Chiar dacă am intrat în sezonul cald, iar problema încălzirii locuinÈ›elor nu mai este de actualitate, rămâne important în spaÈ›iul public subiectul preÈ›urilor la energie – atât la gaze naturale, cât È™i la curent electric. ÃŽn sezonul rece, consumul de energie este de obicei mai mare – atât pentru încălzirea spaÈ›iilor din apartament/casă, cât È™i pentru alte activități. Perioada de lumină naturală este scurtă, în locuință este nevoie de iluminat în mare parte din timp. ÃŽn plus, petrecând mult timp în interior, consumăm curent electric prin folosirea intensivă a diverselor electronice È™i electrocasnice.
ÃŽn principiu, vara ar trebui să avem facturi mai mici la energie, dar să nu uităm că există È™i în aceste luni consum specific – de exemplu aparatul de aer condiÈ›ional sau ventilatorul. ÃŽn plus, unele electrocasnice mari consumatoare de curent electric sunt în funcÈ›iune la capacitate maximă, aÈ™a cum este cazul aparatelor frigorifice.
Vestea bună este că în perioada următoare, prețurile sunt plafonate pentru populație, atât la curent electric, cât și la gaze naturale. Intervenția statului vizează în mod special categoriile vulnerabile de consumatori, gospodăriile cu un consum mic și mediu de energie. Chiar și așa, oricine ar trebui să acorde atenție contractelor cu furnizorii. Prețurile din piață diferă foarte mult de la un furnizor la altul, deci o decizie poate fi sau nu avantajoasă pentru consumator.
Cum să te asiguri că ai cel mai bun preț la electricitate și gaze naturale?
Ca să te poți asigura că ai cea mai bună oferta la energie electrica și gaze naturale, compari prețurile pe website-ul ANRE (autoritatea națională în domeniul energiei) și mai departe analizezi în detaliu ofertele pe website-urile furnizorilor. Este ușor să schimbi furnizorul de energie, căci procesul se poate face 100% online. Este pur și simplu o decizie de contractare, fără complicații, fără costuri asociate, fără modificări de ordin tehnic la instalațiile de curent electric sau gaze naturale.
De remarcat este faptul că, în calitate de consumator, ai parte mereu de prețul cel mai avantajos dintre cele două: pe de o parte prețul plafonat de stat, pe de altă parte prețul din contractul tău de furnizare curent electric / gaze naturale. A alege un anumit furnizor cu ofertă avantajoasă poate genera economii consistente, mai ales dacă se depășește consumul de energie cu preț plafonat.
În rest, pe perioada verii, pentru a avea facturi cât mai mici, mai putem să avem grijă și la nivelul de consum. Încercând să consumăm mai puțină energie, ne protejăm bugetul personal, dar protejăm simultan și mediul înconjurător. Din păcate, încă există o cantitate mică de energie verde produsă la nivel global, în comparație cu energia care generează poluare.
Cum să reducem consumul? Trebuie să evităm risipa și să alegem aparate electronice și electrocasnice din clase energetice superioare, care garantează consum redus de resurse. Pe durata lunilor de vară, când în foarte multe locuințe funcționează mai mereu aparatele de aer condiționat, climatizarea generează un consum ridicat de energie electrică. Să alegi un aparat de aer condiționat de ultimă generație, de tip inverter, cu un consum mic de curent electric, este o variantă isteață. Astfel de alegeri au impact pe termen lung, fiecare acțiune a noastră chiar contează!
Citiţi şi
Tu întreții corect aerul condiționat? Află acum!
Orice femeie are dreptul la o geantă care i se potrivește
S-a deschis The DumpStore, primul magazin din care nu vrei să cumperi nimic
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.