Reading is catchy! (concurs Humanitas Fiction)

14 August 2014

Știm toate lucrurile bune care ni se trag de la citit, ca și necazurile pe care le poate atrage absența lecturii, deci vom fi scurți, că timpu-i mai cu folos cheltuit dacă ajungeți mai repede la obiectul concursului – pachetul de cinci cărți  pe care Editura Humanitas Fiction ni le-a pus la dispoziție pentru a face o bucurie unui om cu drag de ele.  Te așteaptă, nou-nouțe, cinci experiențe literare, una și una, de la complicatele saga de familie cu care Kate Morton și-a obișnuit cititorii (Păzitoarea tainei), la umanismul înduioșător al personajelor din nuvelele lui Eric-Emmanuel Schmitt (Cei doi domni din Bruxelles), de la multiplele fețe ale iubirii din cele două micro-romane ale lui Knut Hamsun (Pan. Victoria), până la exotismul universului japonez (Fiica lui Hokusai, de Katherine Govier) și al celui indian (Madame Mallory și micul bucătar indian, de Richard C. Morais).

catchy_humanitas

Iată ce trebuie să faci.

Regulament 

1. Ne lași un comentariu de forma: numărul de ordine. numele, povestea unui moment când experiența livrescă a contat în viața reală (titlul, autorul, personajul, contextul…) .

2. Cere prietenia Editurii Humanitas Fiction.

Concursul se va încheia pe 23 august 2014, la ora 24:00, ora României, iar pe 25 august, la ora 10, se va face tragerea la sorți cu ajutorul random.org. Câştigătorul va fi anunțat imediat după validare printr-un mail la adresa cu care s-a înscris și pe cele două pagini de Facebook, iar premiul va fi livrat prin curier în 48 de ore. În cazul în care câștigătorul nu răspunde în termen de 48 de ore de când a fost contactat de către organizator, se va efectua o nouă extragere.

 Succes! :)

Iată acum și câteva informații despre cărțile pe care un norocos le va primi cadou peste 10 zile.

Knut Hamsun, Pan. Victoria

Două scurte romane, devenite clasice, dense, de o mare intensitate psihologică şi poetică, despre singurătate şi iubire, printre cele mai frumoase scrieri din literatura europeană.

În romanul Pan, obosit de viaţa în miezul civilizaţiei, locotenentul Glahn lasă în urmă normele unei societăţi în care nu-şi găseşte locul şi se refugiază în ţinutul Nordland, unde duce o existenţă retrasă, vânând şi pescuind. Viaţa lui ia o întorsătură neaşteptată când o întâlneşte pe Edvarda Mack, al cărei caracter transformă povestea lor de dragoste într-una chinuitoare, cu accente sado-masochiste.

Când a apărut, în 1898, romanul Victoria a avut un succes răsunător, datorită intensităţii psihologice, dar şi poetice, a imposibilei poveşti de dragoste dintre Johannes, un tânăr cu origini modeste, şi fiica unui moşier bogat.

 Katherine Govier, Fiica lui Hokusai

În ultimii ani de viaţă, lovit de paralizie şi aproape incapabil sa mai ţină pensula în mână, Hokusai e ajutat să picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creaţiile lui târzii aparţinându-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, în spatele aprecierii şi recunoaşterii generale de care se bucură opera maestrului japonez, se scrie povestea unei vieţi neîmplinite, a unei pictoriţe de talent, cu un stil propriu, sfâşiată între dragostea şi veneraţia faţă de tatăl ei, pasiunea de a picta, dar şi conştiinta propriei valori.

 Eric-Emmanuel Schmitt, Cei doi domni din Bruxelles

În cele cinci nuvele din volumul de faţă, Eric-Emmanuel Schmitt încearcă să aducă la lumină iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbeşte niciodată, pe care nimeni nu le va ghici, inaccesibile uneori chiar şi pentru cel care le încearcă. Deși mereu trecute sub tăcere, aceste sentimente sunt reale; mai mult, ele alcătuiesc adevărul unui destin.

Richard C. Morais, Madame Mallory şi micul bucătar indian 

Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeşti. (Trebuie să vă spunem că pe 12 august a avut loc lansarea cărții la Editura Humanitas, iar 13 august a fost lansat și în România filmul “Război în bucătărie” , cu Helen Mirren, care are la bază chiar acest best seller.)

