Reacție la “Scrisoare românilor risipiți prin lume”

11 January 2013

Scrisoarea domnului Mirel Curea mi-a provocat sentimente foarte amestecate… Sunt plecat din țară din 2008 și de atunci am trăit în două țări și am cunoscut bine încă o duzină. Și am cunoscult foarte mulți români din diaspora. Are dreptare în anumite privințe. În România, într-adevăr, sistemul de valori este alterat în multe privințe, chiar pute uneori, putem spune. Tineretul care reușește să studieze în școli bune din afară are poate mai multe șanse să se realizeze decât dacă rămânea la “Coasta Boacii”. Deși poate cei care reușesc la Stanford, reușesc și la Cluj sau Oradea. Mai greu, sigur…

Ce mă necăjește însă este viziunea maniheistă asupra vieții în emigrație versus viața în România. Și atitudinea asta cu care nu ma împac deloc: “România e de c***t, e mai bine în  emigrație”.  Experiența mea este că, uneori, da, uneori, ba. Și că lucrurile depind de multe ori de sistemul de valori personal. Și în emigrație întâlnești hărțuire sexuală, și încă rău, și sunt rare locurile unde poți să-ți iei doi ani concediu de maternitate plătit, să mergi la școală pe gratis, să te coste așa puțin îngrijirea medicală, așa defectuoasă cum e ea, dar o ai. Iar dacă vorbim de corupție și politică strâmbă… Vai de mine, uitați-vă numai cum  guvernarea americană rămâne captivă intereselor corporatiste (și asta o zic ei, democrații și mulți republicani, nu vreun postmodernist radical).

Nu mai vorbesc de lucruri care par minore, dar care dau o anumită savoare vieții. Cum ar fi suprareglementarea din unele țări, unde nu pot sa mă plimb cu bicicleta decât pe poteca B1 și cu piciorul pe A2 și trebuie să rezerv cu două săptămâni înainte locul de picnic…

Vizitez regulat România și mă informez cât de cât cu ce se petrece. Și sigur că sunt dezamăgit de spectacolul politic kafkiano-caragialesc.  Dar ăsta este un aspect doar. Ar trebui să fiu răuvoitor să nu recunosc ca de fiecare dată când vin văd și progrese. Poate ele sunt sub așteptările Dumneavoastră, ale românilor din România. Poate vă obișnuiți cu binele imediat și nu vedeți decât răul. Eu când vin mai văd câte-un tronson de autostradă, un “Centru Vechi” excelent, cu oameni faini, relaxați, văd un Sibiu, o Sighișoară sau Oradea, care sunt mai atrăgătoare decât multe orașe turistice europene, văd și citesc de afaceri care merg, vorbesc cu investitori străini care sigur că se mai plâng dar nu ar pleca de aici și nu își mută afacerile etc, etc. Văd chiar și un fost prim-ministru și un “oligarh” la închisoare.

Ce m-a necăjit cel mai tare însă în scrisoarea pe care mi-a adresat-o domnul Ciurea este discuția asupra moralității de a vota. Dincolo de aspectul procedural, faptul că votez pe o circumscripție și colegii dedicate special diasporei, deci decid, în cel mai bun caz viitorul copilei mele, nu pe cel al copilei domniei-sale. M-am născut însă în România și acest accident, dacă vreți, are consecințe. România mi-a dat CETAȚENIE. Data viitoare când treci ca prin bânză printr-o frontieră cu pașaportul românesc să-ți aduci aminte de asta. Mi-a dat o țară care este casa mea. Unde am drepturi.  Unde am doi copii, unde am o mamă, unde am proprietate, unde am niște locuri la care țin, unde sunt instituții de care sunt legat spiritual sau emoțional. Și cineva pune în discuție moralitatea de a-mi exercita singurul mod de comunicare cu România! Singurul mod în care, ca INDIVID, îmi pot influența bunăstarea relativ la interesele mele, patrimoniale sau nepatrimoniale,  din România?  Pentru cineva care susține principiul că “binele omenirii începe de la binele meu” asta sună a contradicție.

