Gáspár György, omul care a pornit revoluția relațională în România, a vorbit de curând la radio Europa FM despre cum ne putem îmbunătăți viața noapte de noapte și despre ce ne recomandă experții în somnologie. Iar pe pagina sa de Facebook a postat următoarele informații prețioase pentru toți cei care au probleme cu somnul.
“Relația pe care o avem cu somnul este cheia sănătății (fizice, psihice, relaționale), după cum spun nenumărate studii clinice care evidențiază, de asemenea, și prețul pe care-l plătim dacă uităm de această “relație” esențială:
- Somnul ne îmbunătățește memoria și ne face mai creativi.
- Somnul ne menține în formă și diminuează pofta de mâncare.
- Somnul ne protejează de cancer și de demență.
- Somnul ține la distanță răcelile și gripa.
- Somnul scade riscul de a face accident vascular cerebral, infarct și diabet.
- Somnul ne ajută să ne simțim mai fericiți, mai puțin anxioși și depresivi.
- Somnul asigură un management mai bun al stresului.
- Somnul contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale și poate duce la o conectare interpersonală mai sănătoasă.
- Se pare că fiecare oră de somn în plus pentru femei duce la o creștere cu 14% a probabilității de a întreține o formă de activitate sexuală cu partenerul.
- Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, tinerii și adulții cu vârsta între 26 și 64 de ani au nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte; vârstnicii de peste 65 de ani, de 7-8 ore. Ideea potrivit căreia oamenii funcționează bine și cu 3 sau 4 ore de somn pe noapte este doar un mit periculos.
- Dacă dormim doar șase ore pe noapte, timp de două săptămâni, performanța ne scade la fel de mult ca unei persoane care nu a dormit deloc timp de 24 de ore.
- Dacă stăm treji 17-19 ore, ne confruntăm cu probleme cognitive echivalente unei alcoolemii de 0,05%.
- Majoritatea oamenilor care neglijează somnul ajung să sufere de burnout, tulburări de anxietate și stări depresive; sunt mult mai predispuși la singurătate și la a se simți neajutorați. De asemenea, privarea de somn distruge sistemul imunitar, ne predispune la Alzheimer, crește de două ori riscul de a face cancer, este o cale sigură către îngrășare, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
- La nivel global există o mișcare a oamenilor de știință care-i încurajează pe medici să „prescrie somn“. În materie de recomandări medicale, somnul este esențial (pentru buna noastră funcționare), e lipsit de durere și fără efecte adverse. Iar când ne referim la a prescrie somn, nu vorbim de somnifere, ci de includerea unui program de somn de minimum 7 ore pe timpul nopții, cu administrare zilnică, 7 zile din 7.”
Citiţi şi
Ce mâncăm pentru a ne controla greutatea
Enzime digestive vs. probiotice: care sunt diferențele?
Un mesaj de la Catherine, Prințesa de Wales
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.