 Kate Morton, Păzitoarea tainei

Pendulând între anii ’40, ’60 şi prezent, Păzitoarea tainei este în primul rând povestea a trei personaje din lumi complet diferite – Dorothy, Vivien şi Jimmy – care se întâlnesc în Londra din anii războiului, iar vieţile lor ajung să fie, în mod violent şi fatal, legate între ele. Un splendid roman despre fragilitatea visurilor de tinereţe şi puterea legăturilor de familie, despre prietenie şi trădare, despre dragoste adevărată şi obsesie bolnavă, despre destine zdrobite şi vieţi salvate miraculos.

***

Update 24 august: câștigător a ieșit numărul 22, Dan Precup, Câmpina. Mulțumim tuturor pentru participare și vă mai așteptăm la concursurile editurii Humanitas Fiction. 



Citiţi şi

Nebun după tine

Eric-Emmanuel Schmit, Paradisuri pierdute

Absența ta e mai puternică decât prezența oricui, înțelegi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Calina Matei / 19 August 2014 10:35

    15. Calina Matei – Cimitirul de Adrian Telespan – era final de 2013, Facebook-ul gemea de poze din concedii care de care mai exotice, de experiente ale prietenilor la care eu doar imi permiteam sa visez si simteam cumva ca orice as face niciodata nu am sa ii ajung din urma, iar cartea asta mi-a deschis ochii in legatura cu multe lucruri (mediocritate, valoarea acordata bunurilor materiale si nu experientelor si reflectatul in general asupra vietii care e foarte posibil sa fie mult mai buna decat o percepem noi)

    Reply
  2. Bianca Rogoveanu / 18 August 2014 21:25

    14. Bianca Rogoveanu
    Sfântul, surferul şi CEO-ul – Robin Sharma, o poveste motivationala ce m-a facut sa vad viata cu alti ochi si sa las grijile inutile deoparte.

    Reply
  3. Viorica Constantin / 18 August 2014 15:54

    13. Viorica Constantin. Fiul risipitor, de Radu Tudoran, o carte plina de semnificatii ascunse despre femei, despre barbati si despre iubire Am citit-o in adolescenta, nedeslusind atunci intelesurile ascunse, Mi-a facut placere sa o recitesc, adulta fiind, meditand la amanuntele care mi-au scapat acum multi ani … nu toate femeile sunt in stare sa se sacrifice pentru o dragoste neimpartasita, fara implinire, eroina fiind capabila sa renunte la stabilitate pentru efemeritatea fericirii, mereu stiind acest lucru, ajungand sa nu mai fie surprinsa, ci doar impacata cu situatia.

    Reply
  4. Somai Camelia / 18 August 2014 10:00

    12. Somai Camelia
    Pot spune ca dupa ce am citit Banchetul de Platon, a inceput oarecum sa mi se schimbe perspectiva asupra vietii si sa fiu mai deschisa la ideea de reincarnare. Si totodata am inceput sa fiu mult mai interesata de cartile de filozofie.

    Reply
    • Somai Camelia / 18 August 2014 10:03

      Bineinteles ca personajul central al operei este marele filozof Socrate, un geniu al Antichitatii si al civilizatiei.

      Reply
  5. Teodora Scorbureanu / 17 August 2014 0:39

    11. Teodora Scorbureanu. Acum doi ani am dat examenul Cambridge pentru care m-am pregatit indelung si serios. Pentru “Writing” am facut zeci de eseuri pe diverse teme. Pe langa acest exercitiu mai exista unul unde pica o carte la nimereala din programa Cambridge. Nici nu m-a interesat insa ce carti erau, m-am axat pe celalalt punct. Intamplarea a facut ca la examen una din alegeri a fost sa imi spun parerea despre “Imparatul mustelor” a lui William Golding. Tentatia a fost atat de mare incat am lasat total balta celalalt subiect (care ar fi fost mult mai usor) si m-am apucat sa-mi torn ideile nespuse nimanui pana atunci pe hartie. Aveam atatea de spus despre cartea asta si atatea teorii incat nu m-a interesat daca cei care corecteaza aveau sa ma creada vreo nebuna care a gasit locul unde sa-si dea cu parerea. Totul a fost spre bine pentru ca am luat aproape punctaj maxim.

    Reply
  6. Mirela / 15 August 2014 16:07

    10. Mirela Borțun. In cadrul unui seminar de dezvoltare personala am avut ca tema de facut un colaj cu scene si situatii livresti in care sa plasam persoanele din echipa noastra in loc de persoanje pentru un cat mai bun teambuilding si roleplaying. Eu am folosit scena pregatirii lansarii navei Columbiad din romanul De la pamant la luna al lui Jules Verne.