Și cu asta mă opresc aici, pentru că limbajul meu tinde sa nu mai fie civilizat de aici înainte.



Citiţi şi

Prostia omenească și prostia românească

După Iohannis. Țara nenorocită prin metoda „Neamțul”

Eu cu cine votez?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Cristi Antal / 1 February 2013 2:02

    la prima lectură a scrisorii d-lui Curea nu am înțeles disprețul și greața față de peticul de pământ numit România, loc ce i-a dat cetățenie, identitare, rădăcini, istorie și tradiții. Nu am înțeles din prima nici de ce este atît de neîndurător cu cei care nu au avut curajul, inconștiența sau disperarea necesare să plece încotro văd cu ochii. Nu am înțeles nici ura greu stăpânită și disimulată într-un limbaj în aparență blind față de cei plecați care își exercită dreptul de a vota,drept cîștigat prin naștere. Am început să caut să aflu cine este dl.Curea. Și am aflat.Apoi am mai citit o data scrisoarea domniei sale și ceața de pe ochi s-a ridicat. Părerea pe care mi-am format-o (strict personală) este că domnul cu pricina a suferit un proces ireversibil de degradare morală devenind din ziarist, mercenar de presă. Supărarea sa pe votanții din diaspora este generată de neputință. Neputința de a manipula, de a aplatiza minți și opinii, de a minți. Nu a înțeles că cei plecați în lumea largă sunt poate chiar mai implicați în viața cetății decât locuitorii ei. Că ei văd cu ochii celui care poate face comparație, ce se întâmplă în Motherland. Că ei sunt (și să-i țină Dumnezeu așa) elementul de echilibru, rațiune și luciditate în dementul proces electoral românesc.

    Reply
  2. Liana Oprea
    Liana / 12 January 2013 13:34

    de bun simț, din experiență. nu am cum să nu rezonez. și mă bucur că apar din ce în ce mai multe voci care sparg zidul de opinii prefabricate de la 89 încoace despre România și despre a fi român.

    Reply
  3. Simone / 12 January 2013 0:59

    Imi amintesc de un exercitiu asemanator pe care l-am facut vreo 2/3 luni in urma, pe un alt site. Interesant este ca daca eu am o viziune pozitiva despre Romania si vad anumiti pasi inainte de fiecare data cand imi vizitez parintii, cei de langa mine tind sa-mi descalifice parerea, “eh, tu ai plecat de aici de ‘n’ ani, nu mai stii cum este!” Si asa simplu, nu mai am dreptul sa comentez nimic, cu toate ca sunt o romanca care schimba opinii intr-o tara in care toti romanii sunt priviti ca..tigani, hoti etc.
    Cel mai recent articol in “Formula As” (ian’13) prezinta parerea d-lui Dan Berindei-un om de cultura care marturiste ca nu poate comunica cu generatia actuala de romani, ca dramatic romanii si-au “abandonat” tara, si-au uitat valorile..?! Asa dificil sa fie?
    Continui sa fiu mirata de atitudinea romanilor (oare asteapta pe altcineva sa le construiasca un “acasa”?) care la abia o luna de zile de la alegeri, au inceput sa se planga: oare de ce nu putem sa fim la fel de ambitiosi ca pe alte meleaguri si in propria tara, sa avem aceeasi etica fata de munca, sa tinem la valorile noastre?
    Salut reply-ul D-lui Petrescu si indiferent unde in lume traieste, il asigur ca nu este singurul care simte romaneste!
    Toate cele bune!S

    Reply
  4. Sabina / 11 January 2013 20:46

    Mi-am propus sa-i raspund si eu lui Mirel Curea, dar si in diaspora stam prost cu timpul. Replica lui Dan Petrescu e insa excelenta, cu argumente bune si limbaj civilizat. Rezonez cu toate argumentele. Multumim, noi astia de pe afara care gandim cam la fel. 🙂

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro