Mi-ar plăcea să cred că unul dintre motivele pentru care, până pe 6 martie 2016, este aglomeraţie pe DN1 spre Buşteni este şi expoziţia „Que Viva Picasso”, deschisă în incinta Castelului Cantacuzino din Bușteni.
Lucrările expuse sunt 120 de litografii realizate de Picasso sub influența întâlnirii cu Fernand Mourlot, ilustrații pe texte semnate de artistul româno-francez Tristan Tzara și regizorul Jean Cocteau.
Curatorul expoziţiei este colecționarul privat Thomas Emmerling.
„Gravurile realizate de Picasso sunt aduse aici deoarece dorim să creăm o inițiere a publicului român în lucrările grafice ale binecunoscutului artist, România fiind o țară ce a avut legături puternice cu mediul artistic în care el a evoluat, dar cumva a rămas până acum inabordabil față de publicul român. Dorim să anulăm această iluzie a distanței, iar mediile gravurii printate și al litografiei sunt perfecte pentru acest lucru, aducându-l mult mai aproape de oameni. Picasso este unul dintre cele mai binecunoscute genii artistice ale secoulului XX, un simbol al vitalității și creativității”, a declarat dl. Thomas Emmerling, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului.
Expoziţia se înscrie în seria evenimentelor pe care Castelul Cantacuzino le găzduieşte de-a lungul anului şi pentru care îşi schimbă inclusiv imaginea. Astfel, Dl. Kurt Neuschitzer, CEO-ul companiei ce deține castelul, şi-a manifestat interesul în susţinerea dezvoltării culturale a comunității locale şi prin expunerea în Buşteni a unei serii de replici realizate din lemn după sculpturi semnate de Picasso.
Castelul Cantacuzino a fost renovat de curând, devenind un centru cultural important al zonei, expunând lucări de artă ale tinerilor artiști emergenți, cât și ale celor consacrați.
Expoziția anterioară, despre Salvador Dali, a avut peste 27. 000 de vizitatori români și străini, iar binecunoscutele „Prahova Classic Nights”, prezentate de către mezzosoprana Margarita Mamsirova, au loc cu participarea interpreților de operă de la Teatrul Bolshoi din Moscova și a muzicienilor români, devenind deja semnătura Castelului.
Următoarele expoziţii programate anul acesta vor fi despre Marc Chagall și Vincent VanGogh.
Citiţi şi
Peggy Guggenheim: “Cumpăr o lucrare de artă pe zi și trăiesc la maximum”
Oliver Sacks, fermecător și instructiv – Fluviul conștiinței (zece eseuri)
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.