    Reply
  7. Ligia O. / 15 August 2014 11:49

    9. Ligia Oprea. Rascumparata prin iubire de Francine Rivers este o carte de natura istorica. Autoarea a readus la viata doua personaje, Michael si Angel, ce se identifica cu personajele biblice, Osea si sotia lui. In perioada in care am citit-o nu eram intr-o relatie prea buna cu cei din jur si cu mine insami. Dar… citind-o mi-a schimbat total conceptia despre iertare si dragoste.

    Reply
  8. Roxana Balan / 15 August 2014 0:38

    8.Roxana Balan. Se-ntampla, uneori, ca lucrurile, sfaturile sau incurajarile de care avem acuta nevoie intr-un moment nefast al vietii, sa ne fie livrate pe ultima suta de metri, atunci cand sperantele noastre sunt, deja, pe cale sa se cufunde in marea resemnarii. Iar aceasta realitate mi-a devenit o solida convingere in ziua in care am inceput sa citesc “Povestile unei inimi”, scrisa de Diana-Florina Cosmin.

    Cartea aceasta – privita de mine ca o suita de experiente cu talc – mi-a intalnit dilemele, nedumeririle si slabiciunile de tanara femeie intr-o etapa a vietii in care solutiile, raspunsurile erau de negasit. E cartea ce mi-a modificat intreaga optica asupra a tot ceea ce defineste o femeie si la care, marturisesc, ma intorc pentru o portie de curaj, de pozitivism si de seninatate ori de cate ori am nevoie.

    Reply
  9. Iulia Șanta / 14 August 2014 23:09

    7. Iulia Șanta. Cartile pe care le-am citit au devenit fiecare o parte din viata mea, dar acum o sa ma axez pe un eveniment in care o simpla carte mi-a schimbat destinul. De ziua mea, primisem “Invitatia la vals” de Mihail Drumes, pe care am citit-o aproape fara sa respir. Traiam atunci prima iubire si nu prea credeam ca acel sentiment de fericire continua poate sa ii lase loc orgoliului sau dorintei de razbunare. Din nefericire, dupa 3 luni in care iubirea (cel putin asta credeam eu ca era) lui pentru mine s-a spulberat, iar eu, aflandu-ma intr-o relatie care nu imi oferea decat suferinta (si care era pe sfarsite), am cazut in bratele unui baiat pe care nu-l prea cunosteam, dar care imi inspira incredere si caruia ii puteam povesti toate gandurile mele fara sa-mi fie teama ca as fi putut fi considerata o ciudata. Dupa ce, intr-un final groaznic, m-am despartit de acel prim iubit, o intamplare absurda a facut sa dau peste cartea “Invitatia la vals”. Fara sa ma gandesc, am inceput sa copiez fragmente din scrisoarea Mihaelei de la final pentru a alcatui un fel de “scrisoare de adio” spusa fostei relatii. Am publicat acea scriere adaptata pe blogul meu si am facut tot posibilul ca fostul meu prieten sa o citeasca. Fara sa stiu, scriind acele lucruri oribile (despre razbunare si vinovatie) l-am facut pe acel baiat, care pana atunci si-ar fi dorit sa ne impacam, sa nu mai vrea sa auda de mine. Am scris lucruri oribile si despre baiatul caruia ma “spovedeam” (el era elev la teologie, asa ca imi permit sa folosesc acest termen), numindu-l “unealta a razbunarii mele”. Amandoi aveau sentimente pentru mine, dar diferenta dintre ei era ca cel de-al doilea nu s-a lasat intimidat de cuvintele scrise de mine, nu m-a judecat si a incercat sa ma inteleaga. Timp de 5 luni s-a luptat cu incapatanarea mea, a indurat toate momentele cand imi bateam joc de el, toate zilele in care faceam orice sa fie gelos si toate apelurile pe care i le-am respins. Dupa acel timp, iubirea lui pentru mine a spulberat si frica mea de a fi intr-o noua relatie si am acceptat sa fiu iubita lui. Suntem intr-o relatie foarte frumoasa de aproape 2 ani si daca reusim sa mai parcurgem inca unul, s-ar putea sa ne gandim mai serios si la casatorie. Povestea mea e aparent inventata, dar va las aici un link cu fragmentul din carte care mi-a schimbat viata ( http://iul-the-butterfly-is-crazy.blogspot.ro/2012/09/invitatie-la-vals-scrisoare-adaptata.html ), pentru ca daca nu as fi scris aiurelile acelea, naiva, m-as fi impacat cu primul prieten si cu siguranta alaturi de el nu as fi stiut cum e sa iubesti cu adevarat. Dar noroc ca dragostea invinde totul.

