Actrița Ileana Stana Ionescu a murit duminică 30 iunie, la vârsta de 87 de ani, a anunțat Teatrul Național București, pe site-ul său. Cei care vor să aducă un ultim omagiu pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic.
Pe 2 iunie, Ileana Stana Ionescu a fost internată. „S-a simțit extrem de slăbită și am sunat la salvare să vină să vadă ce are. Așa că după un consult medical, cei de pe salvare ne-au spus și ne-au recomandat că cel mai bine este să meargă la spital, să se interneze, pentru a o întări puțin. Am vorbit și la spital și mi s-a zis că au doctorii grijă de ea, i-au pus și o perfuzie să fie mai bine și am toată încrederea că o să fie așa.“declara atunci soțul actriței, 97 de ani, din care 67 de ani petrecuți împreună.
Ileana Stana Ionescu s-a născut pe 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, județul Hunedoara. De-alungul anilor a interpretat sute de roluri în teatru, zeci de roluri în filme remarcabile şi producţii TV, nenumărate personaje interpretate magistral pentru Teatrul Naţional Radiofonic. A debutat ca actriță în anul 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în Școala femeilor de Moliere. În anul 1959 s-a transferat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
Debutul pe scena Teatrului Naţional a avut loc în 1965, avându-l ca partener pe Florin Piersic în „Idiotul”. În 2002, a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”, Chiriachiţa în „Titanic Vals”, Chiralina în „Coana Chiriţa”, Fraulein în „Gaiţele” şi Constance în „Nebuna din Chaillot”. La Teatrul Naţional Bucureşti a mai jucat în “Terorism” de Fraţii Presniakov, regia Felix Alexa, 2015, a fost Soacra în “Micul infern”, de Mircea Ştefănescu, regia Mircea Cornişteanu, 2013. A făcut parte din distribuţia spectacolelor: „Comedia norilor” după Aristofan, regia Dan Tudor, 2009, „Molto, gran’ impression” de Romulus Vulpescu, regia Dan Tudor, 2009, „Sâmbătă, duminică, luni” de Eduardo De Filippo, regia Dinu Cernescu, 2007, „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar, 2006.
A fost Liubov Ranevskaia în „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Andrei Şerban, 1992, şi Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban, 1990, între altele. În cinema şi film de televiziune, printre cele mai importante apariţii ale sale au fost: „Un film cu o fată fermecătoare” (r. Lucian Bratu, 1966) „Păcală” (r. Geo Saizescu, 1974) „Eu, tu şi Ovidiu” (r. Geo Saizescu, 1977) „Dumbrava minunată” (r. Gheorghe Naghi,1980) „Alo, aterizează străbunica!” (r. Nicolae Corjos, 1981) „Secretul lui Bachus” (r. Geo Saizescu, 1984) „Secretul lui Nemesis” (r. Geo Saizescu, 1985) „Cuibul de viespi” (r. Horea Popescu, 1987) „Cucoana Chiriţa” (r. Horea Popescu, 1986) „Aici nu mai locuieşte nimeni” (r. Malvina Urşianu, 1995) „Milionari de week-end” (r. Cătălin Saizescu, 2004) „Păcală se întoarce” (r. Geo Saizescu, 2006) „Lombarzilor 8” (2006) „Las Fierbinţi” (2012) A fost distribuită şi în numeroase piese de teatru TV, precum Tofana, în „Patima roşie” de Mihail Sorbul, Zoia – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, Dacia – „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, D-na Draga – „Doctor în filosofie” de Bronislav Nuşici, Mama – „Nu-ţi plătesc” de Eduardo de Fillippo, Olimpe Jaquet – „Când vine barza” de Andre Roussin sau Contesa Funella – „Invitaţie la castel” de Jean Anouilh. De asemenea, s-a aflat în distribuţia serialului TV „Un august în flăcări”, regia Dan Piţa şi Alexandru Tatos, difuzat începând cu anul 1973 şi a serialelor pentru micile ecrane „Căsătorie imposibilă” (2004), „O soacră de coşmar” (2006), „Fetele marinarului”, de Sebastian Voinea, Valentin Hotea, 2009. A fost şi o constantă colaboratoare a Teatrului Naţional Radiofonic. (sursa Libertatea.ro)
***
Revedeți-o mai jos și râdeți una bună cu Ileana Stana Ionescu. Sigur i-ar plăcea. Marius Constantinescu o descria așa: “dacă ar fi s-o numesc pe actrița echivalentă celui mai autentic hohot de râs, ea ar fi. Azi râdem mai puțin.”
Rămas bun, doamnă!
Citiţi şi
Tamara Buciuceanu într-o scenă antologică din Cuibul de viespi
“Moromeții 2”, marele câștigător la Premiile Gopo 2019
Farmecul discret al comediei de modă veche – Idolul și Ion Anapoda
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.