Știm toate lucrurile bune care ni se trag de la citit, ca și necazurile pe care le poate atrage absența lecturii, deci vom fi scurți, că timpu-i mai cu folos cheltuit dacă ajungeți mai repede la obiectul concursului – pachetul de cinci cărți pe care Editura Humanitas Fiction ni le-a pus la dispoziție pentru a face o bucurie unui om cu drag de ele. Te așteaptă, nou-nouțe, cinci experiențe literare, una și una, de la complicatele saga de familie cu care Kate Morton și-a obișnuit cititorii (Păzitoarea tainei), la umanismul înduioșător al personajelor din nuvelele lui Eric-Emmanuel Schmitt (Cei doi domni din Bruxelles), de la multiplele fețe ale iubirii din cele două micro-romane ale lui Knut Hamsun (Pan. Victoria), până la exotismul universului japonez (Fiica lui Hokusai, de Katherine Govier) și al celui indian (Madame Mallory și micul bucătar indian, de Richard C. Morais).
Iată ce trebuie să faci.
Regulament
1. Ne lași un comentariu de forma: numărul de ordine. numele, povestea unui moment când experiența livrescă a contat în viața reală (titlul, autorul, personajul, contextul…) .
2. Cere prietenia Editurii Humanitas Fiction.
Concursul se va încheia pe 23 august 2014, la ora 24:00, ora României, iar pe 25 august, la ora 10, se va face tragerea la sorți cu ajutorul random.org. Câştigătorul va fi anunțat imediat după validare printr-un mail la adresa cu care s-a înscris și pe cele două pagini de Facebook, iar premiul va fi livrat prin curier în 48 de ore. În cazul în care câștigătorul nu răspunde în termen de 48 de ore de când a fost contactat de către organizator, se va efectua o nouă extragere.
Succes!
Iată acum și câteva informații despre cărțile pe care un norocos le va primi cadou peste 10 zile.
Knut Hamsun, Pan. Victoria
Două scurte romane, devenite clasice, dense, de o mare intensitate psihologică şi poetică, despre singurătate şi iubire, printre cele mai frumoase scrieri din literatura europeană.
În romanul Pan, obosit de viaţa în miezul civilizaţiei, locotenentul Glahn lasă în urmă normele unei societăţi în care nu-şi găseşte locul şi se refugiază în ţinutul Nordland, unde duce o existenţă retrasă, vânând şi pescuind. Viaţa lui ia o întorsătură neaşteptată când o întâlneşte pe Edvarda Mack, al cărei caracter transformă povestea lor de dragoste într-una chinuitoare, cu accente sado-masochiste.
Când a apărut, în 1898, romanul Victoria a avut un succes răsunător, datorită intensităţii psihologice, dar şi poetice, a imposibilei poveşti de dragoste dintre Johannes, un tânăr cu origini modeste, şi fiica unui moşier bogat.
Katherine Govier, Fiica lui Hokusai
În ultimii ani de viaţă, lovit de paralizie şi aproape incapabil sa mai ţină pensula în mână, Hokusai e ajutat să picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creaţiile lui târzii aparţinându-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, în spatele aprecierii şi recunoaşterii generale de care se bucură opera maestrului japonez, se scrie povestea unei vieţi neîmplinite, a unei pictoriţe de talent, cu un stil propriu, sfâşiată între dragostea şi veneraţia faţă de tatăl ei, pasiunea de a picta, dar şi conştiinta propriei valori.
Eric-Emmanuel Schmitt, Cei doi domni din Bruxelles
În cele cinci nuvele din volumul de faţă, Eric-Emmanuel Schmitt încearcă să aducă la lumină iubirile invizibile, cele despre care nu se vorbeşte niciodată, pe care nimeni nu le va ghici, inaccesibile uneori chiar şi pentru cel care le încearcă. Deși mereu trecute sub tăcere, aceste sentimente sunt reale; mai mult, ele alcătuiesc adevărul unui destin.
Richard C. Morais, Madame Mallory şi micul bucătar indian
Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeşti. (Trebuie să vă spunem că pe 12 august a avut loc lansarea cărții la Editura Humanitas, iar 13 august a fost lansat și în România filmul “Război în bucătărie” , cu Helen Mirren, care are la bază chiar acest best seller.)
Kate Morton, Păzitoarea tainei
Pendulând între anii ’40, ’60 şi prezent, Păzitoarea tainei este în primul rând povestea a trei personaje din lumi complet diferite – Dorothy, Vivien şi Jimmy – care se întâlnesc în Londra din anii războiului, iar vieţile lor ajung să fie, în mod violent şi fatal, legate între ele. Un splendid roman despre fragilitatea visurilor de tinereţe şi puterea legăturilor de familie, despre prietenie şi trădare, despre dragoste adevărată şi obsesie bolnavă, despre destine zdrobite şi vieţi salvate miraculos.
***
Update 24 august: câștigător a ieșit numărul 22, Dan Precup, Câmpina. Mulțumim tuturor pentru participare și vă mai așteptăm la concursurile editurii Humanitas Fiction.
Citiţi şi
Eric-Emmanuel Schmit, Paradisuri pierdute
Absența ta e mai puternică decât prezența oricui, înțelegi?
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.