    Reply
  10. Delia Rusu / 14 August 2014 22:01

    6. Delia Rusu. Un veac de singuratate, Gabriel García Márquez. Aveam cartea pe masă de un an, era anul în care dădeam bacalaureatul şi apoi examenul de admitere la facúltate. Toată lumea vorbea despre carte ca despre o revelaţie, toţi erau bulversaţi de pasajele ei, citau fragmente şi povesteau despre personaje fantastice. Am aşteptat cu nerăbdare să se termine totul şi s-o pot citi. În prima noapte, după ultimul examen am luat-o în mână cu gândul s-o răsfoiesc puţin. M-au prins zorile citind şi plutind prin lumea Macondo. Cartea a marcat transformarea mea în adult, un adult care a continuat apoi toată viaţa să creadă în miracole. Viaţa mi-a adus în cale mai târziu numeroşi prieteni din America de Sud. Cunoscându-i am înţeles mai bine lumea Macondo şi forţa ei atunci când întâmplări banale pot avea impactul unui miracol în vieţile noastre. Am cunoscut o doamnă de pe acele meleaguri, care la o vârstă respectabilă şi-a mutat familia în Europa. Fiii ei, adulţi deja, au făcut cunoştinţă cu zăpada pentru prima dată în viaţă într-o excursie la munte făcută împreună, au privit-o ca pe un miracol, întocmai ca Aureliano Buendia în primul fragment al acestei cărţi miracol.

    Reply
  11. Diana Luciana / 14 August 2014 21:25

    5. Diana Luciana Udriște. Al doilea an de facultate, cursul de semiotică. Pe ordinea de zi (mai) erau Umberto Eco și „Numele trandafirului”. Cartea am citit-o la finele liceului, am extras câteva citate din ea, bine păstrate și acum de altfel – într-un carnețel, dar și în cap -, iar când a venit momentul să discutăm despre carte și ce treabă are ea cu semiotica, eram fericită că pot fi un participant activ, și nu doar spectator la discuție.

    Reply
  12. Ana-FeliciaParaschiv / 14 August 2014 21:13

    4. Ana-Felicia Paraschiv
    Seara, intr-un maxi-taxi ticsit bine, au d convorbirea telefonica a unui domn ce incerca sa-si convinga prietenul sa ” mai lase antenele (tv) sa mai citeasca ceva, si nu doar can-can, ceva serios….de ala, ma, ala orbu’ cu noaptea ….ala ma….” . Nu-si amintea si pace! Eu, de felul meu timida, i-am suflat ca la scoala….”Borges, Jorges Luis Borges-Cartile si noaptea.. Asa,ma….”
    N-am mai auzit o asa recomandare petru un fan antenist si can-can-ist!
    Oare sa-i fi fost urmat indemnul?!

    Reply
  13. Cristina Boncea / 14 August 2014 20:23

    3. Cristina Boncea. A fost chiar o carte din colectia Humanitas Fiction si anume Fascinatie de Ann Patchett, iar datorita personajului principal, Marina Singh, am reusit sa folosesc cunostintele acumulate din carte cand am discutat despre malarie in timpul unei ore de biologie la scoala.

    Reply
  14. Diana / 14 August 2014 20:21

    2. Diana Persu . Am participat la multe olimpiade, dar la una din ele mi-a fost de mare folos “Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru, pe care le-am citit atent cand eram mica, dar si la liceu. Pur si simplu, fara acestea, nu as fi avut un punctaj mare, deoarece trebuia sa fac o asociere intre un personaj si Poseidon.

    Reply
  15. Sebastian Mihail / 14 August 2014 14:03

    1. Sebastian Mihail. Cu experienţă livrescă încă de la învăţarea alfabetului. Dar de foarte mare ajutor până acum mi-a fost la BAC (“filosofiile” de pe terasă nu se pun, c-acolo te poţi da mare oricând cu vreun autor de care nu a auzit nimeni şi ai şi crescut în ochii grupului). Cum ziceam, BAC-ul. Autori implicaţi? Teribilii Camil Petrescu şi Hortensia P. Bengescu, subiectul presupunea o paralelă între operele lor, mai era ceva cu romanul psihologic; memoria îmi mai joacă feste. Asta e şi cauza pentru care, de obicei, ţin experienţele livreşti doar în cadrul vieţii mele interioare.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro