Primul om care va împlini 150 de ani probabil s-a născut deja

27 September 2022

Procesul de îmbătrânire poate fi inversat sau chiar oprit cu totul? Dacă reușim să decodificăm acest mister final al biologiei noastre umane, s-ar putea în curând să reușim să eradicăm bolile legate de vârstă, cum ar fi cancerul, demența și problemele cardiace.

Majoritatea oamenilor vor să trăiască până la bătrânețe. Dar puțini vor să fie bătrâni. Pentru că vârsta înseamnă decădere, limitări, boală. Dar trebuie să fie așa sau putem îmbătrâni foarte mult și să ne păstrăm totuși sănătatea?

„Prima persoană care va împlini 150 de ani probabil s-a născut deja”, spun unii oameni de știință care abordează cauza principală a problemei: nu bolile legate de vârstă, ci procesul de îmbătrânire în sine. Dar care este secretul unei vieți lungi fără a îmbătrâni biologic în aceeași măsură?

Documentarul regizorului Martin Koddenberg More life – Decoding the secret of aging, care a câștigat premiul pentru cel mai bun film științific la Festivalul Internațional de Film de la Praga 2022, investighează procesele îmbătrânirii și secretele longevității în comunitățile ale căror membri au speranța de viață cea mai ridicată din lume. Dincolo de stilul de viață sănătos (în care lumea face și mișcare, știe ce este pulsul și poartă bratari fitness), cercetările arată că longevitatea acestora are legătură și cu anumite secțiuni din ADN care diferă de cele ale majorității indivizilor.

Cursa pentru a inventa pilula-minune este în plină desfășurare. Astăzi, cercetătorii internaționali se apropie uimitor de realizarea visului de nemurire al umanității.

Goana după nemurire a prins aripi odată cu descoperirea așa-numitei „Zone Albastre” din Costa Rica, de către Luis Rosero-Bixby. În „Zona Albastră”, din Peninsula Nicoya, a găsit un număr remarcabil de centenari.

Aici, speranța de viață a bărbaților este cea mai mare din lume. Stilul lor de viață sănătos este un factor, dar promisiunea longevității se datorează probabil și pentru că telomerii lor – secțiunile de ADN aflate la sfârșitul cromozomilor – sunt mai lungi decât cei ai unei persoane obișnuite.

Este un domeniu de cercetare explorat în prezent de Maria Blasco la Madrid. Dar acesta este doar unul dintre mulți factori posibili care influențează procesul de îmbătrânire. Celulele senescente pot juca, de asemenea, un rol cheie. Cunoscute și sub denumirea de „celule zombie”, acestea ne atacă corpul la bătrânețe și îl inundă cu semnale de alarmă până când, la un moment dat, ne prăbușim sub greutatea lor.

Aceasta este o teorie propusă de un alt cercetător din Spania, Manuel Serrano. O industrie de un miliard de dolari bate deja cu nerăbdare la ușile laboratoarelor.

Primul care va comercializa pilula miracol va ajunge incredibil de bogat. De aceea investitorii sponsorizează bio-startup-uri tinere din Hong Kong. ca să nu fie lăsat afară, US Big Tech luptă pentru cei mai buni oameni de știință din lume.

Alex Zhavoronkov și-a asigurat o felie din acea plăcintă, cu o investiție de peste 250 de milioane de dolari pentru pentru a susține cercetarea procesului de îmbătrânire.

În timp ce viziunile unor pionieri izbucnesc ca niște bule, alții se grăbesc să introducă pe piață produse mai degrabă dubioase. Dar eficacitatea lor este acum măsurabilă.

Ceasul epigenetic conceput de Steve Horvath ne poate măsura vârsta biologică, indiferent de vârsta noastră reală în ani.

Cu cercetările sale asupra glandei timus, Greg Fahy din California a reușit nu numai să încetinească procesul de îmbătrânire, ci să îl inverseze.

Studiul său inițial pe oameni a arătat că un anumit cocteil de medicamente le-a redus în medie cu doi ani și jumătate vârsta biologică.

Tineri biohackeri precum Nina Khera din Boston doresc ca toată lumea să beneficieze de pe urma acestei cercetări. Împreună cu prietenii, ea lucrează la „ceasul epigenetic pentru toți”.

Dar în timp ce suntem ocupați să încercăm să contracarăm procesul de îmbătrânire și toate bolile pe care le implică, apar întrebări fundamentale: ar trebui să ne punem astfel cu natura? Nu cumva am copleși planeta cu tot mai mulți oameni? Biologul criminalist Mark Benecke din Köln spune că aceste întrebări vin mult prea târziu.

Poate vreți să citiți mai multe despre supercentenari. 🙂 



Citiţi şi

Două femei care au făcut pace cu îmbătrânirea

Advanced Love – niciodată nu e prea târziu să te îndrăgostești

Are dr. David Sinclair dreptate în ce susține legat de îmbătrânire?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro