Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență

15 July 2021

La Editura Seneca apare zilele acestea volumul Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență (traducere din limba engleză de George Tudorie), semnat de William B. Irvine, profesor de filosofie la Wright State University (S.U.A.) și autor al Ghidului pentru o viață împlinită: arta antică a bucuriei stoice (Editura Seneca, 2017). Cartea transpune în viața modernă principiile filosofiei stoice antice, învățându-ne – printr-o serie de exerciții concrete – cum să depășim încercările vieții, și mai mult decât atât, cum să transformăm obstacolele care ne apar în cale în adevărate provocări stoice. Vă oferim mai jos un fragment în avanpremieră.

“Atunci când în calea noastră apare un obstacol, prioritatea noastră ar trebui să fie să nu lăsăm emoțiile negative să ne inunde. În fond, dacă trecem prin astfel de emoții, ne va fi mult mai greu să găsim și să aplicăm soluțiile cele mai bune pentru problemele ivite. În plus, aceste emoții, odată ce izbucnesc, ne pot face mai mult rău decât obstacolul propriu-zis. Esențialul pentru a folosi cu succes strategia testului stoic este să acționați repede. În Introducere, am descris reacția mea atunci când zborul care urma să mă ducă acasă a fost anulat: imediat ce am înțeles că în acea noapte nu voi dormi în patul meu, am apelat la strategia testului stoic. Dacă m-aș fi mișcat mai lent, probabil că subconștientul meu ar fi încadrat întâmplarea drept chin nemeritat, așa că ar fi apărut emoțiile negative, iar eu poate că mi-aș fi petrecut noaptea și o parte din ziua următoare într-o stare de frustrare și furie. Încadrând rapid acel episod ca pe un test, mi-am putut concentra gândurile și energia pentru a găsi și a aplica soluția cea mai bună pentru obstacolul respectiv. Și mai important este că mi-am putut păstra liniștea, chiar dacă am suferit un regres.

Cei mai mulți oameni au auzit de „regula de cinci secunde”. Aceasta spune că, dacă un aliment cade pe jos, putem să-l mâncăm fără probleme în măsura în care îl ridicăm în cel mult cinci secunde de la momentul în care a atins podeaua. (Validitatea acestei reguli nu a fost în vreun fel confirmată de autorități medicale recunoscute.) Cei care folosesc strategia testului stoic își pot imagina o regulă asemănătoare: dacă dăm de o piedică, avem cinci secunde pentru a decide că acea întâmplare este un test stoic. Chiar dacă folosesc de ani buni strategia testului stoic, încă există situații în care, dacă întâmpin un obstacol, reacționez cu o înjurătură – de fapt, ceva ce ar fi contat drept înjurătură în secolul trecut. Aceste izbucniri par să țină de reflex, așa cum este un reflex când îmi tresare piciorul dacă doctorul mă lovește în genunchi cu un ciocănel. Din fericire, ce-mi scapă printre dinți nu pare să mă împiedice să folosesc apoi cu succes strategia testului stoic, în măsura în care o aplic fără întârziere. Și, pentru a da toate cărțile pe față, mi-am dat seama că, pe măsură ce trec mai multe teste stoice, izbucnirile mele în fața piedicilor sunt tot mai rare. Poate că este semnul unui progres stoic?

În afară de faptul că a scris Declarația de Independență a S.U.A., Thomas Jefferson a conceput un document care între timp a devenit cunoscut sub titlul Zece reguli pentru o viață bună (în engleză Ten Rules for a Good Life). Una dintre reguli este ca, atunci când o altă persoană ne enervează, să numărăm până la 10 înainte de a vorbi – ba chiar până la 100 dacă suntem foarte furioși. Ideea ar fi că, dacă numărăm până la 10, mânia se va disipa suficient de mult pentru ca atunci când vorbim să nu spunem ceva ce mai târziu vom regreta. Gândiți-vă că, de fapt, să numeri până la 10 durează cam cinci secunde.

Există totuși o diferență importantă între regula lui Jefferson de a număra până la 10 și varianta mea de regulă de cinci secunde în contextul unui test stoic. Regula lui Jefferson ne spune ce să facem când suntem deja furioși. Așadar, el ne sfătuiește cum să limităm daunele. Dimpotrivă, regula de cinci secunde este concepută pentru a preveni de la început apariția furiei. Cu alte cuvinte, dacă Jefferson țintea gestionarea furiei, stoicii aveau în vedere prevenirea furiei.”

William B. Irvine, Provocarea stoică. Dobândește calm, putere și reziliență, traducere din limba engleză de George Tudorie, Editura Seneca, 2021



Citiţi şi

Întoarcere în trecut? NO WAY!

Atenție la clișeele „corecte politic” care manipulează votul!

Mumu – Amintiri dintr-o copilărie ‘agresată’

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro