Prof Dame Sarah Gilbert va avea o păpușă Barbie cu chipul ei

4 August 2021

După ce ani la rând despre păpuşile Barbie s-a spus că promovează modele greşite pentru fetiţele care le adorau, în 2019 producătorul Mattel a luat o decizie importantă pentru schimbarea paradigmei. În condiţiile în care aproximativ 86% dintre mămici se declarau sceptice în privinţa cumpărării unei astfel de jucării pentru copilele lor, compania americană a ales să creeze 17 noi tipuri de păpuşi-tribut, inspirate de femei puternice şi talentate din trecut sau prezent. Le puteți vedea aici.

La acestea, se vor adăuga încă șase a anunțat compania Mattel, iar prima va avea chipul profesoarei de vaccinologie la Universitatea Oxford, Dame Sarah Gilbert, cea care a condus echipa ce a dezvoltat vaccinul anti-Covid AstraZeneca.

©Andy Paradise/Mattel/AP

Celelalte cinci păpuși vor reprezenta femei din prima linie în lupta cu virusul din întreaga lume: profesoara Jaqueline Goes de Jesus este cercetător biomedical brazilian, dr. Kirby White a colaborat la realizarea unui halat reutilizabil pentru lucrătorii din domeniul sănătății din Australia, canadiana Chika Stacy Oriuwa este medic, poet și activist social, iar Amy O’Sullivan și dr. Audrey Cruz sunt lucrătoare din domeniul sănătății în SUA.

„Aș vrea ca păpușa mea să le arate copiilor cariere de care s-ar putea să nu fie conștienți, așa cum este un vaccinolog”, a spus ea, deși a recunoscut că inițial gestul i s-a părut „foarte ciudat”.

„Vreau să inspir următoarea generație de fete în cariere STEM și sper că vor realiza cât de importante sunt carierele în știință pentru a ajuta lumea din jurul nostru”, a spus Gilbert. STEM se referă la știință, tehnologie, inginerie și matematică.

Gilbert s-a născut în orașul britanic Kettering. S-a alăturat echipei de la Universitatea din Oxford la mijlocul anilor 1990, concentrându-se pe cercetarea malariei și a jucat un rol cheie în dezvoltarea vaccinului universal împotriva gripei. De asemenea, a lucrat la testarea vaccinurilor împotriva virusului Ebola și a virusului MERS.

Ea a început să lucreze la dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului în ziua în care guvernul chinez a anunțat apariția virusului. Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost distribuit în 170 de țări la nivel global. Colegii ei au descris-o că lucrează de dimineața foarte devreme – uneori chiar de la 4 dimineața – până seara.

sursa



Citiţi şi

Cine vor fi câștigătorii premiilor Golden Globe 2024, ediția #81

Viața în roz a femeilor din plastic – Barbie

“Femeia pe care trebuie să o știm” – trimite-ne povestea ei

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro