țelină micuță
- 1 legătură pătrunjel (se toacă mărunt)
- 1 crenguță de cimbru
- 2-3 tulpini cu frunze de leuștean
- 4-5 roșii coapte, dulci, tăiate cubulețe/suc de roșii mai gros (eu le-am avut înghețate de astă toamnă)
Rădăcinoasele se mărunțesc cu robotul.
Acum, odată pregătite, punem ceapa, prazul, cozile de ceapă, zarzavatul tocat la blender și roșiile într-o tigaie împreună cu puțină sare și 2-3 linguri de grăsime de rață. Nu aveți, folosiți un ulei care să nu le schimbe gustul (nu de măsline virgin, nu de floarea soarelui presat la rece). Mai mult le înăbușiți decât le prăjiți, oricum, pentru că legumele au sucul lor. Nu se scad, rămân al dente. Se adaugă orezul spălat în 2-3 ape, de preferință din cel cu bob rotund. Se oprește focul, se amestecă, se lasă la răcit. Orezul se va umfla și va absorbi excesul de suc. După ce s-a răcit, se încorporează carnea tocată, se daugă un ou, piper măcinat, și se omogenizează. Se mai gustă o dată de sare, pentru că trebuie luat în calcul și faptul că varza murată sau frunzele de viță de vie sunt sărate și ele. Varza nu se spală, doar se stoarce. Frunzele de viță de vie pot fi desărate într-un vas cu apă rece 1-2 ore și apoi stoarse ușor, să nu se rupă.
Bun, avem tot ce ne trebuie ca să începem migăloasa împachetare a sărmăluțelor. Le diminutivez pentru că ele sunt adevăratele minuni moldovenești: sărmăluța și îmbucătura. Dar nu-i musai, asta ține și de răbdare (un exercițiu minunat, altfel, pe care îl poți însoți cu orice adâncire în gânduri), dar și de îndemânare (ca să-ți dovedești că poți, măcar o dată-n viață, merită). Pentru că gustul va prevala generos orice formă și mărime ar avea în final.
Am ales această poză de pe un site moldovenesc, doar pentru mărimea sarmalelor. 🙂 Eu nu m-am apucat încă de ele… Când vor fi gata ale mele, schimb poza.
Pe fundul unei oale de lut se așază crenguța de cimbru și crenguțele de leuștean, apoi un strat de varză murată fin tocată (rezultată din toate resturile îndepărtate la croirea frunzelor pentru împachetat). Urmează micile sau mai marile înfășurate, un rând cu varză, un rând cu viță de vie, încheind aranjamentul cu un nou strat de varză tocată. Pe care îl acoperim cu fâșii fine de piept de porc afumat. Peste care adăugăm câteva linguri de sos gros de roșii sau tot roșii tăiate cubulețe, cele despre care vă vorbeam mai sus.
Inundăm oala cu vin demi-dulce, ca să compensăm acreala de la varză, cât să fie acoperite sarmalele, acoperim cu capacul și viața noastră se simplifică pentru următoarele ore. Ce-a fost greu a trecut. Trei ore la cuptor, la 180-200 de grade, și pe urmă, fără capac, încă o jumătate de oră, să prindă “față”.
Ce să vă mai spun? Că se vor topi în gură? Că gustul va fi divin? Că e musai să aveți un pahar cu vin bun la asemenea delicatesă? Că cine vrea le poate scălda în smântână? Că poți mânca pe săturate, pentru că nimic de-acolo nu are cum să-ți facă rău? Că sunt bune fierbinți, dar și reci? Că… Gata! Poftă bună! 🙂
Dacă v-a plăcut rețeta de sarmale, aflați că mai am una și de cozonac și încă una de turte cu julfă (scutecele Domnului) atât de bune, de-o să mă pomeniți! 🙂
Citiţi şi
Nu ești mai femeie, dacă știi să faci sarmale
Sunt o bancă de amintiri olfactive
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.