Reconstrucţia mamară minim invazivă e posibilă și în România

4 October 2019

O echipă chirurgicală de la Institutul Sânului a realizat prima reconstrucție mamară din România prin tehnica pre-pectorală, o alternativă inovatoare, minim – invazivă a reconstrucției de sân cu implant. Noua metodă oferă pacientelor rezultate superioare, precum dureri diminuate, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută și rezultate estetice mai naturale. Procedura a fost efectuată unei paciente în vârstă de 51 ani, după operația de mastectomie.

#CancelCancer, caravana națională de ecografii mamare gratuite

În reconstrucția mamară clasică, implantul siliconic este plasat sub mușchiul pectoral, tehnică asociată în general cu dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată și un aspect mai artificial al sânului. Reconstrucția de sân pre-pectorală este o alternativă minim – invazivă care presupune inserarea deasupra muşchiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, și are rolul de a preveni complicațiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală și consistență dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacții imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului și asimilat de organism.

Intervenția a fost realizată într-un singur timp operator, a durat 1 oră  și 30 de minute și a fost încheiată cu succes, pacienta având o evoluție postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicații ulterioare. Aceasta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ 3 săptămâni, în care se va prezenta periodic la control. Ca soluție de derm artificial, chirurgii au folosit o matrice dermică acelulară (ADM) din colagen porcin, o membrană performantă patentată, cu peste 20 de studii științifice deja publicate și peste 4000 de intervenții chirurgicale în întreaga Europă.

Echipa Institutului Sânului aplică o abordare multidisciplinară a cancerului mamar, acoperind toate aspectele acestei afecțiuni și alcătuind un tratament personalizat pentru fiecare pacientă. Decizia privind strategia de tratament este luată în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare, formată din medici de diferite specialități (imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, chirurg plastician, psiholog etc.). Pe lângă tratamente oncologice, pacientele beneficiază în cadrul centrului de terapii de suport (consiliere psihologică, recomandări de nutriție, kinetoterapie și drenaj limfatic), precum și de un consultant medical dedicat, care le oferă sprijin și îndrumare pe parcursul tuturor pașilor de tratament.



Citiţi şi

Cum să îți menții încrederea în tine după o mastectomie

De Ziua Internațională a Reconstrucției Mamare, întâlnire cu dr. Ina Petrescu, femeia care a reîntregit 400 de femei

Măsuri de prim-ajutor și prevenție în cazul accidentărilor din sfera ortopedică

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro